Barion Pixel Eddig kidobtad az avokádómagot? Hiba volt! – Coloré

Eddig kidobtad az avokádómagot? Hiba volt!

2023. 05. 10.

Az avokádómagot sokan elültetik, hogy fa nevelésével kísérletezzenek, pedig külső és belső használatra egyaránt ajánlott!

Az avokádómag az egyik legnagyobb magféle, ami zöldségben vagy gyümölcsben előfordulhat. Szabályos, gömbölyded alakja szinte kiált azért, hogy kezdjünk vele valamit. Akár szobanövényt is nevelhetünk belőle, de számos pozitív hatását testünkön is kamatoztathatjuk!

Avokádómag: külsőleg és belsőleg

Bár megoszlanak arról a vélemények, hogy az avokádót milyen formában vehetjük magunkhoz, számos kísérlet bizonyította az életünkre gyakorolt pozitív hatásait.

  • Egereken végzett vizsgálatok szerint a rákos daganatok csökkenését idéző elő az avokádómagban lévő anyagok fogyasztása.
  • A magban található fitokemikáliák segíthetnek az Alzheimer-kór kezelésében.
  • Segíthet a koleszterinszint csökkentésében.
  • Helyreállítja a magas vérnyomást, és a vérerek egészségét is szolgálja.
  • A cukorbetegség ellen is gyógyír lehet, legalábbis az egereken végzett kísérletek szerint.
  • Kiváló ellenszere a szalmonellának, és egyéb, emésztést érintő fertőzéseknek.
  • A bőrünk és a hajunk is sokat profitálhat abból, ha avokádót használunk, ugyanis bőrünk ellenállóbb lesz az öregedésnek, így arcmaszkba keverve tökéletes, a hajunk pedig egészségesebbé válik, ha samponba keverjük az őrölt avokádómagot.

Hogyan használjuk az avokádómagot?

A felhasználáshoz mindenképpen porrá kell őrölnünk a magot. Ehhez szárítsuk ki: ezt a radiátoron vagy az ablakpárkányban is megtehetjük, de a magas hőfokra sütőbe téve gyorsabban elérhetjük az eredményt. Kiszáradás után távolítsuk el a külső héját, majd egy éles késsel nyissuk fel, ha tudjuk, törjük kisebb darabokra, majd tegyük egy nagy teljesítményű darálóba. Addig aprítsuk, míg por nem lesz belőle! Használhatjuk smoothie-ban, zabban vagy gyümölcsökkel együtt is, de akár a reggelinkre is szórhatunk belőle egy keveset. Forró vízzel teát is készíthetünk belőle, ám ügyeljünk rá, hogy ne csináljuk túl erősre!

Az avokádómag hatásait még vizsgálják, de az eddigi adatok rendkívül kecsegtetőek
Az avokádómag hatásait még vizsgálják, de az eddigi adatok rendkívül kecsegtetőek / Kép forrása: Unsplash

Fontos azonban észben tartanunk, hogy bár az avokádómag pozitív hatásai ismertek, még nem végeztek elég kísérletet ahhoz, hogy biztosan ki lehessen jelenteni: hosszabb távú alkalmazása nem okozhat problémákat. Az azonban már biztosan tudható, hogy várandósok és szoptató anyák a biztonság kedvéért jobb, ha kerülik az avokádó magjának fogyasztását.

Forrás: Emedi Health, Well and Good, Dr Axe.

Nyitókép forrása: Unsplash