Barion Pixel “Nagy álmok kellenek, s nem szabad félni tőlük” – 75 éves korában elhunyt Markó Iván táncművész – Coloré

“Nagy álmok kellenek, s nem szabad félni tőlük” – 75 éves korában elhunyt Markó Iván táncművész

2022. 04. 21.

Életének 75. évében meghalt Markó Iván Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett alapítója.

Markó Iván Balassagyarmaton született 1947-ben, húsz évvel később, 1967-ben végzett az Állami Balett Intézetben, ezt követően a Magyar Állami Operaházhoz szerződött. 1971-ben Maurice Béjart francia koreográfus brüsszeli társulatának vezető szólistájává avanzsált, egyik leghíresebb szerepe is Béjart-hoz köthető, ez volt a Tűzmadár, amit egyébként többször eltáncolt fővárosunkban, Budapesten is. A nemzetközi kritikusok 1974-ben a világ tíz legjobb táncosa közé sorolták.

Markó Iván, halál, Markó Iván emlékoldal, Facebook
A Kossuth-díjas művész mindenekelőtt a Jóistent tartotta legfőbb mesterének. Kép Forrása: Markó Iván Emlékoldal, Facebook

1979-ben végleg hazatért, ezt követően megalapította a Győri Balettet, amelynek igazgatójaként tevékenykedett egészen 1991-ig. Munkája itt nem állt meg, hiszen az utánpótlásról is gondoskodott: 1981-ben létrehozta a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolát, amelyet tíz éven keresztül igazgatott. A hazai munkái mellett pályáját végigkísérték a külföldi fellépések is: 1985-től a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó koreográfusaként tevékenykedett, 1993-tól pedig Bécsben, Párizsban és Sydney-ben is vendégkoreográfusként szolgált. Markó elsődlegesen édesanyját, másodsorban Maurice Béjárt-t, mindenek előtt viszont a Jóistent tartotta legfőbb mesterének.

Markó értékteremtő munkásságát 1983-ban Kossuth-díjjal jutalmazták, 1985-ben SZOT-díjat kapott. Ezen kívül érdemes művész címmel is büszkélkedhetett, továbbá a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjaként 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, majd egy évvel később szülővárosa, Balassagyarmat díszpolgárává is kinevezték.

Borítókép forrása: Győri Balett Facebook oldala

0 /eletmod/sztarok/meghalt-marko-ivan/