Barion Pixel Edzési higiénia: te tudod, hogy milyen gyakran kell tisztítani az edzőcuccaid? – Coloré

Edzési higiénia: te tudod, hogy milyen gyakran kell tisztítani az edzőcuccaid?

2022. 10. 31.

Sportmelltartó? Sportcipő? Törölköző? Edzőszőnyeg? Nem is gondolnád, hogy mennyire fontos ezek higiéniája edzés után. Utánajártunk, hogy melyiket hogyan kellene tisztítanod.

Arról mindig rengeteg szó esik, hogy hogyan eddz, milyen gyakorlatok csinálj, hogyan készülj elő, milyen diétával egészítsd ki, de valahogy az edzés utáni lépések felett el szoktunk siklani. Pedig nagyon fontos teendők következnek még azután is, hogy abbahagytad a mozgást. Ugyanis ahhoz, hogy egészséges maradj, az edzési higiénia is elengedhetetlen. Összeszedtük, hogy mire kell figyelned, mikor kell mosnod, tisztítanod az felszerelésed.

Sportmelltartó, póló, leggings, melegítőnadrág 

Tiszta sportruházatban kellemesebb élmény a mozgás. Általános szabály, hogy minden edzés után ki kell mosni a viselt darabokat. Ha csak enyhén izzadtál meg, elég, ha kézzel átöblíted. Ha viszont komolyabban sikerült megizzadnod, akkor érdemes a sporttáskából azonnal a mosógépbe tenned a ruháid. Az lenne a legjobb, ha a kímélő programot választanád, hogy a felszerelésed ne veszítse el rugalmasságát, de mégis megszabadulj a kellemetlen szagoktól. Ügyelj arra, hogy a cipzárral, tépőzárral vagy nyomott mintával ellátott ruhákat fordítsd ki.

A sportmelltartó kifejezett figyelmet igényel, érdemes minden kapcsot összekapcsolnod rajta. Használj hálós fehérneműs zsákot. Ez biztosítja, hogy a melltartó ne akadjon bele vagy ne gabalyodjon össze más ruhadarabokkal ugyanabban a mosásban. Ne tedd a szárítógépbe, csak akaszd fel. A szárítógép hője rontja a melltartó rugalmasságát és anyagát, amitől idővel elveszíti a tartását.

Edzési higiénia
Sportmelltartó mosása / Forrás: Shutterstock

Sportcipő

Edzés után mindenképpen vedd ki a cipődet a sporttáskádból, és tedd hűvös helyre – lehetőleg friss levegőre –, hogy jól kiszellőzhessen. Nagyon kevés modell mosható mosógépben, ezért ha különösen erős izzadságszagot érez, használj speciális cipődezodorokat vagy illatosított párnákat, hogy frissen tartsd őket. Ha esőben kocogtál vagy vizes tócsába léptél, régi újságpapírral óvatosan távolítsd el a sarat a piszkos talpakról.

Ha nem teheted mosógépbe, akkor hagyd megszáradni, majd fogj egy merev sörtéjű kefét, finoman, de határozott mozdulatokkal keféld át a talpát. Ha a felsőrész is koszos lett, vedd ki a fűzőt és a talpbetétet. Egy kefével óvatosan távolítsd el a port és a szennyeződést. Dörzsöld át enyhe szappanos vízzel, majd alaposan öblítsd le tiszta vízzel.

Sporttáska

Edzés után mindig azonnal vedd ki a viselt ruhákat a sporttáskádból, mivel az izzadt sportfelszerelések állandó oda-vissza cipelése, az izzadság és a baktériumok a táskád belsejét is megviselik. Ha mosógépben mosható, akkor a legegyszerűbb a helyzet, kövesd a rajta szereplő utasításokat. Ha nem és sietsz, áttörölheted nedves fertőtlenítő kendőkkel. Ha viszont van időd, akkor a jobb higiénia érdekében kézzel mosd át kis mennyiségű mosószerrel. Ezután hagyd a táskát jól megszáradni valamilyen fűtőberendezésen vagy a friss levegőn.

Edzőszőnyeg higiéniája

Mivel az anyag túl érzékeny, ne tedd mosógépbe, hacsak nem jelzik rajta külön, hogy mosható benne. Inkább töröld le a jógaszőnyeget minden edzés után bolti szőnyegtisztítóval vagy házi készítésű tisztítószerrel, ehhez elég egyenletes arányban a vizet és az ecetet összekeverned. Dörzsöld át a szőnyeget, majd hagyd hatni a keveréket. Aztán öblítsd le, és szárítsd a friss levegőn.

Palack

Ha edzeni mész, biztosan viszel magaddal valamilyen innivalót. Általában ilyenkor nem az eldobható palackokat, hanem a környezetbarát verziókat érdemes választani. Különösen népszerűek az üvegből, rozsdamentes acélból vagy műanyagból készült többször használatos palackok. A tartós változatok azonban általában tele vannak baktériumokkal, gombákkal, amelyek közvetlenül a szájrészen halmozódnak fel az edzés során a fokozott nyálelválasztás miatt. Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a rendszeres higiéniára, még akkor is, ha „csak” vizet iszol belőle. Alaposan öblítsd át a palackot forró vízzel, némi mosogatószerrel és palacktisztító kefét is használj.

Törölköző

Minden használat után mosd ki az edzőteremben használt törölközőt. Az izzadságtól eltekintve a törölközők hozzáérnek az edzőtermi felszereléshez, amit mások is megfogdostak, összeizzadtak. A törölközők mosása azonnal csökkenti a baktériumok és kórokozók terjedésének esélyét, megelőzi a rossz szagokat is. A tisztán tartásához nagyon nagy segítség a szódabikarbóna. Egyszerűen tedd a törölközőket a mosógépbe, majd adj hozzá egy csésze szódabikarbónát. Havonta egyszer ecetet is használhatsz hozzá, mert segít távol tartani a szagokat, és visszaadja a frissességét. A szódabikarbónás mosás befejezése után, indíts még egyet az ecettel. Fontos, hogy ne mosd a kettővel egyszerre.

Edzési higiénia
Forrás: Shutterstock

Borítókép forrása: Shutterstock

Forrás: Vogue, Rei

/egeszseg/mozgas/edzesi-higienia-edzocucc-tisztitas/