Barion Pixel World Press Photo 2022: a világ egyik legnépszerűbb kiállítása Budapesten – Coloré

World Press Photo 2022: a világ egyik legnépszerűbb kiállítása Budapesten

2022. 09. 27.

Igazi kulturális csemege a fényképezés és a sajtófotó iránt érdeklődőknek a World Press Photo kiállítás, amely a világ legjobb fotóriportereinek képeit mutatja be október végéig a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az elmúlt időszakban életünket nagyban meghatározta a járvány, és a regionális konfliktusok is egyre közelebb kerültek hazánkhoz. Ezen a kiállításon hiteles történeteket láthatunk hiteles képekkel, olyanokat, amelyek bizonyosan gondolkodásra késztetik a nézőt.

A World Press Photo kiállítást mindig rendkívüli érdeklődés kíséri, így a tárlat megnyitása nemcsak a sajtófotó ünnepe, hanem fontos közéleti esemény is. Jelentőségét mutatja, hogy a kiállítást szeptember 22-én Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyitotta meg, aki beszédében arra emlékeztetett, hogy a jó fotós nem azt fotózza, amit lát, hanem amit érez, és azt is kiemelte, hogy a fotóriporter kezében a fényképezőgép fegyver, amivel az igazságosságot és a békét kell, hogy szolgálja.

A World Press Photo kiállítás számokban

A nemzetközi kiállításon csaknem 140 fotó tekinthető meg a világ minden tájáról. A kiállítás képeit a nemzetközi zsűri 130 ország 4066 fotóriporter közel 65 ezer fotójából válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen több mint négymillióan tekintik meg.

A hollandiai World Press Photo Foundation 1955 óta szervezi meg a világ legjelentősebb pályázatát és annak nyomán a leglátogatottabb kiállítását, amely mindig az előző év eseményeit mutatja be, 120 helyszínen.

World Press Photo
A World Press Photo a világ egyik legnépszerűbb kiállítása / Kép forrása: mnm.hu

Az elmúlt négy évben a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett nagyszabású kiállítás hazánkban is az egyik leglátogatottabb tárlattá nőtt ki magát. A korábbi rendkívüli közönségsikerek után a kiállítás idén is öt héten át, október 30-ig lesz látogatható

Marika Cukrowski, a World Press Photo alapítvány kiállításmenedzsere és a kiállítás kurátora elmondta: a pályázat idén jelentősen megújult. Az egyik legfőbb változás, hogy az előzsűrizés mostantól regionálisan zajlik: külön-külön értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép-amerikai, a dél-amerikai, a délkelet-ázsiai és az óceániai régióból küldött pályaműveket. A másik fontos újdonság, hogy ez évtől mindössze négy kategóriában lehet pályázni: egyedi fotó, képriport, hosszú távú munkák és nyitott forma.

Ezek a változtatások – a remények szerint – még jobban megmutatják a körülöttünk lévő eseményeket a dokumentarista fotográfia különböző formáin keresztül. A regionális díjak mellett természetesen vannak globális díjazottak is.

Az izgalmas pályaműveket bemutató tárlatot hagyományosan kiegészíti egy kísérő kiállítás, mely idén Radisics Milán „Lábnyomunk – Az ember hatása bolygónkra” című anyaga. A neves fotós számos hazai és nemzetközi díjat nyert légi felvételeken tárja elénk az Európa különböző tájain megfigyelhető drámai változásokat.

A kiállítás vasárnap, hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön, a Magyar Nemzeti Múzeum nyitvatartási idejében 10-18 óra között, pénteken és szombaton pedig 20 óráig megtekinthető.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Borítókép forrása: Worldpressphoto.org / Amber Bracken

/szelavi/napijo/world-press-photo-2022/