Lakberendezés Jóbarátok módra

2021. 04. 18.

Nem volt zökkenőmentes az út, míg megkapta végleges formáját a világ talán legismertebb lakása: a Jóbarátok Monicájáé. Érdekes anekdoták magától a díszlettervezőtől és néhány lakberendezési ötlet, ha mi is vágyunk egy saját Jóbarátok birodalomra.

Monica Geller lakása a TV történelem talán legikonikusabb színhelye. Olyannyira, hogy a mai napig rajongók ezrei látogatnak el a Central Park-beli kis lakáshoz – ami valójában soha nem is létezett. Ugyanis a lakásban készült minden egyes filmkocka a Warner Bros. egyik hangszínpadán lett rögzítve, a koncepció pedig John Shaffner díszlettervező elméjéből pattant ki.

Shaffner a Great Big Story videójában mesél arról, hogy minden produkció díszletét először egy fehér papírból készült maketten tervezi meg. Így volt ez a Jóbarátok esetében is, ezt mutatta meg a rendezőnek, aki erre annyit mondott: „oké, de mi lesz a színekkel?”. Shaffner válaszára pedig senki nem volt felkészülve: „fessük lilára a falakat”. Az aggályok ellenére ő kitartott eredeti elképzelése mellett, mely végül is megtérült. Mert mi jut először eszünkbe, ha Monica lakására gondolunk? Természetesen azok a falak.

De ami a TV-ben bevált, az nálunk otthon nem biztos

Bármennyire is nagy Jóbarátok fanok vagyunk, inkább hagyjuk meg Monicának a harsány, élénk lila falakat. De nemcsak a lila, hanem bármely más szín tiszta, telített, élénk árnyalata tiltólistás a falakon! Így ha mindenképp szeretnénk egy kis Jóbarátok életérzést becsempészni az otthonunkba, akkor használjuk a lila tompa árnyalatait: egy kis fehérrel kevert légies, romantikus pasztell lilát, vagy már-már szürkére hajazó árnyalatot. Egy mély, sötét padlizsán lila drámai hangulatot áraszt a nappalinkban, a hálóban pedig biztos huncutkodásra csábít majd. És ha a nagy nevetések közben jobban szemügyre vesszük Monica nappalijának belsejét, észre fogjuk venni, hogy a falak mellett az ajtókat sem kímélte az ecset. Ezt a trükköt mi is bevethetjük és bátran fessük le a nyílászárókat a falakkal megegyező színre. Mert azonkívül, hogy vagány, a homogén felület a térérzetünket is növeli majd azáltal, hogy az ajtók beleolvadnak a falba és nem akad meg a szemünk rajtuk.

„A vendégszobát telerakjuk régiségekkel”

Hangzik el a kissé bogaras Monica szájából, amikor Chandlerrel azon tanakodnak, mi legyen Rachel régi szobájával. De egyébként a teljes enteriőrt áthatja egy csipet francia sikk, kezdve a régi vintage poszterekkel. Az egyik leghíresebb a TV felett csüngő reklámplakát, melyet Jules Cheret tervezett egy párizsi áruház számára: a hintalovat hirdető, Aux Buttes Chaumont névre keresztelt darab. Nagy becsben tartja a nagymamától örökölt komódot és mindent, amihez valamilyen személyes kötelék fűzi. Ez számunkra is követendő példa és ha dekorálásra kerül a sor, a tömeggyártott termékekkel szemben inkább részesítsük előnyben a számunkra kedves bútorokat, kiegészítőket, mert ezek biztos hosszútávon velünk maradnak majd.

lakberendezes jobaratak vintage poszter
Forrás: instagram/@circawdm

Borítókép forrása: youtube.com