Kapros-túrós lepény: egy utánozhatatlan klasszikus

Lepényből sokféle van: tejfölös, töltött, szilvás, zöldséges. Mind finom, de kiemelkedik a változatok közül a kapros-túrós, amit akár édesen is fogyaszthatunk!

A lepény kelttészta-alapú, mégis sokkal könnyedebb tésztája van, mintha zsemlét vagy focacciát készítenénk. Nem jön fel annyira, mint a klasszikus péksütemények, így tölthető: akár a tetejére, akár két lepény közé is kerülhet bármilyen töltelék, amit a család szeret. Ez a kapros-túrós verzió azért finom, mert azon túl, hogy a kapor felfrissíti a túrós tölteléket, a porcukor is megy hozzá, úgyhogy akár édesen is fogyasztható!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 4 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 60 dkg finomliszt
  • 7 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • fél kávéskanál só

A töltelékhez:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál búzadara
  • 2 dl tejföl
  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 tojásfehérje
  • liszt és vaj (nyújtáshoz és a tepsi kikenéséhez)

Így készül a túrós-kapros lepény:

Elsőként langyosra melegítem a tejet. Egy decit kimérek belőle, ebbe morzsolom az élesztőt, beleszórom az egy kiskanál cukrot, és negyed óra alatt hagyom, hogy felfusson.

A lisztet egy tálba szitálom, a közepére mélyedést alakítok ki, és beleöntöm a felfutott élesztőt. Hozzáadom az olvasztott vajat, a tojássárgájákat, és végül a csipet sóval ízesítem. A Keveremkavarom édes verziót is ajánl, ehhez további négy evőkanál porcukor kerül a tésztába. Alaposan összekeverem a hozzávalókat, majd tésztává dagasztom. A maradék langyos tejet fokozatosan adagolom hozzá úgy, ahogyan a massza igényli. Ha közepesen kemény tésztává állt össze, letakarom, és langyos helyen magára hagyom 45 percre.

Míg dolgozik az élesztő, a túrót áttöröm a tojássárgájával, a búzadarával és a tejföllel. Az édes változathoz egy csomag vaníliáscukrot és hat evőkanál kristálycukrot is adok. A tojások fehérjét habbá verem, óvatosan beledolgozom a krémbe, végül pedig az apróra vágott kaprot keverem hozzá.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtom, majd egy nagyobb, vajjal kikent tepsibe fektetem. A túrós masszát elsimítom a tetején, és 180 fokos sütőbe teszem (légkeverésesben elég 165 fok). 30 percig sütöm, majd kiveszem, hagyom langyosra hűlni, és tálalhatom is! A tetejét még meg lehet hinteni porcukorral, ami finoman megolvadva adja át magát a langyos süteménynek.

Édesen és sósan is finom a túrós-kapros lepény
Édesen és sósan is finom a túrós-kapros lepény / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Másik lepényt is kipróbálnál?

Ez a cseresznyés verzió is rendkívül finom, de akár meggyel is kipróbálhatod, mert istenien működik együtt a savanykás meggy és az édes tészta!

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ezeket kóstold meg, ha Szicíliában jársz!