Barion Pixel Jó hír a Nagy-Britanniában dolgozni vágyóknak? – a Brexit miatt kevés a munkaerő – Coloré

Jó hír a Nagy-Britanniában dolgozni vágyóknak? – a Brexit miatt kevés a munkaerő

2023. 07. 10.

George Eustice volt környezetvédelmi miniszter kölcsönös vízumrendszer kialakítását szorgalmazza, hogy a 35 év alatti európai uniós állampolgárok Nagy-Britanniában dolgozhassanak a Brexit után.

Kevés a munkaerő

Az Egyesült Királyság 2020-ban lépett ki az Európai Unióból. Azóta sok problémával szembesültek, most például a munkaerőhiány a gondjuk. A helyzet érdekessége, hogy a Brexit pártiak egyik fő problémája korábban az európai uniós munkaerő bevándorlása volt.

Egy vezető brexitpárti politikus, George Eustice vasárnap felszólította a minisztereket, hogy nyissák meg újra az Egyesült Királyság határait az uniós országokból érkező fiatal munkavállalók tízezrei előtt, hogy kezeljék a Brexit utáni akut munkaerőhiányt, amely szerinte növeli az inflációt. Kijelentette, hogy Rishi Sunak kormányának azonnal kétoldalú tárgyalásokat kellene kezdenie az uniós nemzetekkel annak érdekében, hogy a 35 év alatti fiatal európaiak számára kétéves vízumot biztosítsanak az országban való munkavállaláshoz.

brexit
Kép forrása: LightFieldStudios / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Eustice, aki Boris Johnson környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékügyi államtitkára volt, azt mondta, hogy a megállapodásoknak kölcsönösnek kellene lenniük, hogy a 35 év alatti brit fiatalok két évig élhessenek és dolgozhassanak azokban az uniós tagállamokban, amelyekkel megállapodtak. Szerinte ez része lenne az európai szomszédaikkal történő megbékélésnek.

Emellett bírálta azt is, hogy milyen képzettségű embereket engednek be Nagy-Britanniában.

Olyan képzettnek vélt embereket engedünk be, mint például ügyvédek, fizetésképtelenségi szakértők, múzeumi tisztviselők, sőt, még lemezlovasok is, miközben ezekben az ágazatokban egyáltalán nincs hiány. De nem engedjük be azokat az embereket, akik olyan ágazatokban dolgoznak, mint az élelmiszeripar, holott ezekben az ágazatokban akut munkaerőhiány van, és ez hozzájárul az inflációhoz.

brexit
Kép forrása: skynesher / E+ / Getty Images

Nem a Brexit a hibás

Majd megkérdezték tőle, hogy szerinte a Brexit okozta-e a problémát, de ezt tagadta:

Ez nem a Brexit miatt van. Hanem a Brexit utáni bevándorlási politikánk kudarca miatt.

A unióból való kilépés megszavazásának idején az Egyesült Királyságban élőknek regisztrálniuk kellett a további szabad munkavállalásért. A statisztikák szerint pedig 2022. december 31-ig összesen 7 040 670 letelepedési kérvény érkezett a brit kormányhoz, ebből 172 030 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért.

Forrás: The Guardian, Napi.hu

Borítókép forrása: Neustockimages / E+ / Getty Images