Kamarás Iván: „Mindenkinek legyen olyan éve, amilyet szeretne!”

2021. 12. 17.

Sztárok karácsonya c. sorozatunkban hazai színészeket, énekeseket, séfeket és más hírességeket faggatunk arról, hogyan készülnek és hangolódnak az ünnepekre. Mai interjúnkban Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színésszel beszélgetünk többek közt arról, hogy miért nem szokott előre tervezni, vagy mi a családban az egyetlen szabály karácsonykor.

Mikor és hogyan kezdesz hangolódni az ünnepekre?

Sehogyan, mert nagyon sok munkával telik ez az időszak. Bár a napokban volt egy karácsonyi hangulatú munkám, az kifejezetten jólesett a lelkemnek. 

Megtervezel mindent jó előre, vagy utolsó pillanatban, spontánul alakul a karácsony?

Soha nem tervezek semmit az ünnepekre, felesleges is lenne, mert az élet úgyis mindig felülírná a terveket. Rendszerint nagyon fáradtan esünk be az ünnepi vacsorára mindannyian, de ott már csak egymásra figyelünk.

Kamaras Ivan
Fotó: Czomba Enikő

Melyik volt a legemlékezetesebb karácsonyod?

Gyerekkorom egyik karácsonya örökre beégett az emlékezetembe. A szüleim karácsony délutánján, mindössze egy órára rám bízták a család kutyáját Gusztikát, hogy figyeljek rá, nehogy kárt okozzon a karácsonyfában, ami akkor már feldíszítve ragyogott a nappaliban. Én viszont inkább a haverjaimmal foglalkoztam, Gusztika pedig eközben megkóstolta az összes szaloncukrot a fán, gyakorlatilag kopasz lett a feldíszített karácsonyfa néhány perc leforgása alatt. Nem sok dicséretet kaptam a szüleimtől, de emléknek tökéletes, sokszor emlegetjük. 

Milyen ajándékokat szeretsz adni és kapni? 

Személyeseket. Nem az számít, hogy milyen árban van az ajándék, hanem az, hogy mennyire személyre szabott és szívmelengető. 

Mi az elmaradhatatlan karácsonyi menü, és ki a szakács ilyenkor?

Amíg apám élt, ő volt a fő házigazda, mindenek tudója. A halála óta igyekszem ezt a szerepet én átvenni, kisebb-nagyobb sikerrel. Nincs nálunk kőbevésett karácsonyi menü, még nem tudom, idén mi kerül az asztalra. 

Mi a kedvenc karácsonyi filmed vagy darabod?

Színész lévén, nekem nincs ilyen. De majd visszanézem a Dancing with the Stars és a Mintaapák összes epizódját. (Nevet.)

Milyen szokások, rituálék vannak ilyenkor a családodban?

Nálunk az a szabály, hogy nincs szabály. Illetve, egy szabály mégis van: mindenki érezze jól magát!

Tervezel utazást az ünnepi időszakban?

Alapvetően az életem fontos része az utazás. Egy utazás biztos lesz: anyámékhoz Pécsre, ez elmaradhatatlan része az ünnepi menetrendnek. 

Ha lehetne három kívánságod, mit kívánnál 2022-re? 

Egészséget, jó munkákat, boldogságot. És mindenkinek legyen olyan éve, amilyet szeretne! 

Sztárok karácsonya sorozatunkban még Dancs Annamarival, Oszvald Marikával, Köllő Babett-tel, Keresztes Ildikóval, Lékai-Kiss Ramónával, Rácz Jenővel, Ördög Nórával, Fördős Zével, Csonka Andrással és Kamarás Norbival beszélgetünk.