Barion Pixel Textúra 2021 – élő színházi előadások a Szépművészeti Múzeumban – Coloré

Textúra 2021 – élő színházi előadások a Szépművészeti Múzeumban

2021. 10. 13.

Színházi előadás a Szépművészeti Múzeumban – páratlan élmény, ne hagyd ki! Végigjárhatod a múzeumot úgy, hogy egy-egy kiemelt műtárgy előtt színészek adnak elő egy hozzá kapcsolódó 8-10 perces darabot.

Több éve zajlik a több művészeti ágat összefogó rendezvénysorozat, bár tavaly a koronavírus-járvány félbeszakította. Idén azonban remélhetőleg szerencsénk lesz, és október 19-től öt estén át újra élvezhetik a nézők a produkciókat a múzeum falai között, méghozzá nem is akárhogyan.

A művek időben és térben is végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein. Az Antik, Egyiptomi, Régi magyar gyűjtemény és a Régi Képtár termei mellett idén is helyszín lesz a felújított Román Csarnok. A nyolc-tíz perces előadások mindegyike önálló, a színészek rövid szünettel újra és újra eljátsszák a jeleneteket az este folyamán.

Neves művészek vettek részt az alkotásban

Az alapötlet hatodik éve változatlan: a múzeum kortárs magyar szerzőket – többek között Háy Jánost, Balla Zsófiát, Száraz Miklós Györgyöt – kért fel, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a gyűjtemény egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról. Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, színművészek tolmácsolásában, öt esti előadás alkalmával. Az előadók között van Szabó Zoltán / Formán Bálint, Tasnádi Bence / Pásztor Dániel, Péterfy Bori / Tornyi Ildikó és Matisz Flóra Lili.

Jordan Adel 2020
Jordán Adél a Textúra 2020 előadásáról beszél / Fotó: YouTube

A 2020/2021-es évad Textúra jeleneteit Székely Kriszta, a Katona József Színház munkatársa rendezte. Koncepciója szerint az idei Textúrán múzeumi dolgozók bőrébe bújva mutatják be a színészek az irodalmi alkotásokat és a múzeum műtárgyait.

A múzeumi dolgozók mindennapjai

Az előadásokon betekintést nyerhetünk az intézményben dolgozók mindennapjaiba, emellett pedig bevatnak minket személyes történeteikbe és gondolataikba.

Peterfy Bori Textura
Péterfy Bori, a 2021-es Textúra egyik szereplője / Fotó: YouTube

Megismerkedhetünk többek között az élénk fantáziájú takarítóval, a sikeres, de magánéleti problémákkal küzdő projektvezetővel, a filozofikus teremőrrel, részt vehetünk egy múzeumpedagógus tárlatvezetésén, aki saját veszteségeit éli újra egy festmény láttán.

IDE kattintva tájékozódhatsz a részletekről.

Nyitókép forrása: YouTube