Barion Pixel Édesburgonyás, fekete babos enchilada, krémes avokádós-korianderes szósszal – Coloré

Édesburgonyás, fekete babos enchilada, krémes avokádós-korianderes szósszal

2022. 04. 11.

A sajtról valószínűleg azonnal megfeledkezel, amint beleharapsz ebbe az édesburgonyás, fekete babos, spenótos enchiladába.

A krémes avokádószósz korianderrel, lime-mal, fokhagymával és római köménnyel ízesítve több, mint csodássá teszi ezt az ételt. Bőségesen elárasztja a falatokat a krémes, de egészséges feltét, sajtra pedig semmi szükség. Ráadásul az ötperces enchiladaszószt olyan könnyű elkészíteni, hogy soha többet nem veszel majd boltit! (A recept gluténmentes, dió- és mogyoróféle-mentes, szója- és cukormentes.)

Édesburgonyás, fekete babos enchilada: krémes avokádós-korianderes szósszal

Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 20-25 perc

Hozzávalók 5 személyre:

Az enchiladához:

  • 2 csésze (500 ml) édesburgonya hámozva, és kis kockákra vágva
  • 1 evőkanál (15 ml) extra szűz olívaolaj
  • 1 lila hagyma felkockázva
  • 2 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
  • finomra őrölt tengeri só és frissen őrölt fekete bors
  • 1 kaliforniai paprika felkockázva
  • 1 doboz (425 g) konzerv fekete bab leöblítve és lecsöpögtetve
  • 2 nagy marék spenót nagyobb darabokra tépkedve
  • 2,5 csésze (625 ml) ötperces enchilada szósz vagy bolti enchilada szósz
  • 1 evőkanál (15 ml) frissen facsart lime-lé
  • 1 kávéskanál (5 ml) vagy ízlés szerinti mennyiségű chilipor
  • 0,5 kávéskanál (2 ml) őrölt római kömény
  • 0,5 kávéskanál (2 ml) vagy ízlés szerinti mennyiségű só
  • 5 búzacsírás tortillatekercs vagy gluténmentes kukoricatortilla

A krémes avokádós-korianderes szószhoz:

  • 0,5 csésze (125 ml) friss korianderlevél
  • 1 közepes avokádó kimagozva
  • 2 evőkanál (30 ml) lime-lé
  • 1/4 kávéskanál (1 ml) finomra őrölt tengeri só
  • 1/2 kávéskanál (2 ml) fokhagymapor
  • friss korianderlevél és szeletelt zöldhagyma a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Vékonyan olajozzunk ki egy négyzet alakú (2,8 literes) tepsit.
  2. Készítsük el az enchiladát: tegyük az édesburgonyát egy közepes méretű lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd vegyük a lángot közepesre vagy alacsonyabbra, és főzzük 5-7 perc alatt puhára. Csepegtessük le, és tegyük félre.
  3. Egy nagy serpenyőben, közepes lángon melegítsük fel az olajat. Tegyük bele a hagymát és a fokhagymát, és süssük körülbelül 15 perc alatt átlátszóra. Ízesítsük sóval és borssal.
  4. Adjuk hozzá a kaliforniai paprikát, a főtt édesburgonyát, a fekete babot és a spenótot. A lángot vegyük közepesnél magasabbra, és főzzük még néhány percig, vagy amíg a spenót összeesik.
  5. A serpenyőt vegyük le a lángról, és keverjünk bele 1/4 csésze (60 ml) enchiladaszószt, lime-levet, chiliport, római köményt és sót.
Édesburgonyás, Fekete Babos Enchilada Krémes Avokádós Korianderes Szósszal
Ez az édesburgonyás, fekete babos enchilada krémes avokádós korianderes szósszal a húsmentesen élők új kedvence lehet (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Ötperces enchiladaszósz

Ezt a szószt nem csupán ehhez a recepthez, hanem bármilyen zöldség, vagy akár rizs mellé is elkészíthetjük.

Hozzávalók 2 csészéhez (500 ml):

  • 2 evőkanál (30 ml) vegán vaj vagy ízlés szerinti vajas ízű olaj
  • 2 evőkanál (30 ml) (gluténmentes) liszt
  • 4 kávéskanál (20 ml) chilipor
  • 1 kávéskanál (5 ml) fokhagymapor
  • 1 kávéskanál (5 ml) őrölt kömény
  • 1/2 kávéskanál (2 ml) hagymapor
  • 1/4 kávéskanál (1 ml) Cayenne-bors
  • 1 csésze (250 ml) sűrített paradicsom
  • 1 és 3/4 csésze (425 ml) zöldségalaplé
  • 1/4-1/2 kávéskanál (1-2 ml) finomra őrölt tengeri só

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű lábasban olvasszuk fel a vegán vajat közepes lángon.
  2. Keverjük hozzá a lisztet, hogy besűrűsödjön.
  3. Adjuk hozzá a chiliport, a fokhagymaport, a köményt, a hagymaport és a Cayenne-borsot, és jól keverjük össze. Főzzük pár percig, míg illatozni kezd.
  4. Keverjük bele a sűrített paradicsomot, majd az alaplevet. Habverővel keverjük simára. Magas lángon forraljuk fel kicsit, ha szükséges, fedjük le, majd vegyük a lángot közepesre, és hagyjuk gyöngyözni. Keverjük hozzá a sót, és főzzük további 5 percig, vagy amíg besűrűsödik.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix