4 napos munkahét: Nagy-Britanniában indul a demó verzió

2022. 01. 20.

Szinte mióta az eszünket tudjuk, be vagyunk betonozva a heti ötnapos, naponta nyolcórás munkahétbe. Ezen próbálnak most változtatni több ország után a Nagy-Britanniában élők is, így egy hathónapos próbaidőszak indul, hogy kiderüljön, működne-e a négynapos munkahét.

A koronavírus több, fel nem tett kérdésre is választ adott: valóban be kell járni az irodába minden egyes nap, hogy elvégezhessünk a munkánkat? Az első sokk után kiderült, hogy számtalan munkahely tökéletesen funkcionál úgy is, ha alkalmazottai otthonról látják el a munkát. Több ország továbbment a próbálkozásban, és a négynapos munkahéttel kísérletezik.

Most Európában Izland után a britek is kipróbálhatják, hogy milyen négy nap alatt letudni az ötnapi munkát. A harminc résztvevő cég dolgozói hat hónapon keresztül dolgoznak kevesebbet nemcsak napban, hanem óraszámban is, ugyanis a négy nap nem jelenti azt, hogy az ötödik nap elveszett óráit is le kell dolgozni.

A hangsúly azon van, hogy a dolgozóknak úgy jusson több ideje a családjukra és a pihenésre, hogy eközben ugyanannyi munkát végeznek el, nem kevesebb pénzért.

Az izlandi példa alapján azt remélik, hogy a dolgozók energikusabbak lesznek, így négy nap alatt teljesítik azt, amit öt nap alatt szoktak. Ezzel együtt, ha hosszabb távon is működne a négynapos munkahét, a munkavállalók száma is növekedne, hiszen sokkal könnyebben bevállalható formája lehet ez a munkának akár többgyerekes édesanyák esetében is.

A négynapos munkahétnek számos előnye van
A négynapos munkahétnek számos előnye van/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A rövidebb munkahét előnyei

A tapasztalat szerint az ilyen típusú munkarend nemcsak az emberekre, hanem a környezetre is jó hatással van: mivel csökken az ingázással töltött idő, javul a városok levegője, és ezáltal sokkal kisebb a forgalom is. Az emberek ilyen esetben jobban odafigyelnek az egészséges étkezésre, hiszen kevesebb időt töltenek a munkában, így nem egy gyors szendviccsel vagy csokoládéval váltják ki az ebédet.

A sok pozitívum ellenére vannak kérdések, melyek még megválaszolásra várnak: azokon a munkahelyeken, ahol folyamatosan szükség van a munkára, kell-e plusz embereket felvenni, továbbá így is érdemes-e fenntartani irodákat, vagy egyszerűbb teljesen áttérni az otthoni munkára?

A próbaidőszaknak ez év nyarán lesz vége, majd elemzések után derül ki, hogy bevezetik-e a négynapos munkahetet Nagy-Britannia-szerte.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix