Barion Pixel Túlsúlyosként fokozottan ügyelni kell a vasbevitelre – Coloré

Túlsúlyosként fokozottan ügyelni kell a vasbevitelre

2023. 10. 06.

A vasra minden szervezetnek szüksége van, azonban annak, aki túlsúllyal rendelkezik, fokozottan ügyelnie kell a vasbevitelre!

A túlsúly meglehetősen kényes téma, hiszen kevesen vannak azok, akik bátran állnak mérlegre. A fölös kilók számos betegség kiváltói lehetnek, hiszen a súlytöbblet igencsak megnehezíti a szív munkáját, nem véletlen hát, hogy a túlsúllyal küzdők egy részének gondjai vannak a vérnyomásával. Különböző daganatos betegségek kiváltója is lehet az elhízás, de az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség melegágya is ez az állapot!

Miért érinti jobban a vashiány a túlsúlyosakat?

Vannak, akik hajlamosabbak a vashiányra, így a kismamák, a sportolók, az elhízott és túlsúlyos emberek. Ennek két oka is lehet, ugyanis a túlsúlyos emberek közül sokan követnek valamilyen diétát, amelynek során általában nem a kiegyensúlyozott étrend a cél, hanem az, hogy minél kevésbé hizlaljon. Ezen ideológia mentén a fogyókúrázók hajlamosak elfeledkezni a különböző vitaminok és ásványi anyagok beviteléről. Bár a vastartalmú élelmiszerek – mint a húsfélék, a tojás, a spenót vagy a sóska – kifejezetten alakbarátnak számítanak, ám könnyedén a különböző diéták áldozatául eshetnek. A vegán és vegetáriánus étrend például valamelyest nehezíti a vashoz jutást, így érdemes tabletta formájában is pótolni a vasat. Ez különösen azért fontos, mert a túlzottan visszafogott szénhidrátmennyiség miatt eleve fáradékonyabb lehet a diétázó, holott ennek sokszor oka lehet a vaskészletek megcsappanása a szervezetben.

Amennyiben a túlsúlyos nem foglalkozik a testével, és mindent fogyaszt, ami jólesik, szintén limitálja a vas bejutását a szervezetbe, ugyanis az olyan egészségtelen ételek, mint a pékáru, a csokoládé vagy a különböző ropogtatnivalók nem tartalmaznak hasznos tápanyagokat, így vasat sem. Túlsúlyos embereknél ráadásul a szervezet egyfajta gyulladásban van, amelynek során a vas felvételét szabályozó fehérje mennyisége magasabb lehet, mint szükséges, és ez gátolja a vas felszívódását.

Túlsúlyosként ügyelnünk kell a vastartalmú ételek fogyasztására!
Túlsúlyosként ügyelnünk kell a vastartalmú ételek fogyasztására! Kép forrása: RyanKing999 / Getty Images

Ez nemcsak azért probléma, mert ezáltal sejtjeink kevesebb oxigénhez jutnak, mint amennyire szükségük lenne, hanem azért is, mert az anyagcserénket is befolyásolja, és az immunrendszerünk ugyancsak gyengülhet.

Ha tehát túlsúlyosként fokozott szívdobogást érzünk, nem kell feltétlenül vérnyomás- vagy szívproblémákra gyanakodni, mert könnyen lehet, hogy csupán vashiányunk van. Hogy elkerüljük ezt az állapotot, érdemes odafigyelni a kiegyensúlyozott étkezésre, és feltölteni a szervezetünk vasraktárait. Ezt élelmiszerekkel is megtehetjük, de vaspótló tablettákkal is megtámogathatjuk. A vastartalmú gyógyszerek sokkal hatékonyabbak, mint az étrend-kiegészítők, mert jelentősen magasabb mennyiségű vasat tartalmaznak.

Amennyiben túlsúlyosként életmódváltás mellett döntünk, ügyeljünk arra, hogy a sportolás során keletkező izzadsággal is veszít vasat a szervezetünk, ezért azt mindenképpen pótoljuk, hiszen ahhoz, hogy boldogan éljünk a bőrünkben akár soványan, akár túlsúlyosan, a vasra mindenképpen szükségünk van!

Nyitókép forrása: Getty Images