Barion Pixel A királynő lemondott, éljen a király! Trónra lépett a dánok új uralkodója: X. Frigyes! Tudj meg mindent Dánia új királyáról. – Coloré

A királynő lemondott, éljen a király! Trónra lépett a dánok új uralkodója: X. Frigyes! Tudj meg mindent Dánia új királyáról.

2024. 01. 15.

Január 14-én vasárnap jelentették be Dánia új királyát, II. Margit dán királynő legidősebb fiát, X. Frigyest.  Összegyűjtöttünk néhány érdekességet az új uralkodóról.

Édesanyja lemondása után került trónra

Az 55 éves Konge Frederik André Henrik Christian lett az új uralkodó Dániában, aki 1969. május 26-án született Koppenhágában, II. Margit dán királynő és Henrik dán herceg legidősebb fiaként. X. Frigyes néven lépett trónra, miután édesanyja, a korábbi királynő a 83 éves II. Margit királynő az újévi televíziós beszédében jelentette be, hogy lemond a trónról idősebb fia javára.

Na de vajon ki lett a Skandináv ország új királya, akit korábban Harry herceghez, Diana hercegnő és III. Károly brit király kisebbik fiához szoktak hasonlítani a sajtóban?

A Sydney-i olimpián ismerte meg későbbi feleségét

Frigyes a Krebs’ Skole általános iskolában tanult magántanulóként, majd bentlakásos diák volt a franciaországi École des Roches-ben. A középiskolát az Øregaard gimnáziumban végezte el. A középiskola után politológia szakra járt, egy évet pedig a Harvardon tanult. Az iskola befejezése után a párizsi dán nagykövetségen tevékenykedett főtitkárként. Franciául, angolul és németül is jól beszél. Katonai elméleti és gyakorlati kiképzést is kapott, és haditengerészeti tanulmányokat is folytatott. A Sydney-i olimpiai játékokon ismerte meg Mary Elisabeth Donaldsont, egy értékesítési tanácsadót, akit később feleségül vett. A frigyre édesanyja, az akkori királynő is áldását adta. Az esküvőt a koppenhágai székesegyházban, majd a Fredensborgi Palotában tartották 2004. május 14-én.

Kronprinsessan Mary Av Danmark Kronprins Frederik Av Danmark
forrás: Wikipédia

Négy gyermeke született

A házasságból négy gyermek született: Keresztély dán herceg – az új trónörökös, Izabella dán hercegnő, Vince dán herceg, Jozefina dán hercegnő. Frigyes korábban több fontos ügy mellett is kiállt nyilvános beszédeiben, mint például a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a jövő városainak képe.

Crown Prince Frederik Running
forrás: Wikipédia

Több maratont is lefutott

X. Frigyes dán király több sportszervezet tiszteletbeli tagja és pártfogója, de ő maga is aktív sportoló, több maratont is lefutott.

Nyilvánosan csókolózott feleségével, amikor királyként köszöntötte az alattvalókat

Édesanyja, II. Margit királynő pár nappal ezelőtt jelentette be, hogy önként lemond a trónról fia javára, majd 2024. január 14-én már királyként üdvözölte X. Frigyes az alattvalóit a Christiansborg-palota erkélyéről feleségével, Mária királynővel, sőt a nagy nyilvánosság előtt még egy csók is elcsattant kettőjük között.  Hivatalos koronázási ceremónia az nem volt, hiszen Európában már csak a brit uralkodót koronázzák.