A besúgó: erős társadalomkritikával él Szentgyörgyi Bálint első sorozata

Napjaink rendszerkritikájaként is érvényes lehet a Mátyássy Áron, Miklauzic Bence és Szentgyörgyi Bálint rendezésében készült A besúgó című sorozat, amely két hónapja debütált az HBO Maxon, s azóta is a nézettségi listák előkelő helyén áll.

Újfajta megvilágításba helyezi A besúgó a nyolcvanas évek kommunizmusát: Szentgyörgyi Bálint alkotása az utóbbi időszak egyik legsikeresebb magyar sorozataként lopta be magát az HBO Max nézői szívébe. 

A besúgó, HBO Max, sorozat
A besúgó képes a napjainkra is érvényes mondanivalóval szolgálni
Kép forrása: YouTube

Demeter Geri (Váradi Gergely) története népmeseszerűen indul: egy vidéki városból nyer felvételt a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetemre, így a Kilián Kollégiumba költözik, hogy megkezdje tanulmányait és életét a nagyvárosban. A történetszál azonban már az első percekben izgalmas fordulatot vesz, hiszen a fiatalt már a vonaton felkeresi és megfenyegeti az Állambiztonság tisztje, Kiss Imre (Thuróczy Szabolcs): ha nem követi az utasításait, öccsének nem utalják ki többé az asztmájához szükséges gyógyszert. Demeter feladata, hogy megfigyelje Száva Zsoltot (Patkós Márton) – aki államellenes szervezkedéseivel keltette fel magára a figyelmet – s jelentsen róla a tartótisztnek. 

Ugyan az író, rendező Szentgyörgyi Bálint többször is hangsúlyozta, hogy alkotása fikciós jellegű, nehéz elvonatkoztatni a korról, amelyben játszódik: ahol semmi és senki nem az, aminek mutatja magát, s amelyben ember embernek farkasa még akkor is, ha egyébként szoros barátság, szimpátia, ne adj’ Isten rokoni szálak fűzik őket egymáshoz. 

Szentgyörgyi kiváló érzékkel válogatta össze színészeit, hiszen Patkós Márton remekül hozza a narcisztikus, egocentrikus, mégis karizmatikus vezető, Száva Zsolt szerepét, míg Váradi Gergelynél elképzelni sem lehetne jobb Demetert, aki, noha a történet kezdetén még naiv, éretlen vidéki fiúként indul neki a nagybetűs életnek, az őt ért (szó szerinti) pofonok hatására afféle mesterkém lesz belőle az első évad végére. Szerencsére a hölgyek terén sem szerénykedik az alkotás: Szász Júlia játéka hosszú távon is élénken megmarad az ember lelkében, de nem nyújt kevesebbet a Kiss tartótiszt lányát játszó Szőke Abigél és a KISZ-es vitamágus megformálója, Hermányi Mariann sem. 

„Amellett, hogy bizonyos szempontból nehéz volt, én mégis irigylem annak a kornak a fiataljait” – nyilatkozta a hvg.hu-nak adott interjúban a fent említett Szász Júlia, Szabó Kata megformálója. „Azt gondolom, hogy sokkal egyértelműbben lehetett valami ellen kiállni, ezáltal volt egy közös összekacsintás, egy nagy összefogás, rengeteg könyvnek, filmnek, zenének, színházi előadásnak adott mondanivalót. Úgy érzem, ez egy termékeny időszak volt, ahol igazi értékek születtek, művészi szempontból legalábbis. volt a fiatalokban tenni akarás, motiváció” – zárta mondanivalóját a történet korszakáról a színművész.

S ha már a korszaknál tartunk: a sorozatot több olyan kritika is érte, miszerint nem akkurátusan ábrázolta a nyolcvanas évek végének politikai és társadalmi berendezkedését. A legvaskosabb bírálat az alkotás egyik legnagyobb erőssége is egyben: az alkotók célja nem az volt, hogy pontos lenyomatot nyújtsanak a nyolcvanas évekről, sokkal inkább azt kifacsarva rámutatnak a jelenlegi közállapotok alfájára, hogy megértsük: miért is tartunk ma ott, ahol. 

„A parlamentben lakájok ülnek, akiknek egyetlen tudása a kommunista párthoz való dörgölőzés” – hangzik Száva Zsolt bemutatkozó monológjának első, hidegrázós mondata, majd így folytatja: „van valami a magyar néplélekben, ami akkor nyugodt, ha valaki azt mondja, hogy gyertek utánam, megvédelek titeket”.  Száva szavai, akárcsak a történet egyes jelenetei még sokáig dolgoznak az emberben, amely egyértelműen bizonyítja: ugyan a sorozat némely ponton jócskán eltér a valóságtól, attól még képes a napjainkban is érvényes mondanivalóval szolgálni. 

A besúgó című sorozat első évada megtekinthető az HBO Max kínálatában. 

Borítókép forrása: YouTube

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Jessica Chastain ingyen játszotta el Donald Trump nővérét az Armageddon Time-ban