Barion Pixel Nem mai gyerek vagy? Akkor neked való a Csipet Csapat-film a Disney +-on! – Coloré

Nem mai gyerek vagy? Akkor neked való a Csipet Csapat-film a Disney +-on!

2022. 09. 13.

Nemrégiben vált elérhetővé a Disney +-on a Csipet Csapat-film, ami egyáltalán nem okoz csalódást azoknak, akik annak idején gyerekként nézték a sorozatot. Sőt, nekik fog tetszeni igazán!

A Csipet Csapat volt az egyik kedvenc rajzfilmem annak idején a vasárnapi Disney délutánban, éppen ezért vegyes érzésekkel fogtam neki a filmnek. Több példa is van arra, hogy milyen jól sül el, ha felélesztenek valamit, például a Star Wars – Az ébredő Erő esetében, amikor a szomszédunkkal együtt könnyeztük meg a moziban, hogy újra feltűnik Han Solo és Leia hercegnő. Disney-s példánál maradva az Oroszlánkirály című rajzfilm feltámasztása, és CGI-rendszerben készült verziója több kívánnivalót hagyott maga után, és azóta sem vagyok meggyőződve róla, hogy volt értelme elkészíteni.

Chip és Dale kalandjainak úgy vágtam hát neki, hogy bármi lehet belőle: megszentségteleníthetik az eredeti rajzfilmet, de akár olyan is lehet, amit többször megnézek majd. Spoiler: ez utóbbi lett.

,,Csipet Csapat hajrá!”

A történet ugyan nem a Varga Miklós által énekelt főcímmel indul, azért a film közben a régi idők dala is felcsendül. A készítők gondoltak a sorozat és a jelen közt eltelt harminc évre, és bele is építették a történetbe. Ahogy az előzetesből is látható, Dale egy CGI-műtéten esett át, hiszen haladni szeretne a korral. Chip ezzel ellentétben kiszállt a showbizniszből, és biztosítóként keresi a kenyérre – akarom mondani – mogyoróra valót.

A két egykori sztár, Chip és Dale között van egy régi konfliktus, ám ennek ellenére ahogy várható, van egy ügy, amit csak együtt tudnak megoldani, és ez a régen látott Kvarg Lipihez kötődik, akinek továbbra is a sajt a mindene, és ez okozza kis híján a vesztét is.

A Csipet Csapat tagjaival is eltelt az idő, és a hasonló problémáik vannak, mint nekünk
A Csipet Csapat tagjaival is eltelt az idő, és a hasonló problémáik vannak, mint nekünk / Kép forrása: IMDb

Amikor Chip és Dale a segítségére sietnek, még nem sejtik, hogy egy olyan hálózatba nyúltak bele, amit egy régen látott, és mára züllött életet élő mesehős vezet.

A karakterek, a jók és rosszak egyaránt meglepően emberiek, nem úgy kinézet, mint személyiségtípus szempontjából. Problémáik hasonlítanak a mieinkhez, és ugyanúgy élik 21. századi életüket, mint mi. Ők is nehezen boldogulnak az életben, és némelyikük olyan eszközökhöz folyamodik, amik nem elfogadottak, különösen a mesék világában nem!

Amíg Chip és Dale fényt derítenek Kvarg Lipi rejtélyes eltűnésére, több olyan mesehőssel találkozhatunk, akik végigkísérték gyerekkorunkat. Ugyan csak mellékszereplők, vagy éppen feltűnnek, jelenlétük külön ízt ad a filmnek. Említésre méltó, hogy a történet az emberek és a rajzfilmek olyan világában játszódik, ahol teljesen megférnek egymás mellett az emberek, a gyurmafigurák és a jól ismert mesehősök, de még a zoknibábok is!

Ugyan a gyerekek is fogják élvezni – hiszen mégiscsak rajz- és hagyományos film keveréke, a karakterek kedvesek és viccesek – magamból kiindulva úgy gondolom, hogy inkább a 30-as és 40-es korosztály az, akinek a film készült, mert a készítők szinte mindent előhúztak, ami emlék lehet számunkra.

Nem feledkeztek el az idő múlásáról, és ez a karaktereken is érződik, de a végére mégis azt érezzük, hogy bármennyire is múlt el velünk az utóbbi harminc év, nincs baj, hiszen még mindig itt van nekünk a Csipet Csapat!

Nyitókép forrása: IMDb

/szelavi/napijo/csipet-csapat-film-a-disney-on/