Barion Pixel A futás 4 előnye, amit a szakemberek is elismernek – Coloré

A futás 4 előnye, amit a szakemberek is elismernek

2022. 09. 18.

Az egyik legegyszerűbb mozgásformát, a futást noha nehéz elkezdeni, megéri kitartónak lenni, mert rengeteg egészségügyi előnnyel jár.

A futás az egyik legnépszerűbb mozgásforma, és bármerre is járjunk a világban, nemzetiségtől függetlenül millióan művelik nap mint nap. Futhatunk pályán, a szabadban, vagy épp a háztömb körül, bárhol, bármikor és akármilyen időjárási tényezők mellett.

Ha a kezdeti nehézségeket leküzdjük, elég időt szánunk a tudatos kezdésre, a bemelegítésre, akkor elég gyorsan a mozgásforma rabjává válhatunk. Legismertebb előnyei, hogy minden izomcsoportot megmozgatja, az összes szervrendszerre jótékonyan hat, és a felesleges kilókat is egészen gyorsan égeti. De ezek mellett érdemes részletesebben is feltérképezni a hatásait.

Javítja a szív- és érrendszer egészséget

A futás megdolgoztatja a keringési rendszert. A pulzusszám futás közben felgyorsul, emelkedik, hogy több vért (és ezáltal oxigént és tápanyagot) pumpáljon a dolgozó izmainkhoz.

A következetes futással a szív és a tüdő alkalmazkodik. Ketyegőnk megerősödik, lehetővé téve számunkra, hogy ütemenként nagyobb mennyiségű vért pumpáljon, a tüdőnk pedig erősebbé válik, nő a kapacitása és lélegzetenként több levegőt képes felvenni a légzőszerv. Ahogy javul a szív- és érrendszeri hatékonysága, kevesebb erőfeszítéssel gyorsabban tudunk majd futni.

futás
Forrás: Unsplash

Fejleszti az izomerőt és szálkásít

Mindaddig, amíg megfelelően tápláljuk testünket elegendő kalóriával és fehérjével az edzés támogatásához, a futás segíthet az izomépítésben és erőnövekedésben. Teljes testet átfogó edzésként erősíti a lábakat, a törzset és a felsőtestet, égeti a zsírt, formál, tónusossá tesz.

Növelheti a csontsűrűséget

Számos tanulmány kimutatta, hogy az olyan intenzív tevékenységek, mint a futás, terhelik és ösztönzik a csontokat, így a szervezet több ásványi anyagot rak le a csontmátrixba, hogy erősítse azok szerkezetét. A futás emellett fokozza a csontépítő hormonok termelődését a szervezetben, serkenti a szervezetet az úgynevezett osteociták termelésére, és gátolja a csontsejteket lebontó sejtek aktivitását. Az erősebb csontok rugalmasabbak is, és kisebb a törés valószínűsége.

Csökkenti a stresszt, támogatja az elmét

Nagyszerű módja a stressz és a feszültség levezetésének. Csökkentheti a stresszhormon, a kortizol szintjét, ami segít ellazulni. Az aerob mozgásformák segítik az önhatékonyság érzésének fejlesztését, növelheti az önbizalmat, javítják a mentális fókuszt, ösztönöznek újabb célok elérésére. Jobb lesz a hangulatunk is, mert boldogsághormont szabadít fel, a következetes mozgás miatt jelentkező szebb alak elérése pedig még inkább telít önbizalommal.

Forrás: healthline.com

Borítókép forrása: Unsplash