Barion Pixel Az Obi-Wan Kenobi minisorozattal helyére kerülnek a mozaikok a Star Wars univerzumban – Coloré

Az Obi-Wan Kenobi minisorozattal helyére kerülnek a mozaikok a Star Wars univerzumban

2022. 07. 20.

Obi-Wan Kenobi a Star Wars univerzum Dumbledorja: komplex figura, aki a jóságos tanító szereptől eltekintve rendkívül esendő. A róla készült sequel sorozat első negyedórája (s ha őszinte leszek, további sok-sok perce) leginkább Kenobi érzelmi gyarlóságának állít emléket, mindamellett, hogy számos részlet a helyére kerül Leia hercegnő gyermekkorával kapcsolatban.

Obi-Wan Kenobi története a Tatooine bolygón veszi kezdetét: Ewan McGregor karaktere itt tölti rendeltetésszerű száműzetését, hogy figyelemmel kísérje a gyermek Luke Skywalker nevelkedését. A jedi afféle remeteléttel bünteti magát egykori tanítványa, Anakin Skywalker (Hayden Christensen) szerencsétlenül alakult sorsáért, így a történet kezdetén nehezen tudunk elképzelni olyan történést, amely kirántaná az exmestert az önsajnálat és önostorozás páncéljából. Végül egy váratlan esemény robbantja ki McGregor figuráját sivatagbeli kuckójából: az ikerpár másik tagját, Leiát (Vivien Lyra Blair) elrabolják, s nevelőszüleinek Kenobi segítségére van szüksége, hogy kiszabadítsák a gyermeket. 

Obi-Wan Kenobi, sorozat, Disney+, Ewan McGregor
Hayden Christensen és Ewan McGregor a sorozat londoni premierjénKép forrása: Northfoto

Vivien Lyra Blair üde színfolt az egyébként borongós hangulatú sorozatban, hiszen karaktere és kiváló alakítása tökéletes ellenpontja McGregor fajsúlyos játékának. A két színész úgy mozog együtt a filmvásznon, mintha ezer éve együtt dolgoznának: jin és jang patikára kimért egyensúlyának vagyunk szemtanúi a hatrészes minisorozatban. Persze mit ér egy történet az „ősgonosz” nélkül, s erre nem is kell sokat várnunk, hiszen csakhamar felbukkan Kenobi expadawanja, Darth Vader, aki véres bosszút esküszik volt mentora ellen, ugyanakkor a sorozat végére kiderül: egyikük sem képes elpusztítani a másikat. Legalábbis egyelőre. 

Ez is érdekelhet:
Leghíresebb szerepében 17 éve látta utoljára a közönség, de már akkor sejteni lehetett, hogy egyszer – ha nem is hosszú időre – visszatér Anakin Skywalkerként. Egy nemrég készült interjúban Hayden Christensen nemcsak a visszatéréséről, hanem az ezzel kapcsolatos érzéseiről és az új sorozatról is beszélt.

A Disney a kulcsszereplők felvonultatása mellett korántsem aprózta el a munkát, hiszen a források szerint a sorozat egy-egy részének megalkotása 25 millió dollárba került, így a hat résszel számolva nagyjából 150 millió dolláros büdzsét különítettek el a történet számára.

Óriási költségvetés ide vagy oda, a hardcore Star Wars rajongók a kritikák szerint nem igazán repestek a történetért, hiszen az írók számos logikai bakit vétettek munkájuk során. Ilyen például, hogy a jellegzetes légvételéről ismert Darth Vader többször is Obi-Wan mögé lopózik a harci jelenetek alatt, de a Rotten Tomatoes oldalán többen kifogásolták azt is, hogy az alkotók a kiváló színészgárda ellenére képtelenek voltak érzékelhető feszültséget generálni a felek között: mintha tojáshéjon lépkednének az egész sorozat alatt. 

Obi-Wan Kenobi, sorozat, Disney+, Ewan McGregor
Mester és tanítványaKép forrása: Northfoto

„Arra fókuszáltunk, hogy ezt az új történetet a lehető legjobban elmeséljük a rajongóknak, s nem azon volt a hangsúly, hogy régi jeleneteket hasonlítsunk össze egymással, majd azokból építkezzünk”

 – nyilatkozta a sorozat főszereplője, Ewan McGregor a kritikákra.  

A negatív minősítés ellenére a sorozat számottevő érdeklődést tudhat magáénak: átlagosan 11,18 millió nézőt ültetett le a televízió elé a premierkor, s közel 2,14 millió háztartásban streamelték a nézők a nyitóhétvégén. A számok tehát a kritikák ellen beszélnek, s őszintén szólva valóban kár lenne kihagyni a Star Wars-saga eddigi legeredményesebb alkotását, hiszen egyvalamiben biztosak lehetünk: a Disney még számos bőrt fog lehúzni George Lukas történetéről a közeljövőben, így nem árt minden információval felszerelkezni a további alkotások előtt.  

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix