Barion Pixel Vashiány: ezért vegyük komolyan (x) – Coloré

Vashiány: ezért vegyük komolyan (x)

2023. 10. 12.

Bár a vashiány a világ lakosságának negyedét, Európában pedig minden tizedik embert érint, sokszor egészen addig nem foglalkozunk vele, amíg nem tapasztaljuk a szövődményeit. Pedig megfelelő odafigyeléssel megelőzhetnénk a vashiányos vérszegénységet.

Kis vashiány, nem nagy ügy?

A vashiányt kísérő szerteágazó panaszokhoz a legtöbben hozzászokunk. Elfogadjuk, hogy fáradékonyabbak vagyunk, alacsonyabb az energiaszintünk, gyakran fáj a fejünk, szédülünk, légszomjunk van, esetleg szaporábbá válik a szívverésünk. A hajhullást, a szájzug berepedezését, a körmök lemezessé válását is sokszor figyelmen kívül hagyjuk, mondván, hogy mindenkinek vannak rossz napjai, és egy kis vashiányból nem kell nagy ügyet csinálni. Pedig az időben megkapott vaspótlás segít megőrizni a munkabírást, terhelhetőséget, koncentrációs képességet – de ehhez tudni kell, mi okozza nálunk a vashiányt.

Ezekben a helyzetekben megnőhet a vasszükséglet

A vas a testünk számára nélkülözhetetlen nyomelem, amelyet előállítani nem, csak raktározni tud a szervezet. Bizonyos élethelyzetekben jellemzőbb a vashiány: kamaszkorban, a menzesz kezdetekor, de várandósság alatt is könnyen kialakul az erősen megemelkedett vasszükséglet miatt. Nem csak nőknél fordulhat azonban elő: a húsmentesen étkezőknél is jellemzőbb lehet, ugyanis a növényekben található, nem hem típusú vasnak csak nagyjából 3 százaléka szívódik fel (ezzel szemben a legjobb vasforrásnak számító vörös húsokkal és belsőségekkel bevitt vasnak 15%-a hasznosul). A versenysportolóknál a fokozott izommunka is gyorsabban használhatja fel a vasraktárak tartalékait.

Betegség miatt is lehetünk vashiányosak

Ha nem vagyunk kamaszok, sem várandósok, és erős menzesszel sem küszködünk, rendszeresen eszünk húst, nem sportolunk versenyszerűen, mégis vashiányt jelez az éves szűrővizsgálat laboreredménye, akkor mindenképpen érdemes megkeresni a hiányállapot okait. A háttérben ugyanis számos betegség húzódhat, egy rendszeresen vérző aranyértől kezdve a vasfelszívódás zavarával járó cöliákián át egészen akár a rosszindulatú vastagbéldaganatig. Ha bebizonyosodik, hogy valamilyen betegség okozza a vashiányt, akkor a vaspótlást meg kell előznie az alapbetegség gyógyításának.

Vaspótlás: csak okosan!

A vashiány lassan alakul ki, ezért a vasraktárak feltöltése is hosszabb folyamat, amihez mindenképpen magas elemivas-tartalmú vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk. Olyan készítményt válasszunk, amely biztonságos, hatásos, és a szedése a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel jár. Számos vaspótlónál ugyanis kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy éhgyomorra vegyük be, hogy a vas felszívódását ne akadályozza a táplálékunk és más gyógyszereink összetevői. A magnézium és a kalcium például oldhatatlan elegyet alkot a vassal, a kávé és a tea tannintartalma pedig gátolja a vas felszívódását.

Vashiány esetén segít a Maltofer rágótabletta

A Maltofer rágótabletta hazánkban a vezető, recept nélkül kapható vaspótló gyógyszer* vashiány megelőzésére, kezelésére. A Maltofer rágótabletta 100 mg elemi vasat tartalmaz, étkezéssel együtt is bevehető, mert nem lép reakcióba a leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel, C-vitamin nélkül is jól hasznosul. A kellemes, csokoládéízű tablettából szabályozottan szívódik fel a vas, és a vashiány mértékétől függően tölti fel a vasraktárakat, a felesleg pedig kiürül. Szedése ritkábban okoz gyomor- és bélpanaszokat, mint más típusú vaspótlók.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január – 2023. augusztus időszakban.

Maltofer
Maltofer – Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels

(Hirdetés)