Barion Pixel A nő, aki még a büdös macskát is megszerettette velünk – 60 éves lett Lisa Kudrow – Coloré

A nő, aki még a büdös macskát is megszerettette velünk – 60 éves lett Lisa Kudrow

2023. 07. 30.

Jól fizető kutatói állást adott fel a színészet kedvéért, ám álommunkáját már senki, még fia kedvéért sem áldozta fel. Leghíresebb karaktere, Phoebe Buffay milliókat tanított meg arra, hogy vállalják különcségüket, ám nem ez az egyetlen szerep, amiért érdemes figyelemmel kísérni a munkásságát. Kollégái odaadó barátként és kiváló színésznőként hivatkoznak rá, de azt is bevallják: ha egyszer elfogja a nevetés, képtelenség tovább lépni, olyan ragadós a kacaja. 60 éves lett a Jóbarátok legendás hatosának oszlopos tagja, Lisa Kudrow.

„Olyan gyönyörű vagy, kedves és nagylelkű, s olyan hihetetlenül furcsa” – hangzik el a Jóbarátok című sorozatban Mike (Paul Rodd) esküvői fogadalma párja, Phoebe Buffay felé. Nemcsak a karakterre, hanem az azt játszó színésznőre, Lisa Kudrow-ra is állnak Rodd szavai, hiszen a ma hatvanéves Kudrow a legendás hatos fogat egyik legintelligensebb tagja, aki az óriási népszerűség ellenére is megmaradt annak, aminek indult. Tudatos, egyúttal tisztalelkű nőnek. 

Lisa Kudrow: tudós elme egy nevettető testében

Kevés, az övéhez hasonló életút van a világon, hiszen ritka, hogy valaki egy jól menő, biztos állást, mi több, tudományos munkát adjon fel a művészet kedvéért. Lisa Kudrow azonban kivételt képez. Ebben is. Pedig a tudomány szinte kódolva volt a génjeiben: a fejfájásspecialista édesapa (Lee N. Kudrow) és utazóügynök édesanya (Nedra Stern) gyermekeként napvilágot látott Kudrow mindig is vonzódott a természettudományokhoz, s gyakran kísérte el édesapját a rendelőbe. 

Érdekesség, hogy Kudrow felmenői között magyarokat is találunk: anyai nagyapja, Henry Stern magyar zsidó családból származott, anyai nagymamája, Johanna Sand pedig Németországban született orosz-zsidó szülők gyermekeként. Mivel felmenőit jócskán meghurcolták a második világháború során, ebből kifolyólag Lisát mindig is érdekelte az emberek megsegítése, végül pszichobiológia szakon diplomázott a poughkeepsie-i Vassar Egyetemen.

Noha eleinte kutatóként képzelte el a továbbiakat, hamar megbabonázta Jon Lovitz sikere: a jól ismert improvizációs tanár a szárnyai alá vette a fiatal, egyébként 150-es IQ-val rendelkező, zöld szemű szépséget és megtanította a színész szakma alapjaira. Innentől datálódik Kudrow színészkarrierje, amely mindössze néhány év múlva nemhogy felívelt volna, hanem kilőtt, akárcsak egy űrhajó. 

Jóbarátok, meg amit akartok

Kudrow a Megőrülök érted című sorozat Ursulájaként tűnt fel először a filmvásznon 1992-ben, s Ursulának köszönhette élete legnagyobb szerepét, a Jóbarátok Phoebe-jét is. Noha a készítők először Ellen DeGeneresnek szánták a furcsa hippi karakterét, az végül mégis Kudrow-nál landolt. (Szerencsére, – tesszük hozzá utólag, hiszen DeGeneres végül egészen más szinten találta meg a helyét a szakmában.) Lisa Kudrow tehát maradt, s a hatos fogat legidősebb tagjaként hamar kivívta kollégái és a nézők szeretetét. 

Buffay karaktere, s az óriási médiafigyelem azonban több ízben is kihívások elé állította a színésznőt. Akárcsak kollégáinak, úgy neki is időről időre meggyűlt a baja a testképével, különösképp a Jóbarátok kezdeti szakaszában. A Popcrushed podcast vendégeként nemrég arról számolt be, kezdetben borzasztó nehéz volt számára végignézni azokat a részeket, amikor Courtney Coxszal és Jennifer Anistonnal közösen szerepeltek a filmvásznon: a sorozat két dívájával összehasonlítva ugyanis „másnak”, saját szavaival élve „egy hegynek” érezte magát. 

Lisa Kudrow
A Jóbarátok hármas, női fogata: Jennifer Aniston, Cortney Cox és Lisa KudrowKép forrása: Ron David/Getty Images

„Emlékszem, hogy rájuk nézve elgondolkodtam azon, bizony, fogynom kellene. Aztán elmentünk egy közös ruhapróbára és rájöttem, hogy nem vékonyabbnak kell lennem, szimplán csak más a testalkatom, mint az övék.” Természetesen a média sem könnyítette meg Kudrow dolgát, hiszen mindenki Jennifer Anistont könyvelte el a legszebbnek. (Anistont és Coxot egyébként gyakran igyekeztek ennek apropóján összeugrasztani, míg Kudrow rendre kimaradt az összehasonlítgatásból.) Elmondása szerint évekkel később sikerült csak elfogadnia, hogy ő más, mint kolléganői, de természetesen sokat enyhített a fájdalmán, hogy 1997-ben a People magazin a világ 50 legszebb nője közé válogatta

Nemcsak a testképzavar, hanem Phoebe megformálása is kihívásokat rejtegetett számára. A harmadik évad forgatása során kollégájának, a Joey-t játszó Matt LeBlanc-nak tűnt fel, hogy valami nem stimmel vele. „Emlékszem, LeBlanc megkérdezte, mégis mi történik velem? Erre azt válaszoltam: fogalmam sincs, mit csinálok és hogy mit keresek itt. LeBlanc azonnal megnyugtatott, azt mondta: nyugi, kicsit lazulj el. Három éve játszod ezt a rohadt karaktert, csak engedd bele magad. Igaza volt!” – idézte fel Kudrow az embert próbáló időszakot. 

A további évek is tartogattak nehézségeket Lisa Kudrow számára: amikor 1998-ban életet adott fiának, Julian Murray Sternnek, két hónappal a szülés után már újra kamerák előtt kellett állnia. (Kudrow nem akarta, hogy miatta álljanak az ötödik évad munkálatai.) 

Lisa Kudrow
Kép forrása: Michael Caulfield/Getty Images

Noha a show-ban játszott karaktere volt az egyetlen a lányok közül, aki nem vált édesanyává a tíz évad alatt (hiszen Phoebe öccse, Frank hármasikreit hordta ki a negyedik évadban), addig a valóságban sokáig csak neki volt gyermeke a hat sztár közül, emiatt gyakran kirekesztve érezte magát. (LeBlanc lánya, Marina Pearl és Courtney Cox lánya, Coco Riley 2004-ben születtek.)

Kudrow azonban kitartott, s milyen jól tette: Phoebe Buffay megformálásáért a hatos fogatból ő kapott először Emmy-díjat, sőt, mindannyiuk közül őt jelölték legtöbbször Emmy-re az alakításáért. Anyagilag is megérte neki a fáradozás: míg a sorozat kezdetekor 22.500 dollárt kapott epizódonként, addig az utolsó két évadban már egymillió dollárt tehetett zsebre. 

Élet a Jóbarátok után 

Noha félő volt, hogy a Jóbarátok után benne ragad Phoebe Buffay cipőjében, hamar sikerült kilépnie a furcsa hippi lábbelijéből. Miután 2004-ben véget ért a Jóbarátok, Kudrow-nak sikerült bebiztosítania helyét Hollywoodban. 2005-ben önmaga karikatúrájaként láthattuk viszont A visszatérés című vígjátékban (ebben egyébként egy volt A-listás celebet alakít, aki képtelen megbirkózni azzal, hogy már eljárt felette az idő), de 2007-ben feltűnt a P.S. I love you-ban is. Mindeközben a hangja is kelendővé vált: többek között a Dr. Doolittle 2-ben, és a Baby Úr első és második részének amerikai verziójában is hallhatjuk jellegzetes orgánumát. 

Az igazi szakmai elismertséget a 2011-2015 között futó Web-terápia című sorozat hozta meg számára, amelynek nemcsak főszereplőjeként, hanem írójaként és producereként is jegyzik. Érdekesség, hogy a sorozatban Kudrow mellett olyan sztárok tűnnek fel, mint Victor Garber, David Schwimmer és Steve Carell, de a színésznő mélységesen megdöbbent, amikor Meryl Streep is felkereste annak apropóján, hogy szívesen játszana a show-ban. Kudrow-t utoljára a Leonardo DiCaprio-féle Ne Nézz fel! című szatírában láthattuk, amelyben egy saját hazugságaiba belebonyolódó kormányszóvivőt alakított. Nem kevés éllel. 

Lisa Kudrow
Kudrow szinte sokkot kapott, amikor Meryl Streep felhívta, hogy részt vehetne-e a Web-terápia című sorozatban.Kép forrása: Michael Kovac/Getty Images

Lisa Kudrow színészi képességeinél valószínűleg csak a realista gondolkozása figyelemreméltóbb. A színésznő elkötelezett egyenlőségpárti, ugyanakkor nem feltétlenül ért egyet azzal az irányzattal, amely szerint mai szemüveggel bírálunk több évtizeddel ezelőtt futó sorozatokat. Egy tavaly vele készült interjúban például megvédte a Jóbarátok két alkotóját, Marta Kauffmant és David Crane-t, akiket manapság a sorozatban tapasztalható diverzitás hiányáért bírálnak a médiában.

„Úgy érzem, a Jóbarátokat két olyan ember hozta létre, akik a Brandeis-be jártak és arról írtak, milyen volt az életük az egyetem után. Különösen az olyan műsorok esetében, amikor karakterközpontú vígjátékról van szó, arról írnak az alkotók, amit maguk is megtapasztaltak. Nekik pedig nem az volt a feladatuk, hogy színes bőrűek élményeit és történeteit írják meg” – fogalmazott a színésznő. 

Kudrow tehát jött, látott és győzött is Hollywoodban, hiszen a rengeteg viszontagság ellenére elmondhatja magáról: bizony, megérte ott hagyni a tudományos pályát a színészet kedvéért. Isten éltesse sokáig! 

Források: imdb.comimdb.com
Borítókép forrása: Axelle/Bauer-Griffin/Getty Images