Barion Pixel Tökfaragás: a kezdetektől a kész díszig – Coloré

Tökfaragás: a kezdetektől a kész díszig

2021. 10. 20.

Kedved támadt tököt faragni, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Segítünk egy kicsit, de hagyd érvényesülni a fantáziádat!

Közeleg halloween. Még ha nem is éled bele magadat az ősi kelta ünnepbe, a tököt, mint dekorációs elemet felhasználhatod. Az aprócska dísztökök is kiváló dekorációs alapanyagok. A jellegzetes színű zöldség a méretével is figyelmet érdemel. Kifaragva, egyéb módon dekorálva remek látványt nyújt a teraszon, erkélyen, valamint a lakásban is.

Halloween tök
Kép forrása: Pexels

Első lépések

A tökfaragás első lépése nem más, mint a nagy, faragni való dekoráció beszerzése. Ha bőven van választék, akkor arra ügyelj, hogy stabilan álló, nem billegő darabot válassz. Vess pillantást a tök külsejére, minél simább külsejű tököt viszel haza, annál könnyebb lesz azzal dolgozni. Különösen fontos ez akkor, ha bonyolultabb mintát szeretnél belevájni. Szükséged lesz néhány eszközre, amellyel megkönnyítheted a munkát: legyen nálad filc, amellyel a minta körvonalát rajzolhatod fel. Kitalálhatsz saját magad is mintát, amit megjelenítenél, de ha nincs ötleted, az internet számos mintát kereshetsz. A faragáshoz szükséged lesz éles, recés pengéjű késre, jól jöhet egy gumikalapács is, hogy a kemény héjjal fel tudd venni a harcot, illetve egy kanál, a magok eltávolításához. Jól jöhet néhány süteménykiszúró is, ugyanis megkönnyítheti a mintázást. A teamécses fogja megadni az összképet.

Hogyan fogj neki?

A tök héját mosd le, ha szükséges, majd töröld szárazra. A száránál lévő részt vágd le úgy, mintha egy sapkát vágnál a zöldségre. Ezt a darabot ne dobd ki, még funkciója lesz a későbbiekben.

Faragott tök
Kép forrása: Pixabay

Kanállal kapard ki a belső részt a magokkal együtt. Ha van sablonod vagy ötleted, filccel add meg annak körvonalát és a késsel vágd ki a vonalak mentén. A vastagabb és nehezen formázható héjnál jó szolgálatot tesz a gumikalapács. Hasznosíthatod a süteménykinyomókat is, hogy egységes, szép vonalú formákat kapj. Amint úgy ítéled meg, hogy végeztél a faragással, már csak a teamécsest kell a tök belsejébe helyezni, valamint a legelején levágott „sapkát” visszahelyezheted a tetejére. Az éjszaka közeledtével gyújtsd meg a mécsest.

Ötletek kezdőknek és haladóknak

Amit még tudnod kell

A nagyméretű haloweeni tök ugyan a boltok zöldségosztályán található, azonban az dekorálásra alkalmas, fogyasztásra nem. Az érett termés már annyira kemény, hogy az elehetetlen.

Az ugyancsak dekorálásra használt, az üzletek zöldséges standján is megvásárolható kisméretű dísztök még ennél is rosszabb, mert olyan keserű anyagot tartalmaz és még mérgező is lehet.

Borítókép forrása: Pexels