4 tipp a fitt és egészséges mindennapokhoz

2022. 09. 16.

Egészséges és fitt életmódot főleg a nyári hónapokban folytatunk, hogy beleférjünk falatnyi bikininkbe. Ám, ha nem akarod minden évben újrakezdeni a harcot a plusz kilókkal, akkor ezekért a tippekért és tanácsokért hálás leszel.

A fitt és egészséges élet nemcsak azért fontos, hogy csinosak, netán szupervékonyak legyünk, hanem elsősorban azért, hogy hosszútávon megőrizzük az egészségünket, és versenyt futhassunk majd az unokáinkkal is.

Tavasszal, amikor vészesen közelegni kezd a rettegett bikini szezon, mindenki előveszi a jóga szőnyeget és kezdi zöldségturmixokra cserélni a nassolni valót. A motiváció hatalmas, hiszen ki ne akarna bomba formában tündökölni a tengerparton vagy a város legmenőbb strandján?

Ám, amikor véget ér a nagy tengerparti nyaralás, ami miatt hónapokig sanyargattuk magunkat – és tulajdonképpen már haza is a leadott kilók felét visszaszedve érkeztünk -, akkor a legtöbben visszatérnek a diétamentes étkezési szokásokhoz. Majd pontosan egy év múlva újrakezdőik az egész őrület, jönnek a diéták, az önsanyargatás és az extraizzasztó edzések.

Ugyan sokan elhatározzák, hogy a nyári lelkesedést továbbviszik az év hátralévő részében, ez a legtöbbeknek sajnos mégsem sikerül. Az őszi forrócsoki partik és a karácsonyi készülődés bizony sokkal csábítóbbak, mint az, hogy egy év múlva kockás legyen a hasunk.

Pedig már kis lépésekkel is sokat tehetünk azért, hogy ne kelljen minden évben megküzdenünk a kilókkal és a zsírpárnákkal.

edzések az egészségért
Jönnek a diéták, az önsanyargatás és az extraizzasztó edzések. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Tippek a fitt hétköznapokért

Napi fél óra séta

Sokan úgy gondolják, hogy ha nem végeznek kemény testmozgást, akkor jobb, ha semmilyenbe nem fognak bele, mert biztosan semmi értelme. Tévedés! Napi fél óra séta már nagymértékben fokozza a zsírégetést és felpörgeti az anyagcserét is. Ha annyira elfoglalt vagy, hogy nem tudsz erre időt szentelni, akkor csak gondold újra a napi rutinod.

A munkából hazafelé menet szállj le két villamos megállóval hamarabb, vagy a hétvégi bevásárláshoz menj a közeli piacra. Előnyben vannak a kutyások, ugyanis napi két vagy akár három, legalább fél órás séta az ő életükben a mindennapok szerves része.

egészséges és fitt élet
Napi fél óra séta már nagymértékben fokozza a zsírégetést. / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Heti egy óra edzés

Hetente biztos, hogy akad mindenkinek egyetlen szabad órája, amikor el tud menni az edzőterembe és hatvan percet csak azzal tölt, hogy átmozgassa a testét, aktiválja izmait. Nem kell extra gyakorlatokkal kezdeni, elég, ha a legkisebb súlyokat használod, vagy ha egész idő alatt egy izzasztó kardió programot választasz. Nemcsak a tested, a mentális egészséged is hálás lesz ezért.

Táncolj!

Ha irtózol a súlyzós edzésektől és futni is gyűlölsz, akkor neked találták ki a zumbát. Ez a táncos mozgásforma ugyan első alkalommal még elsajátíthatatlannak tűnik, de idővel biztos, hogy belejössz. Itt csak egyetlen dolog számít: hogy élvezd, amit csinálsz. Hagyd, hogy felszabadítson a zene, és ugráld ki magadból a felgyülemlett feszültséget.

egészség tipp zumba
Ha irtózol a súlyzós edzésektől és futni is gyűlölsz, akkor neked találták ki a zumbát. / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nassolnivalók helyett

A mozgás mellett az étkezésre is oda kell figyelni. Sőt, a legtöbb szakértő azt mondja, hogy az étkezés 80, a mozgás 20 százalékban járul hozzá a fitt élethez. Az étkezéssel kapcsolatban egy dolgot kell szem előtt tartani: a mértékletességet. Abból még soha nem történt semmi baj, ha valaki megevett egy lángost a strandon. Így a karácsonyi ünnepek alatt sem attól a két szelet bejglitől fogunk meghízni. Tudni kell, hogy hol van a határ, és kerülni kell a túlevést.

Anyukám azt tanította, hogy akkor hagyjam abba az evést, amikor azt érzem, hogy egy-két kanállal még férne belém. Így elkerülhető az úgynevezett „kajakóma” és az is, hogy a gyomor izmai megnyúljanak. Ezzel segíthetjük az emésztést is.

Az őszi esős napokon, amikor elbújik és a Nap és minden szürkévé válik, hajlamosak vagyunk olyan ételeket is enni, amikre egyébként semmi szüksége a szervezetünknek. Ha valami édességre vágyunk, válasszunk egy lédús gyümölcsöt vagy cukormentes antioxidánsban gazdag étcsokoládét. Chipsek és ropik helyett pedig preferáljuk az olajos magvakat vagy a teljes kiőrlésű kekszeket.

egészség és nassolnivaló
Ha valami édességre vágyunk válasszuk a cukormentes antioxidánsban gazdag étcsokoládét. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ahhoz, hogy fitt és egészséges életet élhessünk fontos, hogy megtaláljuk azt az aranyközéputat, ami néha megengedi, hogy bűnözzünk, de mindeközben egyensúlyt teremt a mozgás és az étkezés között. Az életmódváltás egyik fontos és sokat hangsúlyozott pillére a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, ezt mindenképpen érdemes a fitnesz-lista első helyére írni.

Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix