Barion Pixel Vas és sportsikerek – van köztük összefüggés – Coloré

Vas és sportsikerek – van köztük összefüggés

2023. 10. 06.

Vasra mindenkinek szüksége van, kiváltképp a sportolóknak! Mi ennek az oka, és mit tudnak tenni azért, hogy ne szenvedjenek belőle hiányt?

A vas – akárcsak a többi ásványi anyag – nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészségesen éljünk. Hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, pedig, ha nem gondoskodunk a pótlásáról akár élelmiszerek, akár tabletta formájában, könnyedén tapasztalhatunk olyan tüneteket, mint a szédülés, gyengeség vagy a fejfájás. A vashiány hosszabb távon vérszegénységhez is vezethet, így komoly gondot is okozhat, ha nem foglalkozunk vele!

Vas és sportélet

Mindenkinél egyéni, hogy mennyi idő alatt alakul ki vashiány, ám általánosságban elmondható, hogy a rendszeresen sportolók sokkal hamarabb érzik a hiányát, mint azok, akik nem teszik ki a testüket akkora terhelésnek.

Az életben maradáshoz – de a mozgáshoz kiváltképp – szükségünk van oxigénre, amely az orrunkon át a tüdőkbe, majd onnan a szövetekbe jut. Ez a hemoglobin segítségével történik, ám vas nélkül a hemoglobinképzés nem működik megfelelően, az oxigénszállítás pedig ugyancsak korlátozottá válik.

A sportolók intenzív edzései sokkal jobban igénybe veszik a szervezetet, mint egy átlagemberét. Minél aktívabbak a mindennapokban, annál több oxigénre van szükségük, ezáltal a vas megléte esetükben rendkívül fontos.

Amennyiben nem pótolják megfelelően ezt az elemet, annak hiánya több területen, így akár sportteljesítményük romlásában is megmutatkozhat. Mivel a vasnak szerepe van abban, hogy az oxigén eljusson az izmokba, vas híján az izmok gyengébbek lesznek, ezáltal a sportolók hamarabb érezhetik a fáradtság jeleit, mint egyébként szokták. Ez hosszabb távon nemcsak egyre több hiánytünet jelentkezéséhez, hanem az edzések hatékonyságának romlásához is vezethet, így akár a sportkarrier végére is pontot tehet.

A sportolás sok oxigént igényel, amely a vörösvértestekben lévő vastartalmú fehérje, a hemoglobin segítségével jut el az izmokba
A sportolás sok oxigént igényel, amely a vörösvértestekben lévő vastartalmú fehérje, a hemoglobin segítségével jut el az izmokba / Kép forrása: Pixabay

Nehezíti az intenzív edzést folytató amatőrök és sportolók helyzetét, hogy az izzadás is vasveszteséget eredményez, és a gáttájékra nagy terheléssel járó sporttevékenységek aranyerességgel, illetve az aranyeres csomók vérzésével járhatnak, ami szintén vasvesztést okozhat.

A vashiánynak minden sportoló fokozottan ki van téve, de köztük kifejezetten érintettek a női sportolók, hiszen a menstruáció miatt a szervezetüknek eleve több vasra van szüksége, mint a férfiaknak. Ugyanez a helyzet a vegetáriánus vagy vegán sportolókkal, akiknek nem állati eredetű élelmiszerekből kell pótolniuk a vasat.

Sportolóként tehát rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a vasbevitelre! A legjobb, ha az étrendünkkel biztosítjuk szervezetünk egészségét, de a különböző vitaminok mellé felvehetjük a listánkra a vastartalmú tablettát is.

Nyitókép forrása: Pixabay