Innen fotózd Magyarországot: a 10 legszebb kilátónk

2022. 06. 16.

Magyarország csodálatos tájait a földről is élvezhetjük, de igazán akkor látjuk, ha kilátóról állunk fölébe. Összeszedtük a legszebb hazai kilátókat, amiket érdemes meglátogatni a nyári szünetben!

A kilátó olyan, jellemzően magas épület, aminek tetejéről beláthatjuk az alatta és körülötte fekvő tájat. Nem minden esetben magas: ilyenkor a látnivalóhoz vezető út vége van kilátóvá alakítva. A turistáknak szánt építmények fából, betonból, téglából vagy vasból készülnek, míg a vadászatra vagy katonai megfigyelésre használt darabok általában fából vagy fémből állnak.

Magyarországon több, mint nyolcvan kilátót tartanak számon, melyek egytől-egyig pompás élményt nyújtanak.

Erzsébet-kilátó

Az Erzsébet-kilátóhoz nem is kell messzire menni, ha a fővárosból indulunk neki! A János-hegyen található épület eredetileg fából készült, de helyette egy stabilabb, édesvízi mészkőből és homokkőből épített kilátót alakítottak ki. A legfelső terasz 23,5 méter magasan van, innen láthatunk rá a budai hegyekre.

Ha nem mennénk messze a fővárostól, az Erzsébet-kilátó ideális úti cél
Ha nem mennénk messze a fővárostól, az Erzsébet-kilátó ideális úti cél / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Guckler Károly-kilátó

Ugyancsak nem messze a fővárostól, a Hármashatár-hegyen található a Guckler Károly-kilátó. A hegy legmagasabb pontja 495 méter, ennek a tetején emelték a kilátót, ahonnan akár a Mátrát és a Pilist is láthatjuk. A szabályos nyolcszög acélszerelék és fenyőgerendák felhasználásával készült 2015-ben. Nevét az után a fővárosi erdőmester után kapta, aki a kopasz Hármashatár-hegyet újraerdősítette, miután az itt lévő fák tüzelőként végezték.

Guckler Károlynak köszönhetjük, hogy ma vannak fák a Hármashatár-hegyen
Guckler Károlynak köszönhetjük, hogy ma vannak fák a Hármashatár-hegyen / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Prédikálószék

A Visegrádi-hegység tagja, a Prédikálószék tetejéről tárul elénk a Dunakanyar egyik legszebb látképe. Nem titok, hogy a térség tele van megannyi csodás látnivalóval, a kisebb-nagyok falvakon és városokon túl a Visegrádi fellegvárba is ellátogathatunk utunk során. Maga a Prédikálószék 639 méter magas, így kimagaslik a környék hegyei közül. Tetejéről láthatjuk a visegrádi várat, Nagymarost és a Börzsöny csúcsait is.

A Dunakanyar innen mutatkozik a legszebbnek
A Dunakanyar innen mutatkozik a legszebbnek / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Kékestető

Budapesttől távolodva egyre magasabbról szemlélhetjük az országot. Hazánk egyik legmagasabb pontja a Kékes, melynek tetején egy kilátóként is funkcionáló tévétorony áll. A 176 méteres kilátó tetejére lifttel juthatunk fel, hogy 1059 méteres tengerszint feletti magasságból élvezzük a táj látványát. Ugyan leginkább a téli kilátással kötik össze a Kékestetőn való kirándulást, nyáron vagy akár ősszel se hagyjuk ki, mert a látvány minden évszakban pazar!

A Kékestető nem csak télen csalogat
A Kékestető nem csak télen csalogat / Kép forrása: Shutterstock Puzzlepix

Galyatető

A Galyatető a Kékestetőtől mindössze 16 kilométerre található. Az ország harmadik legmagasabb hegyeként tartják számon. A Galya-kilátót körbejárva 360-fokos panorámában gyönyörködhetünk. Már 1934-ben állt itt kilátó, öt évre rá pedig szálloda is épült, kiszolgálva ezzel a turistaforgalmat. A népszerűség oka nem véletlen: a Mátra, a Bükk és a Tátra hegyvonulatai tárulnak szemünk elé.

