A férfiak vagy a nők kreatívabbak? Meglepő eredményt hozott egy kutatás

A nemek közti különbség a kreativitásban is megmutatkozik, a közvélekedés szerint pedig inkább a férfiak azok, akik ezen a területen jobban érvényesülnek a munkahelyen. Egy új kutatás azonban eltérő eredményre jutott.

A Journal of Applied Psychology szaklapban nemrég publikált új tanulmány több perspektívát is kínál a pszichológiai tudományterület egyik régóta vitatott kérdésére, miszerint beszélhetünk-e nemek közötti különbségről a kreatív potenciál és a teljesítmény között?

A válasz, igen: a nők kreatívabbak a férfiaknál

A szerzők azt sugallják, hogy bár a férfiakat gyakran kreatívabbnak tartják, mint a nőket, ez empirikus szempontból valószínűleg nem így van. Mindemellett az új tanulmányok azt mutatják, hogy az a sztereotípia, miszerint a férfiak kreatívabbak, idővel erodálódik, és kevésbé hangsúlyos azokban az országokban, ahol nagyobb a nemek közötti egyenlőség.

Kreatív Nemi Különbségek A Munkahelyen
A közvélemény a férfiakat kreatívabbnak tartja a nőknél (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

„Azt találtuk, hogy a férfiak kreativitását magasabbnak értékelik, mint a nőkét” – mondja Snehal Hora, a Buffalo School of Management Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. „Mindazonáltal a kutatás során optimista eredményekre jutottunk a nemi sztereotípia elmúlt években bekövetkezett hanyatlását illetően” – teszi hozzá. A jelenség jobb megértése érdekében a kutatók 259, a nemekkel és a kreativitással foglalkozó, egymástól független tanulmányból gyűjtöttek adatokat az elmúlt néhány évtizedben.

Az eredmények azt mutatták, hogy idővel csökkent az a problémás meggyőződés, hogy a férfiak jobban érvényesülnek a kreatív területeken, de az is, hogy az iparágak szerinti nemi összetétel nem befolyásolta ezen sztereotípia elterjedését. „Arra számítottunk, hogy a nemek közötti megosztottság csökkenni fog azokban az iparágakban, ahol nagyobb a női jelenlét” – mondja Hora. „Meglepő módon azonban eredményeink azt mutatták, hogy iparágtól függetlenül a nemek közötti szakadék a kreatív teljesítmény terén problematikusan átható.”

Mit tehet a munkáltató?

Hora szerint mindez alátámasztja azt a vélekedést, hogy a szervezeteknek jobban oda kell figyelniük a nemek közti sztereotípiákra a munkavállalók kreativitását illetően, és intézkedéseket kell tenniük ezek enyhítésére. A kutatás egyik legfontosabb megállapítására rámutatva Hora megjegyzi, hogy a nemi sztereotípia jobban érvényesült, amikor az alkalmazottak saját kreativitásukat értékelték, mint amikor mások értékelték az ő kreativitásukat. „Egyszerűsítve úgy tűnt, hogy a nők, tudatosan vagy sem, de kritikusabbak magukkal szemben a kreativitás terén” – kommentálja Hora. “Bár mások elfogult értékelései a nők kreatív teljesítményéről teljesen valósak és megalapozottak, a vizsgált nők önmagukkal szembeni elfogultsága azonban még erősebbnek tűnt.”

Kreatív Nők és Férfiak
A cégek feladata ösztönözi munkavállalóikat kreatív oldaluk kibontakoztatására (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Az elmúlt években a gender-kutatások egyre inkább mások előítéleteire összpontosítanak, és kevésbé fektették a hangsúlyt a tudatalatti előítéletekre, amelyeket a nők önmagukkal szemben alakítanak ki – mutat rá Hora. Emiatt a szerzők azt javasolják, hogy a cégek tegyenek intézkedéseket annak érdekében, hogy megfelelő munkakörnyezetet biztosítsanak, ahol a nők nemcsak jó érzéssel kiélhetik kreativitásukat, hanem arra is ösztönzik őket, hogy ők is észrevegyék magukban ezt a képességet. „Az a környezet, amely elősegíti a nemek közötti egyenlőséget, a kedvességet és a másokkal való törődést, valószínűleg egyaránt előnyös lehet a nők és férfiak kreativitásának fellendítésében” – mondják a szerzők.

A kutatók azt is megjegyzik, hogy a nemek közötti különbség a kontextustól és a kulturális tényezőktől függ. „A kultúra jelentős szerepet játszott a nemek közötti egyenlőtlenség meghatározásában is” – állítják a szerzők. „A maszkulin kultúrák (például az Egyesült Államok) hátrányosan befolyásolták a nők kreativitását, míg a nemek közötti egyenlőségre vagy kapcsolatokra fókuszáló kultúrák (például az északi országok) támogatták azt.” Mindemellett megemlítik azt a kreatív teljesítményben mutatkozó kicsi, mégis mindent átható különbséget is, amely számos kérdést felvet a férfiak és a nők kreatív képességeinek viszonylagos egyenlőségéről. Hora szerint ez a kérdés nem más, minthogy „ha a kreatív képesség egyenértékű a nemek között, akkor miért változik a teljesítményük?”

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Elhunyt Haumann Péter, a Nemzet Színésze