Barion Pixel 8 kevésbé ismert tény a Jóbarátok 55 éves sztárjáról, Matt LeBlancról – Coloré

8 kevésbé ismert tény a Jóbarátok 55 éves sztárjáról, Matt LeBlancról

2022. 07. 25.

Jóbarátok-beli karakteréhez hasonlóan ő is olasz gyökerekkel rendelkezik, s időről időre ugyanúgy le volt égve, mint Joey Tribbiani. Nemcsak a filmvásznon, hanem a valóságban is imádja a nőket, a sportkocsikat és a motorokat, de az elért sikerein kívül egyvalamire a legbüszkébb: lányára. 55 éves lett mindannyiunk Joeyja, Matt LeBlanc.

1. Matt LeBlanc és az olasz gyökerek

Akárcsak leghíresebb szerepe, a Jóbarátokból ismert Joey Tribbiani, úgy Matt LeBlanc is rendelkezik olasz gyökerekkel. Noha édesapja, Paul LeBlanc francia, angol, ír és holland származású, édesanyja, Pat Grossman ízig-vérig olasz, ezért nem véletlen, hogy LeBlanc Joey szerepén kívül is többször személyesített meg a filmvásznon olasz származású karaktereket. 

Matt LeBlanc
Fiatalon többször is olasz karakter bőrébe bújt Matt LeBlancKép forrása: Northfoto

2. „Köszönöm a Mercedest!”

Matt LeBlanc-ot az édesapja mindig arra biztatta, hogy biztos megélhetést válasszon magának, így kötött ki a férfi az ács szakmánál, amelyet egyébként tisztességesen ki is tanult. Végül édesanyja unszolására és biztatására vágott bele a színészetbe, ugyanakkor egyik szülője sem repesett az örömtől, amikor Matt 18 évesen New Yorkba költözött. „Azt mondtam anyámnak, hogy kilépek a cégtől (ahol ácsként dolgozott), NY-ba költözöm és színész leszek. Erre anyám azt kérdezte: mégis mit tudsz te a színészetről? Mondtam neki, hogy semmit, ezért akarom kipróbálni” – mesélte LeBlanc egy vele készült interjúban. „S mit mond neked most? – kérdezte a riporter„Azt válaszolta, hogy

köszöni a Mercedest.

3. A nevezetes Heinz reklám

Akárcsak Jóbarátok-beli karaktere, úgy Matt LeBlanc is kicsiben kezdte a pályafutását: reklámfilmek szereplőjeként debütált a filmvásznon. 1987-ben megkapta a Heinz Ketchup egyik reklámjának főszerepét, amelyben egy olyan srácot alakított, aki túlságosan menő a hot-dog árus egyszerű ketchupjához és helyette inkább a Heinz-et választja. A Heinz-en kívül egyébként több megbízást is kapott: szerepelt a Levi’s 501, a Coca-Cola és a Doritos hirdetéseiben is. 

4. Utolsó mentsvár

A tavalyi Friends Reunion kapcsán napvilágot láttak a sorozatról olyan háttértörténetek, amelyeket eddig a hardcore rajongók sem ismertek. Így bukkant felszínre az a tény, amelyet Marta Kauffman, a sorozat egyik producere kotyogott el egy újságírónak, miszerint LeBlanc teljesen le volt égve a forgatás megkezdése előtt. 

Ha jól emlékszem, körülbelül 11 dollár volt a zsebében, amikor meghallgatásra jött, vagy talán kilenc, de nem volt túl sok, annyi bizonyos.

Később Matt LeBlanc is megerősítette az információt és hozzátette, hogy a fizetés után az volt az első dolga, hogy tisztességes ételt vegyen magának. 

Jóbarátok, Matt LeBlanc, David Schwimmer, Courtney Cox, Jennifer Aniston, Matthew Parry, Lisa Kudrow
Sorozatbeli partnereivel (balról jobbra): David Schwimmer, Courtney Cox, Jennifer Aniston, Matthew Perry, Matt LeBlanc és Lisa KudrowKép forrása: Northfoto

Ez is érdekelhet:

Nem volt zökkenőmentes az út, míg megkapta végleges formáját a világ talán legismertebb lakása: a Jóbarátok Monicájáé. Cikkünkben érdekes anekdotákat idézünk fel, emellett néhány lakberendezési ötlettel is szolgálunk, ha mi is vágyunk egy saját Jóbarátok birodalomra.

