Barion Pixel A vashiány miatt nem adhattam vért Petinek (x) – Coloré

A vashiány miatt nem adhattam vért Petinek (x)

2023. 10. 11.

Mindannyian segíteni akarunk, ha bajba kerül egy közeli barátunk. Gabi vért szeretett volna adni Petinek, a legjobb barátjának, de kiderült, hogy neki magának is segítségre van szüksége.

„Az egyik legjobb barátom, Peti augusztus végén motorbalesetet szenvedett, és vérre volt szüksége – kezdi a történetét Gabi. Azonnal jelentkezett donornak, mert ugyanaz a vércsoportjuk. Úgy tudta, minden feltételnek megfelel az irányított véradáshoz, a helyszínen azonban elutasították. Ez hideg zuhanyként érte a lányt. „Az előzetes orvosi vizsgálaton derült ki, hogy kifejezetten alacsony a hemoglobinszintem, így sajnos nem adhattam vért. Azt mondták, emiatt a következő három hónapban ne is próbálkozzak. Nagyon elkeseredtem, mert nem tudtam segíteni Petinek, és kiderült, hogy még az egészségemmel is baj van” – idézi fel Gabi.

A diéta és a kemény edzés volt a ludas

Gabinak korábban soha nem volt ilyen problémája, ezért elment kivizsgáltatni magát. Így derült ki, hogy vashiánya van. A vas a szervezet alapvető építőeleme, amelynek hiányában számos létfontosságú funkció sérülhet. Ezek egyike a hemoglobin-termelődés, ugyanis a vas a vér oxigénszállításáért felelős fehérje egyik fő építőeleme. „A vashiányom hátterében az állt, hogy januárban túl erőszakosan váltottam egészséges életmódra: szinte teljesen elhagytam az állati eredetű táplálékokat, és keményen edzettem, hogy mihamarabb formába lendüljek, ráadásul a menzeszem is elég erős. Nem tudtam, hogy ez ennyire megviseli a vasháztartásomat, és ezek miatt nem fogok tudni Petinek segíteni. Persze azt sem tudhattam, hogy bajba kerül… Szerencsére sok jó ember mozdult meg a hír hallatára, de engem ettől még mardosott a bűntudat. Elhatároztam, hogy rendbe teszem a vasszintemet, és elmegyek vért adni, amint lehet” – teszi hozzá.

Gabi vaspótló gyógyszert is szedett

Gabi elkezdett újra húst enni, és mellé magas elemivas-tartalmú vaspótló gyógyszert is szedett. „Úgy tudom, kifejezett vashiány esetén már nem elég a vasban gazdag étrend, hiszen a bevitt vasnak csak a töredéke, alig 10%-a hasznosul. Ezért kezdtem el szedni a vashiány kezelésére a recept nélkül kapható Maltofer rágótablettát, amellyel sikerült teljesen rendbe tenni a vérképemet. A sok önzetlen véradónak hála Peti is felépült. Elhatároztam, hogy ha tehetem, elmegyek majd vért adni, és mindenkit erre buzdítok: egész évben szükség van önkéntes véradókra” – magyarázza Gabi.

A Maltofer rágótabletta kíméletesen pótolja a vasat

A Maltofer rágótabletta hazánkban a vezető, recept nélkül kapható vaspótló gyógyszer* vashiány megelőzésére, kezelésére. A Maltofer rágótabletta 100 mg elemi vasat tartalmaz, étkezéssel együtt is bevehető, mert nem lép reakcióba a leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel, C-vitamin nélkül is jól hasznosul. A kellemes, csokoládéízű tablettából szabályozottan szívódik fel a vas, és a vashiány mértékétől függően tölti fel a vasraktárakat, a felesleg pedig kiürül. Szedése ritkábban okoz gyomor- és bélpanaszokat, mint más típusú vaspótlók.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január – 2023. augusztus időszakban.

Maltofer
Maltofer – Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels

(Hirdetés)

/vaspotlas-okosan/a-vashiany-miatt-nem-adhattam-vert-petinek-x/