Barion Pixel Boomer vagyok? A 35 pluszosok és a Z generáció – szótár a mai fiatalokhoz! – Coloré

Boomer vagyok? A 35 pluszosok és a Z generáció – szótár a mai fiatalokhoz!

2024. 01. 27.

A boomer szó egyre elterjedtebb, és leginkább a fiatalok szájából hangzik el. Mi ez pontosan, és mikortól boomer valaki?

Bár harmincöt múltam, nagyon úgy tűnik, hogy a mai tinik szemében bizony már boomer vagyok. Ez persze nem probléma, sőt, valószínűleg már annak születtem, mert a zenei ízlésemen a hetvenévesekkel osztozom, és a gondolkodásom is meglehetősen begyöpösödött tud lenni néha. Mindennek ellenére korom szerint nem vagyok boomer, mert az 1946 és 1964 között születetteket sorolják ebbe a kategóriába.

Mindennek ellenére ha valakire azt mondják, hogy boomer, egyfajta pejoratív tartalommal párosul, magyarán a boomer már nem értheti az adott témát, mivel öreg hozzá. Ekképp az öregek bölcsessége mintha a múlt homályába veszett volna, hiszen míg régen ők voltak a a mindentudók, ma már inkább ők azok, akik nem érthetik az új kor szellemét. Ez természetesen régebben is így volt, ám akkor nem volt ekkora szakadék a régi és az új között.

Talán soha nem volt még ekkora szakadék az idősek és a fiatalok között, mint manapság / Kép forrása: milorad kravici / Getty Images
Talán soha nem volt még ekkora szakadék az idősek és a fiatalok között, mint manapság / Kép forrása: milorad kravici / Getty Images

Míg a nagymamám a negyvenes években úgy nőtt fel, hogy nem volt hűtőjük, és a kút mélyére engedték az ételeket, hogy ne romoljanak meg, addig ma már a hűtőgép akár kommunikációra is képes. Maguk a gépek lassan többet tudnak rólunk, mint mi saját magunkról, és ezeknek a működését a fiatalok sem értik pontosan, csupán használják. Hogyan várhatjuk hát el az idősektől, azaz boomerektől, hogy értsék, mi történik?

Boomerek vs. Z generáció

A változás nemcsak a hűtőszekrény megjelenésében mérhető, hiszen azok, akik a hatvanas évek elején születtek már láthattak televíziót gyerekkorukban, és ma már hatvanasként a telefonjukról néznek olyan filmeket és hallgatnak olyan zenéket, amik az ő idejükben elképzelhetetlenek voltak.

Érthető hát, hogy nehezen követik, hogy a fiatalokat éppen mi is mozgatja meg, úgy érdeklődés, mint szóhasználat terén. Tudvalévő, hogy a nyelv folyton változik, és minden korszaknak megvoltak a maga szlengjei, ám amióta az angol nyelv is bekúszott, a fiatalok beszéde angol és magyar szlengből egyaránt áll.

Az ember harmincas fejjel is könnyedén érezheti boomernek magát / Kép forrása: Antonio Guillem / Getty Images
Az ember harmincas fejjel is könnyedén érezheti boomernek magát / Kép forrása: Antonio Guillem / Getty Images

Hiába tudok angolul, amikor a húszéves húgom beszél hozzám, el tudom képzelni, hogyan érezheti magát a nagymamám, és hasonlóképpen reagálok, mint ahogyan ő: hagyom, hogy mondja, és inkább nem kérdezek. Vélhetően fel sem tűnik neki, hogy idegen szót használ, hiszen a környezetében ezt szokta meg, és bár vannak logikus szavak, van, amire rá kell keresnem, mert nyelvérzék ide vagy oda, nem tudok rájönni, hogy hogyan értelmezendő, amit éppen mond.

Íme pár példa:

Adom – Egyetértek veled

Lmao – Laughing my ass off, azaz szétröhögöm az agyam

Fyi – For your information, azaz csak hogy tudd

Idk – I don’t know, azaz nem tudom

Offol – Nem vesz részt valamiben

Chill – Nyugi

Cringe – Kínos

Maccsel – Összepasszol

A Z generáció különböző jelenségeket is magáévá tesz. Ilyen például a ghostingolás, ami arra utal, hogy egy ismerősük egy szó nélkül eltűnik, és kilép az életükből, azaz szellemmé válik. A cancel culture is ide sorolható, ami szintén meglehetősen gyakori jelenség e generáció körében, akik Woke-nak, azaz felébredtnek tekintenek magukra, lévén sokkal toleránsabbak nálunk, boomereknél. A cancel culture maga arra utal, amikor egy ismert ember egy rossz szóhasználattal vagy a véleményét bátran felvállalva magára uszítja a rajongóit, akik innentől kedve kirekesztik, és nem vesznek tudomást a létezéséről.

A Z generáció teljesen másképp látja a világot, mint a mai harmincasok / Kép forrása: Juanmonino / Getty Images
A Z generáció teljesen másképp látja a világot, mint a mai harmincasok / Kép forrása: Juanmonino / Getty Images

Az egyik legjobb példa erre J. K. Rowling, a Harry Potter-sorozat írójának esete, aki 2020. júniusában egy Twitter-posztra reagált, amiben olyan emberekről írnak, ,,akik menstruálnak”. Az írónő ironikusan kereste megfelelő szót azokra az emberekre, akik menstruálnak, ugyanis úgy emlékezett, hogy van nevük az ilyen lényeknek. Nyilvánvalóan a nőkre utalt, és ezért a Z generáció tagjai ráugrottak, hiszen véleményük szerint nincsenek nemek. Az írónő reakciója végképp kiverte náluk a biztosítékot:

Ha az ember neme nem valódi, akkor nincs azonos nemű vonzalom. Ha az ember neme nem valós, akkor a nők megélt valósága világszerte eltörlődik. Ismerem és szeretem a transz embereket, de a nemek fogalmának eltörlése sokak számára elveszi a lehetőséget attól, hogy értelmesen beszéljenek az életükről. Nem gyűlölet az igazság kimondása.

A véleménye a fent említett cancel culture-t váltotta ki a Woke és Z generáció tagjaiból, akik teljes mértékben háttérbe szorították az írónnőt, aki kedvenc varázsvilágukat életre keltette, és ettől kezdve ellenségként tekintenek rá.

Én bár az Y generáció tagja vagyok, vállalom a boomerségemet, mert egyre kevésbé tudom követni a mai fiatalokat úgy gondolkodás, mint szóhasználat tekintetében. Maradok az általam már ismert szleng szavaknál, és bízom benne, hogy minden kafa lesz!

Nyitókép forrása: Getty Images