5. Baba a levegőben

Nem túlzás azt mondani, hogy a Jóbarátok című sorozat páratlan nézettséget tudott magáénak a show szinte teljes ideje alatt. Ezt persze a szereplőgárda is bőségesen megérezte, így Matt is, aki egy vele készült interjúban mesélte élete legszürreálisabb találkozásáról egy rajongóval. „Egy dolog nagyon megmaradt. Egyszer Daviddel (David Schwimmer, Ross megformálója) ebédeltünk egy plázában, ez nagyjából a második évad időszaka alatt történt. Meglátott minket egy nő, akinek egy kisbaba volt a mellkasán.

Odarohant hozzánk és szó szerint odadobta Davidnek a csecsemőt, amíg ő a kameráját keresgélte. Nem hittem a szememnek!

A legmegdöbbentőbb persze az volt, hogy engem észre sem vett, de azért örülök, hogy nem történt baj” – mesélte nevete a Conan című talk showban tíz évvel ezelőtt. 

6. Csajozás a köbön

Akárcsak Joey, úgy Matt sem veti meg a szép nőket, pláne a Jóbarátokkal járó hírnév hevében. 2003-ban vette feleségül Melissa McKnight-ot, aki nem sokkal később egy kislánnyal, Marina Pearl LeBlanc-kal ajándékozta meg. A családi idill azonban nem tartott sokáig, mivel 2006-ban maga LeBlanc adta be a válókeresetet „kibékíthetetlen ellentétekre” hivatkozva. A sajtó értesülései szerint viszont megcsalás állt a háttérben: LeBlanc ugyanis a Joey sitcom forgatása során összejött sorozatbeli partnerével, Andrea Andersszel. A pletykák igaznak bizonyultak, hiszen nem sokkal később a nagy nyilvánosság előtt is felvállalták kapcsolatukat, amely csaknem tíz évig tartott: 2015-ben váltak el egymástól útjaik. 

Joey, Matt LeBlanc, Andrea Anders
Andrea Andersszel a Joey forgatásán jöttek össze (Képünk bal szélén)Kép forrása: Northfoto

7. Lányát súlyos betegséggel diagnosztizálták születésekor

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Matt LeBlanc-nak és feleségének, Melissának komoly kihívással kellett szembenéznie kislányuk megszületésekor, ugyanis hamar kiderült, hogy Marina kortikális diszpláziával született. (A betegség az agy rendellenes fejlődésének következtében jön létre és hirtelen jelentkező görcsrohamokban nyilvánul meg.)

Sötét időszak volt ez LeBlanc életében, amelyről a következőt nyilatkozta egy vele készült interjúban

Évekig nem hagytam el a házat. Teljesen kiégtem. A legtöbb színész folyton hívogatja az ügynökét és azt kérdezgeti: mikor kapok újra munkát? Engem viszont teljesen beszippantott ez a borzasztó helyzet, így felhívtam az ügynököm és azt mondtam neki: kérlek, felejtsd el a számomat néhány évre. Pokoli időszak volt.

8. Borsos játékok

LeBlanc-ról köztudott, hogy két végén égeti a gyertyát: imádja a sportkocsikat, motorokat és tulajdonképpen bármit, ami megdobja az adrenalin-szintet. Nem véletlen, hogy 2016-ban őt választották a BBC-n futó Top Gear (a Totálkár című műsor brit megfelelője) műsorvezetőjének. A színész végül három évad után mondta fel a szerződését, mivel megelégelte a forgatással járó rengeteg utazást, s hogy ennek fényében sokat van távol a családjától. 

Top Gear, Matt LeBlanc
A Top Gear fontos szakasza volt az életénekKép forrása: Northfoto

Borítókép forrása: Northfoto