Barion Pixel Kiderült meddig viselheti a koronát a rákbeteg III. Károly király? – Coloré

Kiderült meddig viselheti a koronát a rákbeteg III. Károly király?

2024. 04. 18.

III. Károly király 2022. szeptember 8. óta uralkodik az Egyesült Királyságban és további 14 nemzetközösségi királyságban. A 75 éves uralkodó édesanyja, II. Erzsébet halála után lépett trónra, de néhány nappal ezelőtt prosztataműtétje után kiderült, hogy rákos. Azonban arról egyelőre nem érkezett hivatalos hír, hogy milyen típusú daganatot diagnosztizáltak nála, ámbár egy szakember az eddig kiadott információk alapján megállapította, hogy a gyilkos kór melyik fajtájával küzdhet Károly.

A Buckingham-palota csak annyit árult el a király hogylétéről, hogy megkezdték a kezelését. Mindeközben azonban elindultak a találgatások, hogy vajon ezek után mi következhet a monarchia életében. A hírek szerint III. Károly nem bujkál a nyilvánosság elől, még Kamilla társaságában is lefotózták a napokban. Viszont felmerül a kérdés, hogy vajon lemond-e a trónról betegsége miatt, vagy édesanyjához hasonlóan élete végéig viseli majd a koronát?

károly király koronázás
Forrás: UK Press Pool / Contributor / Getty Images

A Windsor-ház életében eddig csupán egy király mondott le a koronáról

Az elmúlt évtizedekben csupán egy alkalommal fordult elő, hogy egy Windsor-házi király önként lemondott volna a koronáról, akkor egy nő miatt történt meg a dolog, amikor II. Erzsébet nagybátyja, VIII. Eduárt uralkodásának első évében lemondott az uralkodói címéről, hiszen egy elvált nőbe, Wallis Simpsonba volt szerelmes és szerette volna feleségül venni. Azonban a kormány ezt nem tette lehetővé számára, ezért inkább lemondott öccse, Albert javára, akit VI. György-ként koronáztak meg.

King George 1923 Lccn2014715558 Cropped
V. György király, forrás: Wikipédia

Folytatás a következő oldalon!