Barion Pixel Hová tűnt a láng? Tények a szexuális unalomról – Coloré

Hová tűnt a láng? Tények a szexuális unalomról

2022. 03. 03.

Már nem a föld a földdel, a vagyon a vagyonnal házasodik, a mai kapcsolatok alapját a szerelem jelenti. Mégis felütheti a fejét a szexuális unalom.

Egy kapcsolat elköteleződést jelent, hiszen döntünk arról, hogy egy valaki mellett megállapodunk. Mindegy, hogy a kapcsolat milyen státuszában tart, de a szexualitás kihagyhatatlan és fontos tényezője annak. A tartós monogámia hallatán óhatatlanul is az unalomra, a megszokottságra, a vágyak szinte teljes hiányára asszociálunk.

Ez az érem egyik oldala, ugyanis tartós párkapcsolatban élni azt is jelenti, hogy a szerelmesek nagyon jól ismerik egymás testét és igényeit, és ez meghittebb, mélyebb kielégülést nyújthat mindenkinek. Ez utóbbi verzió és a jó kommunikáció azt teszi lehetővé, hogy vissza tudják hozni a tüzet, fejlődjenek, kipróbáljanak újdonságokat. Ezáltal nem engedik elhatalmasodni azt a jelenséget, amelyet szexuális unalomnak nevezünk.

Unalom
Aki sokat unatkozik, olyan a szexben is?! / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A szexuális unalom során a szex szinte kötelező gyakorlatsorként jelenik meg a kapcsolatban, és nincs benne túl sok újdonság, sem öröm. Az egyhangúság, a rutinszerűség kiöli az emberből a vágyakat. Sőt, az amúgy harmonikusnak mondható kapcsolatba is bele tud nyúlni, méghozzá nem pozitív értelemben.

Unalmas a szex?

A szexnek nagyon nagy jelentőséget tulajdonítunk, ennek ellenére kevés figyelem övezi az ezen a téren jelentkező unalmat. Érdemes tisztázni, hogy mindez miért is jelenhet meg:

  • beteljesületlen vágyakozás,
  • a két fél eltérő igényszintje,
  • a figyelem fent- és megtartásának nehézsége,
  • irreális elvárások,
  • depressziós állapot,
  • krízis az életben.

Felvetődik a kérdés, hogy az általánosan fennálló unalom és a szexuális unalom között vajon van-e összefüggés? A válasz: igen. Erre mutatott rá Grant Hilary Brenner pszichiáter is: Az unalomra való hajlam kapcsolódik a testiséghez is. Vagyis aki sokat unatkozik, arra is következtethetünk, hogy milyen a szexuális élete.

Ugyanakkor a depressziós személyek esetében is igaz lehet mindez. Saját lelki állapotuk még a libidójukra is kihat, mint ahogyan az élet bármelyik területén is megmutatkozhat az apátia.
A nárcisztikusokra jellemző, hogy sok mindent unnak maguk körül, és ebbe a szex is beletartozhat. Az unatkozásra hajlamos személyek között nagyobb az esély arra, hogy kockázatokat vállaljanak, és akár a szadizmus sem áll tőlük messze.

A szexben való unalomnak köze lehet a maszturbációhoz, a kapcsolat minőségéhez, az elégedetlenséghez.
Sokan azt gondolják, hogy a tartós kapcsolatban élők vágyai egyre lohadnak, intimitásuk megszokottá, egyhangúvá válik és ezzel a meggyőződéssel meg is teremtik ennek alapjait saját életükben. A nagyobb gond, hogy mindezt elfogadják és nem tesznek azért semmit sem, hogy ne így legyen.

Unaloműző szexuális unalom ellen

Egy kapcsolatért mindig dolgozni kell, időt és energiát kell belefektetni mindkét félnek. De nemcsak a kapcsolat igényel munkát, hanem a szex is.

Jó szex
A szexuális elégedettségért meg kell dolgozni / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Felejtsük el, hogy a szex mindig tökéletes! Nemcsak tenni kell ezért, hanem beszélni is kell róla, a felek közötti jó kommunikáció legalább olyan fontos, mint maga az aktus, hiszen mindezek együttesen teremtik meg a szexuális elégedettséget.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix