Barion Pixel Így előzheted meg a bajt, ha hajlamos vagy a felfázásra (X) – Coloré

Így előzheted meg a bajt, ha hajlamos vagy a felfázásra (X)

2022. 04. 14.

A kellemetlen, állandó vizelési ingert és a csípő, szúró érzést pisilés közben nőként szinte már mindannyian átéltük. A felfázás, vagy más néven hólyaghurut biztos elkerülésére sajnos nincs módszer, de ha ismered a fertőzés lehetséges kiváltó okait, akkor nagyobb eséllyel előzheted meg a betegséget, illetve gyorsabban is szabadulhatsz meg tőle.

A férfiakhoz képest nőként eleve nagyobb a kockázata annak, hogy életed során legalább egyszer hólyaghurutod legyen. Ennek oka, hogy a női húgycső rövidebb, és mivel nálunk a húgycső- és a végbélnyílás közel van egymáshoz, a hólyagfertőzést leggyakrabban okozó, velünk élő bélbaktérium, az E. coli is könnyebben juthat be a húgycsőbe, onnan pedig fel a húgyhólyagba. Számos hétköznapi tevékenység vagy azok hiánya ugyancsak növelheti a felfázás kockázatát.

ígyelőzhetedmeg

Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre

Mivel a baktériumok a hólyag falán könnyen megtapadhatnak, rendkívül fontos, hogy a nap folyamán kisebb mennyiségekben több liter folyadékot, lehetőleg vizet vigyél be a szervezetedbe. A gyakori pisilés ugyanis elősegíti a baktériumok ürülését, vagy ha már felfáztál, legalább hígítja a hólyagban a vizeletet, ami szintén megkönnyítheti a gyógyulást.

A megfelelő higiénia elengedhetetlen

Ahhoz, hogy jól érezd magad odalent, törődnöd kell a hüvelyflórád egészségének megőrzésével is. A higiénia az élet minden területén elengedhetetlen, és különösen igaz ez az intim területekre. Ahhoz, hogy nagyobb eséllyel kerüld el a kórokozókat, óvd a hüvelyflórád egyensúlyát, viselj jól szellőző pamut fehérneműt, és amikor csak lehet, a kádban fürdés helyett válaszd inkább a zuhanyozást. De az intim higiéniát nem szabad túlzásba se vinned: használj illat- és szappanmentes tisztálkodószereket és kerüld a hüvelyöblítést (kivéve azt az egyetlen esetet, amikor azt orvos írta elő). 

Mire figyelj, ha mosdóba mégy, vagy ha nyilvános helyen edzel, fürdesz?

WC-használat előtt és utána is mindig moss kezet. Az otthonodon kívül sehol ne ülj rá közvetlenül az ülőkére, és ügyelj arra is, hogy a gáttájék WC-papírral való törlése mindig elölről hátrafelé történjen, hiszen ellenkező esetben székletmaradványok kerülhetnek a húgycsőnyílás közelébe. 

Ha uszodában, fürdőben vagy strandon jársz, a medencéből kilépve egyből zuhanyozz le, majd minél előbb váltsd szárazra a fürdőruhádat, mert a nyirkos textil ideális körülményeket teremthet a kórokozók szaporodásához. Ugyanez igaz akkor is, ha megizzadtál edzés után. Ugyancsak a fertőzések elkerülése végett mindig csak a saját törülköződet használd, de arra is figyelj, hogy azt senki más holmijára ne pakold rá.

Mi a helyzet a szexszel?

Szexuális érintkezés során viszonylag könnyen sodródhatnak baktériumok a húgyutakba, ezért fontos, hogy az aktust megelőzően mindig kellőképpen tiszta legyél. Együttlét után pedig amint tudsz, menj el pisilni. Vésd észbe: ha a hólyagodba esetleg baktériumok jutottak, a számuk 17-20 perc alatt duplázódhat, ezért jobb, ha mielőbb kitessékeled őket onnét.

Egyes helyi fogamzásgátló eszközök megváltoztathatják a hüvely kémhatását, ami kedvezhet a kórokozók szaporodásának, ezért ha hajlamos vagy a szex után hólyaghurutra, akkor lehet, hogy érdemes más módon védekeznetek (pl. óvszerrel).

Mire érdemes még figyelned?

Életkori tényezők is szerepet játszhatnak abban, mennyire vagy hajlamos a felfázásra. Ha például változókorú vagy, vagy más okból alacsony az ösztrogénszinted, mindenképpen gondoskodj a hüvelyhám és a hüvelyflóra regenerálásáról, ugyanis ezek károsodása esetén a hólyagfertőzés kockázata is magasabb lehet. Ami pedig kortól függetlenül is fontos: soha ne hagyd lehűlni az altestedet, mert az gyengíti a terület természetes védekezőképességét.

Mit tehetsz, ha mégis felfáztál?

Felfázás esetén már a kezdeti tüneteket észlelve cselekedj azonnal. Fogyassz sok folyadékot, melegítsd a hasadat forró vizes palackkal, és ha szükségesnek érzed, vegyél be gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót is. Ha a szintetikus gyógyszerek helyett szívesebben alkalmazol növényi alternatívát, akkor válaszd az Urzinol tablettát.

Urzinol Doboz
Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

Az Urzinol tabletta medveszőlőlevél-kivonatot tartalmaz, amely klinikailag bizonyítottan enyhíti a hólyaghurut tüneteit. A gyógynövény baktériumölő hatását 74 különféle, húgyúti fertőzést kiváltó kórokozó ellen igazolták. Ez a terápia néhány napon belül eredményt hozhat, köszönhetően a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának. 

Abban az esetben viszont, ha súlyosabb tüneteid lennének, például láz vagy véres vizelet jelentkezne, netán kibírhatatlan fájdalmat éreznél a hólyagod környékén, vagy a már meglévő panaszaid 4 napon túl elhúzódnának, akkor minél előbb fordulj orvoshoz, aki segít megállapítani, hogy milyen további lépések szükségesek ahhoz, hogy meggyógyulj.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!