Barion Pixel Egy új tanulmány szerint a mai idősebb generációkhoz képest a Z-generáció tagjai sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek mentális betegek – Coloré

Egy új tanulmány szerint a mai idősebb generációkhoz képest a Z-generáció tagjai sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek mentális betegek

2024. 02. 05.

Szorongás, depresszió, agorafóbia, pánikbetegség, indulatkezelési problémák – egyre nagyobb mértékben vannak jelen a társadalmunkban. Főleg a Z-generáció életében.

A Z-generáció sajnos jóval sérülékenyebb mentális állapotban van, mint például az őket megelőző Y-generáció. A CNN-en olvasható friss tanulmány szerint a fiatal generáció hiába tech-guru, mert emocionálisan, szociálisan épülnek le.

A kutatók több mint 3000, korukat tekintve 12-26 éves embert kérdeztek meg a tanulmányhoz, amely azt mutatja, hogy a Z-generáció fele nem érzi magát kiegyensúlyozottnak és nagy hányaduk küzd valamilyen mentális panasszal.

A válaszadókat arra kérték, hogy értékeljék, hogyan látják jelenlegi és jövőbeli életüket, és akkor határozták meg őket virágzónak, ha mindkét kategóriában magas értékelést adtak.

A válaszadókat arra kérték, hogy értékeljék, hogyan látják jelenlegi és jövőbeli életüket, és akkor határozták meg őket virágzónak, ha mindkét időszakban magas értékelést adtak. A tanulmány szerint a 18 és 26 év közötti Z-generációs személyeknek mindössze 41%-a boldogul jól az életében, míg az Y-ok ugyanebben az életszakaszban körülbelül 60%-os arányban emlékeztek így vissza. Egy dolgot fontos azért szem előtt tartani; a generációs kutatások ellentmondásosak.

Egyes tudósok azt állítják, hogy egyes, nemzedékváltásnak tűnő trendek valójában életszakasztól és életkortól függő különbségek lehetnek, amelyek idővel változhatnak.

Z-generáció
Forrás: Getty Images

Összességében mégis a Z-generáció tagjai sokkal nagyobb valószínűséggel számolnak be negatív érzelmekről, mint például a stressz, a szorongás és a magány érzése. A felmérésben mindössze 15%-a a válaszadóknak értékelte úgy, hogy a mentális állapota kiváló.

Az eredménynek több oka is lehet. Egyrészt lehet, hogy ez a generáció jobban rá van hangolva arra, hogy felismerje a mentális egészségével kapcsolatos problémákat, mint a korábbiak, akik nem foglalkoztak vele. Másrészt a megváltozott szociális trendek, a közösségi média elszigetelő hatása, a felgyorsult életvitel tényleg a biológiai fajunk lelki hanyatlását hozza magával.

A dolgokat ellensúlyozza hogy mindezek ellenére a Z-generáció tagjai sokkal optimistábbak, mint a korábbi szakaszok képviselői.

Forrás: CNN
Borítókép forrása: Getty Images