Egyre népszerűbbek a covidbulik: akik oltás helyett a vírust választják

Miközben egyre jobban ellehetetlenedik azok élete, akik valamilyen formában – oltással vagy a megbetegedés következtében – nem szereztek immunitást a koronavírussal szemben, az érintetteket néha a leghajmeresztőbb praktikák sem tántorítják el attól, hogy megoldást találjanak a problémájukra. Európa-szerte hódítanak a koronapartik, ahol szándékosan betegítenék meg magukat azok, akik nem akarják felvenni az oltást.

A nemzetközi sajtó egyre gyakrabban számol be különféle covidbulikról, amelyeken főként fiatalok vesznek részt, hogy szándékosan megfertőződjenek a koronavírussal. A céljuk nem más, mint a megbetegedés következtében kialakuló immunitás megszerzése, s egyben az oltás elkerülése.

Az il Fatto Qutidiano olasz lap Patrick Frazonit, a bolzanói covid-egység helyettes koordinátorát idézi, aki beszámolt arról, hogy a koronapartik először Ausztriában kezdtek divatba jönni, de az utóbbi hetekben az olaszországi Dél-Tirolban is egyre több hasonló eseményt szerveztek. A szakember felhívja a figyelmet ezek veszélyeire: amellett, hogy a 30 év alatti fiatalok is súlyos állapotba kerülhetnek, a résztvevők akár bele is halhatnak ezeknek a buliknak, azaz a covidnak a következményeibe. Példaként egy 55 éves férfi esetét hozza fel, aki szándékosan fertőződött meg egy ilyen összejövetelen, majd saját felelőtlensége áldozatává vált.

Celebrating,new,year
Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A német Die Pressenek nyilatkozó egyik orvos elmondta: nemcsak a tanulatlan réteg lát megoldást a koronapartikban, hanem középosztálybeliek és diplomások is vannak a résztvevők közt.

A lap megemlíti, hogy a fenti esetek nem egyediek, Európa más országaiban, többek közt Svájcban és Franciaországban is terjednek a covidpartik, s csak idő kérdése, hogy ezek szervezői mikor állnak majd bíróság elé.

A hazai Idea Intézet felmérése szerint egyébként a teljes magyar felnőtt népesség körében 12 százalékra tehető azok aránya, akik azt mondták, hogy biztosan nem fogják beoltatni magukat, míg a 30-39 éves korosztályban ez az arány a fentinek majdnem duplája: 23 százalék.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hihetetlen! Megszületett Nick Jonas és Priyanka Chopra első közös gyermeke