Barion Pixel Őszi sportok a szabadban – Ezeket próbáld ki, ha most kezded el! – Coloré

Őszi sportok a szabadban – Ezeket próbáld ki, ha most kezded el!

2022. 10. 16.

Elmúltak a nyári melegek, így aki csak emiatt nem állt neki mozogni, most megteheti, hiszen az őszi sportok nem olyan izzasztóak, mintha nyári melegben állnánk neki!

Az őszi sportok nem különböznek a nyáriaktól, csupán annyiban, hogy máshogy kell felöltözni hozzájuk, és hogy várhatóan jobban bírjuk a terhelést, mert előnyünkre válik, hogy nincs akkora forróság, mint a nyári hónapokban. Ősszel, különösen októberben már visszaállunk a régi rendre, újra járnak a gyerekek iskolába, a nyári szabadságnak is vége, úgyhogy egy kis odafigyeléssel bevezethetjük, hogy a rendszeres mozgás is jelen legyen a mindennapjainkban.

Őszi sportok során több tényezőt is figyelembe kell vennünk, melyek elsősorban az időjáráshoz kötődnek. Nem mindegy, hogy hogyan öltözünk, hiszen lehet napos idő és 20 fok is, de ha reggel indulunk neki, akár ötfokos hőmérsékletre is készülhetünk, nem is beszélve az esőről és a szélről. Ugyan a rossz idő kiváló kibúvó, ha az embernek nincs kedve kimenni a napi edzésre, esőben sem lehetetlen letudni a sportolást, sőt, talán még nagyobb löketet ad a továbbiakra, hiszen legyőztük önmagunkat, rossz időben is kimentünk!

Így állj neki az őszi sportoknak!

Szinte minden sport művelhető ősszel, ám most azokat gyűjtöttük össze, amik a szabadban is végezhetőek.

Túrázás

A túrázás ugyan nem feltétlenül sorolható a sportok közé, mégis kiválóan át tud mozgatni, különösen, ha egy nagyobb távot vállalunk be. Kezdőként sík terepen is mehetünk, de hogy ha jobb kondiban vagyunk, akkor egy nagyobb kihívást jelentő erdősebb, dombosabb részt is bejárhatunk. Stabiliásunkat segítendő, beszerezhetünk túrabotokat, ami ugyan első látásra nem tűnik hatékonynak, pár kilométer után áldani fogjuk az eszünket, hogy társunkul választottuk!

Az őszi sportok legkímélőbb változata a túrázás, amikor magunkba szívhatjuk az ősz összes illatát
Az őszi sportok legkímélőbb változata a túrázás, amikor magunkba szívhatjuk az ősz összes illatát / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Futás

A futás is egyfajta túrázás, csupán gyorsabb tempóban. Futás alatt is élvezhetjük a táj látványát, viszont jobban fel kell készülni rá, mint a túrázásra. Futás alatt ugyanis erősen megizzadunk, ám nem törvényszerű, hogy hazafelé is kocogunk, vagy hogy autóba szállunk, így rendkívül fontos a réteges öltözködés, hogy ha megizzadunk, a pihenő részben fel tudjunk venni valamit, ami melegít. Ne lepődjünk meg, ha az első alkalom után náthás tüneteket produkálunk, de ez két-három nap alatt elmúlik! Ha esőben futnánk, sapkával a legérdemesebb védekezni az eső ellen, mert az esőkabát nem alkalmas arra, hogy testünk tudjon párologtatni.

Biciklizés

A biciklizés ugyan csak az alsó végtagokat mozgatja meg, azokat nagyon: a lábszár, a combok és a fenék mind-mind dolgoznak azért, hogy eljussunk A-ból B-e. A biciklizéssel akár a kellemest is összeköthetjük a hasznossal: szemeljünk ki egy távolabbi boltot, tekerjünk el odáig, majd haza! Ha van kosara a biciklinknek, könnyedén elintézhetjük a bevásárlást, miközben sportolunk! Ügyeljünk azonban rá, hogy legyen bukósisakunk, lámpáink, fényvisszaverő mellényünk és térdvédőnk is, mert sosem lehet tudni, hogy egy figyelmetlen autós mikor sodor be bennünket a bozótosba! A szél csalóka lehet, hiszen könnyedén érezhetjük induláskor, hogy nem fúj, ám tekerés közben, különösen lejtől lefelé meg tud csapni a hideg szél, úgyhogy készítsünk be egy vastagabb kesztyűt, mert ősszel szükségünk lesz rá!

Lépcsőzés

A futás kellemesen megizzaszt, ám az izmokat lassan építi. Ha egy-egy izomcsoportot dolgoztatnánk meg, a lépcsőzés lehet segítségünkre, ami ugyan fárasztó, a friss levegőt jobban fog esni beszívni, mint egy konditerem vagy lépcsőház fülledt szagát. Keressünk egy olyan helyet, ahol bőven lehet lépcsőt mászni, és rohangáljunk fel-le! Ha pihennénk, akár lentről a harmadik vagy negyedik lépcsőfokra támaszkodva fekvőtámasz-szerű gyakorlatokat is végezhetünk, hogy pihentessük lábainkat. A lépcső arra is kiváló, hogy elvégezzük a szükséges nyújtásokat, úgyhogy mindenképpen jó barátunk a szabadban.

A lépcsőzéssel hamar kifáraszthatjuk magunkat
A lépcsőzéssel hamar kifáraszthatjuk magunkat / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Úszás

Ugyan úszni leginkább uszodába jár az ember, ősszel és télen sincs kizárva, hogy nyíltvízben ússzunk. Ha kezdőként vágunk bele, akkor mindenképpen olyannal menjünk az első ,,bevetésre”, aki tapasztalt! Az első úszás előtt járjunk uszodába, hogy fenntartsunk kondíciónkat, és testünket is készítsük a hidegre! Vegyük le a fűtést vagy menjünk kabát nélkül sétára, így sokkal kevésbé éri váratlanul szervezetünket a hideg. Télen ne töltsünk 5-10 percnél többet a hideg vízben, és sose induljunk el egyedül, még akkor sem, ha tóban tervezzük a kültéri úszást!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix