Ugye te is tudod, hogy ma ingyenesek a múzeumok?

2022. 10. 23.

Sokan nem tudják, de nemzeti ünnepeinken, így március 15-én, augusztus 20-án és október 23-én is ingyenesen látogatható számtalan múzeum országszerte. Mi most hatot választottunk ki a fővárosi intézmények közül.

Múzeumba járni jó, családdal, barátokkal és egyedül is szuper élmény, de van úgy, hogy az ember inkább másra költi a pénzét. Ma ez sem akadály, hiszen nemzeti ünnep lévén ingyenesen bejuthatunk kedvelt kiállítóhelyeinkre, intézményeinkbe. Az alábbiakban a fővárosiak közül válogattunk, lássuk, mik épp az aktuális tárlatok!

Szépművészeti Múzeum

Két héttel meghosszabbították a Henri Matisse-kiállítást a Szépművészetiben, így aki június óta nem jutott el megcsodálni a fauvista festő alkotásait, az még november elsejéig megteheti. De ha már ott vagyunk, nemcsak azokat érdemes szemügyre venni, hanem a többi kiállítótermet is – ahol a magyar és európai művészet és szobrászat évszázados kincsei várakoznak – és persze a felújított csarnokokat.

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyarország első országos múzeuma 1802 óta gyűjti tárgyi és szellemi örökségünket, és ennek a lépcsőjén szavalta el Petőfi Sándorunk a Nemzeti dalt. Az állandó tárlaton túl még elcsíphetjük a Nemzetiben a 2022-es World Press Photo kiállítást és megnézhetjük a nemrég megnyílt látványrestaurátor műhelyet is, ahol a látogatók élőben szemlélhetik a Seuso-tál restaurálásának apró mozzanatait.

Néprajzi Múzeum

A Városligetben idén megnyílt vadonatúj Néprajzi Múzeum is várja az érdeklődőket október 23-án, ahol többek között egyházi, hangszer-, állattartás-pásztorművészet, textil- és viselet-, és megannyi gyűjtemény található hazánk évszázados múltjából. A Megérkeztünk című tárlat az elmúlt másfél évszázad múzeumi munkájának eredményeiről szól, a Zoom kiállítóterem Perspektívaváltása mintegy káoszként mutatja be az ott őrzött, kétszázezer darabot jócskán meghaladó tárgyhalmazt, valamint többszázezer fényképet, rajzot, kéziratot, hanganyagot, filmet.

Magyar Természettudományi Múzeum

Az Orczy-kert meglátogatása igazi családi program, ahol kicsik és nagyok nézhetnek meg többek között megannyi ásványt és kőzetet, Magyarország élővilágának szeleteit, időszakos kiállításaikban pedig megismerkedhetnek UV-fényre aktív alkotásokkal, a méhek rejtélyes életével, az egyiptomi múmiákkal, és madarakat ábrázoló természetfotókat is megcsodálhatnak.

múzeum
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Ludwig Múzeum

A Rákóczi-híd pesti hídfőjénél, a Művészetek Palotájával egy épületben találjuk a Ludwigot, mely a kortárs művészetet kedvelőket csalogatja leginkább. Ősszel nyílt tárlataik közül a „Nem vagyok robot.” – A szingularitás határain, a Kisebb világok – Dioráma a kortárs képzőművészetben, valamint az Időgép címűeket ajánljuk elsősorban.

Sziklakórház Atombunker Múzeum

Nem vidám, és nem is feltétlenül családi program, de érdekfeszítő látogatás a Sziklakórházé, így aki teheti, legalább egyszer nézze meg! A budai vár mögött, a Lovas út 4/c alatt található a bejárata az egykori kórháznak, melyet a Várhegyben található pince- és barlangrendszerben rendeztek be, és melyet a második világháború, illetve az 1956-os forradalom idején használtak. Az egykori hadiorvoslási módszereket, a kórház történetét mutatja be, illetve külön részt szenteltek Budapest 1944-45-ös ostromának, valamint 2017 óta megtekinthető egy olyan egyedülálló kiállítás is, mely az atomfegyverek emberre és környezetre mért pusztító hatását mutatja be – történetesen egy atombunkerben.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix