Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa a Szépművészetiben

A július 17-ig megtekinthető kiállítás az európai festészet egyik legnagyobb hatású és legemblematikusabb életművét megalkotó németalföldi mester, Hieronymus Bosch művészetét mutatja be. Saját festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók a Szépművészeti Múzeum tárlatán.

Az elmúlt ötven év egyik legjelentősebb Hieronymus Bosch-tárlatán közel kilencven műalkotással találkozhat a nagyközönség. A nagyszabású kiállításra mintegy félszáz köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek, többek között a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery vagy a madridi Prado kölcsönzött alkotásokat a budapesti bemutatóra.

Hieronymus Bosch
Hieronymus Bosch: Koncert a tojásban / Kép forrása: szepmuveszeti.hu

A kiállítás hét szekciója azokat az örök emberi témákat járja körül, amelyeket Hieronymus Bosch (1450 körül – 1516) eredeti módon, enigmatikus képi nyelvezettel fogalmazott meg a művein: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása vagy az emberi lét szellemi minőségének kérdése. 

Első ránézésre igencsak nagy összevisszaság látható a festményein, sok-sok apró emberalakkal és mindenféle beazonosíthatatlan tárggyal és a figurával. Műveit mesebeli lényekkel és szörnyekkel népesítette be, s a legnagyobb természetességgel festett emberi testekre hal-, madár-, disznó- vagy éppen ragadozófejeket. 

Noha ma több mint ötszáz év távlatából szemléljük alkotásait, Bosch festményeinek bizonyos részletei továbbra is nyugtalanítóan megfejthetetlennek tűnnek. Művei valódi értelméhez közelebb segít, ha ismerjük azokat a műalkotásokat és írott forrásokat, amelyek jelentősen befolyásolták képei gondolatiságát és megformálását. A kiállítás ezért Bosch életművének kiemelkedő munkáit a mester művészi forrásainak – irodalmi és teológiai művek, a franko-flamand és utrechti miniatúraművészet, grafikai lapok, iparművészeti tárgyak – kontextusában mutatja be.

A mester saját kezű festményei és rajzai mellett műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók a kiállításon.

Ha érdekel, hogy hogyan ismerheted fel a híres festők műveit, szépművészeti gyorstalpalónkhoz kattints IDE!

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!