Az első kilátót 1934-ben építették
Az első kilátót 1934-ben építették / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Csobánc

A Tapolcai-medence szélén található Csobánc 375 méteren fekszik. A Balaton-felvidéki tanúhegyek egyike, és mivel teteje lapos, körbenézhetünk, és a Sümegi vártól egészen a Balatonig elláthatunk. Ha tiszta az idő, még a száz kilométerre lévő pécsi tévétorony körvonalai is kirajzolódnak, míg a másik irányban akár Székesfehérvárat is láthatjuk. Nevét a 13. században itt állt Csobánc váráról és az ehhez tartozó faluról kapta, ami csupán 1841-ig létezett.

Csobánc látképe a Szigligeti várból
Csobánc látképe a Szigligeti várból / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Gömbkilátó

Továbbra is a Balaton környékén barangolva belebotolhatunk a balatonboglári Gömbkilátóba is. A rendkívül mutatós építményt a város egyik jelképeként tartják számon. A Várdombon elhelyezett kilátóról a magyar tenger panorámáját nézhetjük meg. A kilátó ugyan modernnek tűnhet, korántsem az: az 1958-as brüsszeli világkiállításon mutatták be. 2020-ban elnyerte az Év Kilátója címet a 165 méter magasban található gömb, amit önmaga miatt is érdemes megcsodálni, nem csak a látvány miatt, amit nyújt.

A balatonboglári Gömbkilátót az 1958-as brüsszeli világkiállításon mutatták be
A balatonboglári Gömbkilátót az 1958-as brüsszeli világkiállításon mutatták be / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Julianus-kilátó

1938-ban Nagyaroson avatták fel a Julianus barátról elnevezett tornyot. A középkori bástyára hasonlító építmény tudatosan hordozza a visegrádi vár stílusjegyeit. Kiváló rálátás nyílik a Dunára és a belső Börzsönyre is. Az épületet 2013-ban renoválták, így nem csak külseje, belseje is biztonságossá és szebbé lett téve, így igazi turistabarát kirándulócélpont vált belőle.

Kiváló rálátás nyílik a Dunára és a belső Börzsönyre is
Kiváló rálátás nyílik a Dunára és a belső Börzsönyre is / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Kéz-kilátó

A Hollókő és Felsőtold között található Kéz-kilátó igazi különlegesség a hasonló épületek körében: ténylegesen egy kezet, pontosabban egy tenyeret formáz. A 2020 végén felállított alkotáshoz a Farkasvölgy fái adták az alapanyagot, így minden tekintetben közel érezhetjük magunkat a természethez.

Pontosan amit a neve sejtet: egy kéz alakú kilátóról csodálhatjuk a tájat
Pontosan amit a neve sejtet: egy kéz alakú kilátóról csodálhatjuk a tájat / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Sasbérc-kilátó

A Cserhát legmagasabb pontján bukkanunk rá erre a mesebeli épületre. 1910-ben emelték, és arra törekedek, hogy bajor stílusjegyek is visszaköszönjenek. Akkoriban erdészházként használták, ám renoválása után a turistáké lett a terep: Szanda, Bokor vagy Buják irányából autóval, biciklivel és akár gyalogosan is megközelíthető. Tetejéről a Börzsöny és a Mátra vonalai tárulnak a szemünk elé, de a vörösfenyőből épített kilátó is megéri, hogy vessünk rá egy pillantást.

Buják,,hungary, ,aerial,view,of,the,famous,sasbérc,lookout
Mesebeli bajor házikó az erdő mélyén / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Inkább sík terepen élveznéd a természetjárást?

Szerencsére azoknak is van lehetősége kirándulni, akik nem szívlelik a hegymászást. Számukra tökéletes választások az arborétumok, amik minden évszakban más arcukat mutatják. Ebben a cikkünkben nemcsak a főváros környékén, hanem országszerte elkalauzolunk a legszebb arborétumokba.