Barion Pixel Meg se kínáltak a 6színben – Bödőcs kocsmaáriája Thuróczy Szabolcs előadásában – Coloré

Meg se kínáltak a 6színben – Bödőcs kocsmaáriája Thuróczy Szabolcs előadásában

2022. 05. 02.

Bödőcs, Keresztes, Thuróczy. Az összeállt szentháromság színpadra adaptálta a humorista Meg se kínáltak című regényét, az eredményben pedig nem kell csalódnunk, hiszen a főszereplő, Oszkár a legszerethetőbb alkoholista szobafestő, akivel valaha dolgunk volt.

Bödőcs Tibor a Meg se kínáltak című könyve kapcsán sokszor nyilatkozta, hogy Thuróczy Szabolcs hangján szól a fejében Oszkár, a szoba (még inkább szóban) festő-mázoló. Ugyan a könyvet olvasva bennem egy ismerős, szintén vidéki figura hangja visszhangzott, az előadás után teljesen jogosnak tartom a humorista választását, hiszen Thuróczy nem egy Oszkár a sok közül, hanem az Oszkár, akitől tényleg „színes a világ”. 

Meg se kínáltak, 6szín Teátrum, Thuróczy Szabolcs, Bödőcs Tibor
Oszkár szerepében Thuróczy Szabolcsot láthatjukKép forrása: 6szín Teátrum

Oszkár tipikus vidéki figura, egy egyszerű szobafestő, mázoló, aki gyakran „showmanre issza magát”. A nagyjából egy és negyedórás előadás alatt megismerkedhetünk nagyreményű múltjával és kilátástalan jelenével, mindezt persze a Bödőcstől megszokott pergő szövegstílusban. Ez pedig, kiegészítve Thuróczy természetes játékával és megspékelve Keresztes Tamás rendezésével elképesztő elegyet alkot. Ahogy a szereplőgárdát (Thuróczy végig egyedül van a színpadon), úgy a díszletet sem viszik túlzásba az alkotók, hiszen az eredetileg kocsmaként funkcionáló díszlet válik később hálószobává, aztán kórteremmé. (Ez egyébként szintén Keresztes munkáját dicséri.) 

A tér és az idő eltérő síkjait is sikerül összehoznia a hármasnak, egy percig sincs bennünk képzavar, mikor és hol zajlik a történet: Thuróczy pedig keményen fogja a gyeplőt, nem ereszti a figyelmet egy pillanatra sem. Könnyű is a dolga, meg nem is, hiszen hiába a „mi kutyánk kölke” a szöveg, könnyű lenne hibázni, de szerencsére hol együtt nevetünk a figurával, hol rajta, legnagyobbrészt viszont megszakad érte a szívünk. Oszi által ízelítőt kapunk a vidéki Magyarország tragikomikus hétköznapjairól, az egyéni sorstragédiákról, egyúttal afféle pszichológiai esettanulmány is Bödőcs alkotása az alkoholizmus legmélyebb bugyrairól. 

Meg se kínáltak, 6szín Teátrum, Thuróczy Szabolcs, Bödőcs Tibor
Az előadásban nem nehéz észrevenni a közéleti kritikát semKép forrása: 6szín Teátrum

Persze, nem nehéz észrevenni a közéleti kritikát sem az előadásban, hiszen Oszi karikatúraszerű jelleme a magyar politikai rendszer megcsúfolása is egyben. Thuróczy egyébként az előadással kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy közéleti témákban ritkán szólal már meg, mert úgy érzi, nem tud már újat mondani. „A közélet kikerülhetetlen dolog, csak szellemesebben már nem tudom megfogalmazni, mint Tibi a Meg se kínáltakban. Ott elmondok mindent, amit erről ő meg én gondolunk” – zárta le a témát a színész. 

A humorista kötetét Enyedi Éva alkalmazta színpadra Vincze Petra asszisztenciájával, a színműben pedig elhangzik Lovasi András Apa övének a csatja című dala is. A Meg se kínáltak a 6szín Teátrumban tavaly július 6-án debütált, azóta pedig elindult már vidéki turnéjára is. 

Borítókép forrása: 6szín Teátrum