Barion Pixel Olívaolajjal a demencia ellen – Egy új tanulmány szerint életet menthet – Coloré

Olívaolajjal a demencia ellen – Egy új tanulmány szerint életet menthet

2023. 07. 25.

Egy új tanulmány szerint az olívaolaj segíthet a demenciában való elhalálozás elkerülésében.

Az olívaolajat leginkább a konyhában használjuk, hiszen a margarinnál és a napraforgóolajnál sokkalta egészségesebb, ráadásul a saláta- és húsféléket is kiválóan ízesíti. Mint egy új kutatásból kiderült, sok más mellett a demenciában való elhalálozás elleni védekezésben is hasznos olajféle.

Az eredményeket hétfőn mutatták be az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves találkozóján Bostonban. A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az eredmények előzetesnek számítanak, ám kifejezetten kecsegtetőek.

A több mint 90.000 amerikai egészségügyi szakember bevonásával készült tanulmány szerint az olívaolajat kedvelők kisebb valószínűséggel halnak meg demenciában a következő három évtizedben. Az is kiderült, hogy az e bogyókból nyert olajat ritkán használó társaikhoz képest azok, akik naponta több mint fél evőkanálnyit fogyasztottak, 28%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg demencia miatt.

Az olívaolaj és a demencia kapcsolata

A kutatók becslései alapján egy minimális étrendváltoztatás is jelentős különbséget jelenthet: Ha napi egy teáskanál margarint ugyanennyi olívaolajra cserélnénk, akár 14%-kal is csökkenthetnénk a demencia okozta halálozás kockázatát. Ezáltal a szakemberek azt is kijelentették, hogy az olívaolaj megvédi az öregedő agyat. Ennek egyik oka az Omega-3-ban rejlik, ami gyulladáscsökkentő zsírsav, és az olívaolajban magas mennyiségben megtalálható. Mivel a gyulladás vélhetően szerepet játszik a demencia folyamatában, a gyulladáscsökkentésnek fontos szerepe van.

Ezen túlmenően korábbi tanulmányok azzal hozták összefüggésbe a mediterrán étrendet, hogy általa kevesebb eséllyel alakul ki demencia – köszönhetően az étrend egyik alap hozzávalójának, az olívaolajnak. Az új tanulmányban azonban maga az olívaolaj – függetlenül az általános étrendtől – a demenciában bekövetkező halálozás alacsonyabb kockázatához kapcsolódott.

Új kutatások szerint az olívaolaj megvédhet a demencia okozta haláltól / Kép forrása: Pixabay
Új kutatások szerint az olívaolaj megvédhet a demencia okozta haláltól / Kép forrása: Pixabay

Korábbi tanulmányok megerősítették, hogy az olívaolajban gazdag étrend csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát, melynek oka az, hogy javítja a vérnyomást, a koleszterinszintet és az erek működését. A kutatók ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a test általános egészségéhez is hozzájárul, így jobb az agynak. Ennek oka azonban az olívaolajban található a polifenolban is rejlik, ami gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Mindezek ellenére elmondták, hogy a demencia ellen nincs csodafegyver, és a szakértők úgy vélik, hogy az emberek környezetében és életmódjában számos tényező fontos az egészséges agyi öregedés szempontjából. Az Alzheimer Társaság által jelenleg is zajló kísérlet azt vizsgálja, hogy az életmódváltások kombinációja – beleértve a növényi ételekben gazdag egészséges étrendet, a rendszeres testmozgást és a szellemi stimulációt – lassíthatja-e az idősebb felnőttek kognitív hanyatlását. Feltételezik ugyanis, hogy az embernek a teljes étrendre kell figyelniük, és csupán attól, hogy rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, nem szabad csodát várni. Mindennek ellenére valóban egészségesebb a margarinnál, így azzal, ha lecseréljük, nem árthatunk magunknak, sőt!

Forrás: UPI.

Nyitókép forrása: Pixabay