Dancs Annamari: „Karácsonykor nem ismerek fáradtságot”

Sztárok karácsonya c. sorozatunkban hazai színészeket, énekeseket, séfeket és más hírességeket faggatunk arról, hogyan készülnek és hangolódnak az ünnepekre. Mai, első interjúnkban Dancs Annamari énekes-színésznő mesél élete első bejglijéről, egy bentonpincében töltött Szentestéről és arról, hogyan változott meg számára a karácsony, amióta édesanya lett.

Melyik volt életed legemlékezetesebb karácsonya?

Eddig két olyan karácsonyom volt, amit soha nem felejtek el. Az egyik még gyerekkoromban, az 1989-es román forradalom idején, amikor a Ceausescu diktatúra megdöntésekor a Szentestét a betonpincénkben töltöttük. A családi házunk egy benzinkúttal szemben van, és az akkori forradalmi hangulatban az a hír járta, hogy a benzinkutakat felrobbantják. Persze, nem volt semmiféle robbantgatás, de az az este nagyon megmaradt bennem. A másik emlékezetes karácsonyom az első, a fiammal töltött ünnep volt: csodás érzés volt a pici baba jelenléte.

Dancs Annamari
Kép forrása: Kaszás Bence

Mikor kezdtek hangolódni az ünnepekre?

Az adventi időszak számomra nagyon fontos, már december elején feldíszítjük a házunkat, évről évre egyre több az égő. Idén rákattantam a grincsfa készítésére, és ajándékba is ilyeneket szándékozom adni a barátaimnak. A fenyőfát mindig az Angyal hozza (nálunk az Angyal jön, nem a Jézuska), 24-én reggelre. Így, hogy Ádám lassan ötéves lesz, ügyesebben kell intéznünk a Mikulás és az Angyal körüli feladatainkat, de ha éjszaka kell dekorálni, az sem számít, ilyenkor nem ismerek fáradtságot.

A kisfiadat mennyire vonjátok bele a készülődésbe? Neki milyen szerep jut?

A kisebb kézműveskedésekben, a mézeskalácssütésben eddig is részt vett, nagyon szereti, ha pezsgés van. Idén eljött hozzánk az „igazi” Mikulás is, és a máskor vagány kissrác most teljesen megszeppent.

Milyen ajándékoknak örülsz legjobban? 

Én mindig azt mondom, hogy nekem a legkönnyebb ajándékot venni, mert minden kis csecsebecséért tudok lelkesedni.

Mi az elmaradhatatlan karácsonyi menü, illetve süti, és ki a szakács ilyenkor?

Tavaly sütöttem először bejglit… ronda volt, de nagyon finom. (Nevet.) Az idén már tapasztaltabb leszek, sőt, megkockáztatok egy pisztáciás kalácsot is, mert imádjuk a pisztáciát. Nálunk 25-én van „az” ünnepi ebéd, a menüben pulykasült, töltött húsok, anyukám paprikás krumplija, lila káposzta, erdei gyümölcsszósz és mindenféle saláta szerepel. A 24-i ebédet egyébként a párom anyukája, a halászlevet az apukája főzi, a sós süteményeket pedig a nagymamája készíti.

Vannak „kötelező” ünnepi filmjeitek, amiket minden évben újranéztek?

Nem mondanám, hogy sokat tévézünk. Mivel nagy a család, állandóan vendégek jönnek, vagy mi megyünk. Ilyenkor a tartalmas beszélgetések és a gyerekekkel való játék sokkal jobban esik, mint a filmnézés.

…és kedvenc karácsonyi dalok, amik minden nap szólnak a lakásban?

Persze, zeng a ház a karácsonyi daloktól, Michael Bublé lemeze mellett most már a karácsonyi gyerekdalok is repertoáron vannak.

Hogy álltok a ronda karácsonyi pulcsikkal?

Soha nem volt, és nem is lesz. Tavaly bevásároltam egy kockás pizsama szettet a fiúknak, de nem aratott osztatlan sikert, alig tudtam őket rábeszélni egy fotóra. (Nevet.)

Vannak kihagyhatatlan karácsonyi rituáléi a családnak?

Anyukáméknál Erdélyben az a szokás, hogy az Angyal érkezése előtt a gyerekek előadnak valamilyen műsort: verset, zongoradarabot, bármit. Emlékszem, gyerekkorunkban a bátyámmal az izgalomtól soha nem ott járt az eszünk, hogy mit is adunk elő; de a hagyomány megmaradt, az unokaöcséim folytatták. Emellett nem maradhat el a szentmise. Tavaly elvittük Ádámot is, a mise feléig egészen jól viselte, de aztán már jobban érdekelte a betlehemi jászol. Azt gondolom, hogy az ünnepnek nemcsak az anyagi javakról, az evés-ivásról kell szólnia; fontosnak tartom, hogy a gyerekeknek átadjuk azokat a hagyományokat, amiket otthonról hoztunk, illetve újakat is teremtsünk, amelyekkel még emlékezetesebbé tehetjük az ünnepet.

Dancs Annamari
Kép forrása: Kaszás Bence

Mit terveztek szilveszterre?

Fellépésem lesz, és remélem, hogy az idén már nem lesznek korlátozások. Míg a karácsony számomra szent és koncertmentes, addig a szilveszter mindig fellépős.

Ha lehetne három kívánságod 2022-re, mi lenne az? 

Egészség, boldogság, békesség.

A Sztárok karácsonya sorozatunkban még Oszvald Marikával, Kamarás Ivánnal, Köllő Babett-tel, Keresztes Ildikóval, Lékai-Kiss Ramónával, Rácz Jenővel, Ördög Nórával, Fördős Zével, Csonka Andrással és Kamarás Norbival beszélgetünk.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk