Barion Pixel Tényleg annyira rossz néha kicsit unatkozni? – Coloré

Tényleg annyira rossz néha kicsit unatkozni?

2023. 07. 27.

Sokan bármit megtennének, csak hogy ne unatkozzanak, egymás után szervezik a programokat, ha pedig mégis meg kell birkózniuk az unalommal, csak a telefonjukat nyomkodják, görgetik a híreket vagy az Instagram feedet. Pedig az unalom nem feltétlen rossz dolog, nem kell tőle annyira megijedni.

Unatkozni veszélyes?

Az unalom veszélyes és bomlasztó lelkiállapot lehet, amely károsítja az egészségét – sőt évekkel megrövidíti az élettartamot. De unalom nélkül nem tudnánk megvalósítani kreatív gondolatainkat sem.

Az unatkozni a mindennapi élet része. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy csak az unalmas ember unatkozik. Az unalom gyakran természetes impulzív gondolkodásmóddal jár együtt olyan emberek körében, akik folyamatosan új élményeket keresnek. Ezeknek az embereknek a „normális” életút nem elég hullámvasút ahhoz, hogy lekösse a figyelmüket. 

Egy másik típusú unatkozó embertípusnak szinte pontosan az ellenkezője a problémája; a világ félelmetes hely, ezért elzárkóznak, és igyekeznek nem kilépni a komfortzónájukból. A fájdalom miatt visszavonulnak. Bár ez némi kényelmet nyújthat, krónikus unalommal járhat.

Az unalomra való hajlam a dohányzásra, túl sok ivásra és drogozásra ösztökélhet, egy tanulmány kimutatta, hogy az unalom volt az alkohol-, cigaretta- és kannabiszfogyasztás legnagyobb oka dél-afrikai tinédzsereknél. Ezenkívül az unalom arra késztethet, hogy új dolgokat próbáljunk ki, ami veszéllyel, meggondolatlansággal járhat együtt.

unatkozni
Kép forrása: Pexels / Andrea Piacquadio

Miért jó mégis unatkozni?

Egyedül maradni a gondolatokkal

Amikor az ember el kezd unatkozni, akkor sokszor agyalni kezd. Előfordul, hogy valaki nem szívesen marad egyedül a gondolataival, csöndben és nyugalomban, pedig időnként érdemes átgondolni az életünket. Hol járunk, hová tartunk? Boldogok vagyunk azzal, amink van, vagy hiányt szenvedünk valamiben? Kellene-e változtatnunk valamin? Milyen új célokat tűzhetünk ki magunk elé? Ezek fontos kérdések, amiket időnként muszáj átgondolni.

Az agyadnak szüksége van unalomra

Csakúgy, mint a testünknek, az agyunknak is szüksége van néha egy kis szünetre. Amikor túlstimuláljuk az elménket, mentális kimerültséget vagy mentális fáradtságot tapasztalhatunk. Ennek eredményeként csökken az alkalmazottak elégedettsége, és csökken a termelékenység. 

Az unalom azonban úgy gondolják, hogy az elmében való elkalandozáshoz kapcsolódik, ami a nagyobb munkamemória-kapacitás jele lehet. A munkamemória a rövid távú memória egy formája, amely lehetővé teszi számunkra, hogy azonnali felhasználás céljából megőrizzük az információkat. 

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói az elkalandozást és a munkamemóriát vizsgálták. A vizsgálatban részt vevő hallgatók egy egyszerű, monoton feladatot kaptak. A tanulókat ezután pontozták azon képességük alapján, hogy képesek-e emlékezni az alapvető matematikai feladatokkal kombinált betűsorozatra. A magasabb munkamemóriával rendelkező tanulók arról számoltak be, hogy a feladat végrehajtása közben többet kalandoztak el a gondolataik. Ezért a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magasabb munkamemória több gondolatban való elkalandozással jár.

A nagy munkamemória-kapacitás bizonyos intelligencia- és egyéb előnyökhöz kapcsolódik. Tehát ahelyett, hogy bűntudatot éreznénk amiatt, hogy időnként hagyjuk, hogy elménk elkalandozzon, inkább fogadjuk el. Engedd meg magadnak, hogy álmodozz egy kicsit, amikor unatkozni kezdesz.

Fokozott kreativitással jár

Az unatkozni a kreatív térben inkább szabály, mint kivétel. Sokan a gondolataikkal maradva rájönnek, hogy az unalom ösztönözheti a kreativitást. Egy vizsgálat kimutatta, hogy az unalom kreatívabbá tesz bennünket. Tanulmányuk során a résztvevőket egy unalmas tevékenységgel, majd egy kreatív feladattal bízták meg. A kutatók úgy találták, hogy azok, akik unalmas tevékenységeket végeztek, nagyobb kreativitást mutattak, mint azok, akik nem.

A kreatív gondolkodásnak számos előnye van, beleértve az élesebb összpontosítást és a jobb kritikai gondolkodási készségeket. Tehát bár első pillantásra az unalom kontraproduktívnak tűnik, valójában jobb teljesítményhez vezethet.

unatkozni
Kép forrása: Pexels / Cottonbro Studio

Újdonság keresésre sarkall

Arról már írtunk, hogy ha valaki unatkozni szokott, hajlamosabb arra, hogy új dolgokat próbáljon ki. Ez lehet veszélyes, ha valaki meggondolatlanul cselekszik, de lehet pozitív is.

Unalom nélkül az emberek nem keresnének kalandokat és az újdonságokat, amelyek azzá tesznek bennünket, akik vagyunk – intelligensek, kíváncsiak, és ezek segítenek abban, hogy változzunk, fejlődjünk, új dolgokat ismerjünk meg. Az újdonságkeresés a status quoval való elégedetlenséget, valamint a kialakult elképzelések és gyakorlatok megkérdőjelezésére való hajlandóságot is jelenti. A nagy eredményeket elősegíti a status quóval való elégedetlenség.

Az unalom azt is jelenti, hogy jelenleg nemcsak egy érdektelen vagy kihívást nem jelentő helyzetben vagyunk, hanem olyan helyzetben is, amely nem felel meg az elvárásainknak és vágyainknak. Az unalom arra ösztönöz minket, hogy olyan célok és projektek felé forduljunk, amelyek jobban kielégítenek, mint azok, amelyeket jelenleg követünk. 

Forrás: Psychology Today, BBC, Better Up

Borítókép forrása: Pexels / Cottonbro Studio

/egeszseg/test-es-lelek/neha-kicsit-unatkozni/