Barion Pixel Henri Matisse művei először itthon, a Szépművészeti Múzeumban – Coloré

Henri Matisse művei először itthon, a Szépművészeti Múzeumban

2022. 07. 16.

Henri Matisse francia festő a huszadik század meghatározó művészei közé tartozik, akinek alkotásait most a magyarok is testközelből láthatják.

Cézanne és Picasso mellett a múlt század festészetének legnagyobb alakjaként tartják számon Henri Matisse-t, a stílusirányzat neve, melyben alkotott, fauvizmus („fövizmus”). A „fauve” vadakat jelent magyarul, Matisse-ra és más kortársaira használta ezt a szót egy ízben ironikusan a Louis Vauxcelles lap kritikusa. A név megragadt, attól kezdve így is hívta őket (Matisse mellett leginkább André Derain-t és Maurice de Vlaminck-ot) a média és a nagyközönség.

De milyenek is a fauvista művek? Az Alkotás utca szerintA fauvizmus olyan, mint egyfajta szenzuális expresszionizmus: az érzelmeket kívánja hangsúlyozni, méghozzá a színek felszabadításával. Ha pedig élénk, színekre gondolunk, mi más juthatna eszünkbe, mint a mediterrán világ pezsdítő vibrálása?” Így ha 1095 és 1908 közti festményt látsz vibráló, mediterrán színekkel, nem kell hozzá gyorstalpaló, hogy rájöjj, fauvista alkotással találkozol.

Henri Matisse
Forrás: szepmuveszeti.hu

A párizsi Pompidou-központ (Centre Pompidou – Musée national d’art moderne) adta kölcsön Matisse több, mint száz művét a Szépművészeti Múzeumnak, ez az első kiállítás a festő műveiből hazánkban.

A kronologikus rendben felépített tárlat a művész korai éveitől kalauzol minket végig, és „a ragyogó szín-, fény- és formaharmóniákban testet öltő „könnyedség” mellett – melynek létrehozására a művész egész munkássága során törekedett – kirajzolódnak az életműnek a tér és a sík, az enteriőr és az alak, valamint a szín és a vonal kapcsolatára vonatkozó alapkérdései is. Matisse témák újragondolására, átdolgozására épülő alkotói módszere is láthatóvá válik az életműben variációkként ismétlődő, szekvenciákba rendeződő motívumokon keresztül: ilyenek a  többek között a külső és a belső tér határvonalát kijelölő ablakok, a műterem tárgyai, a portrék és a női alakok. A kiállítás végigkíséri, ahogy Matisse életművében folyamatosan megújuló színakkordokként és vonalritmusokként ölt formát – Louis Aragon Matisse-nak tulajdonított kifejezésével élve – a gondolatok színe.

Így Hieronymus Bosch után újabb nagy hatású festő öröksége költözött június végén a Szépművészeti falai közé, a kiállítás október közepéig látható majd a Hősök tere mellett.