Mielőtt bezár a világ: három csodás úti cél, ahol az ősz is más színben pompázik

2020. 11. 24.

A nappalok egyre rövidebbek, a hőmérséklet egyre hűvösebb, természetanya pedig már elkezdte fevonultatni az idei szezon meghatározó színeit: bíbor, bronz és barnás árnyalatokat, amelyek most a természetet öltöztetik. A koronavírus ugyan alaposan keresztbe húzta a tervezett külföldi utazásokat, a last minute utazók számára azonban a belföldi szabad téri programok még nyitva állnak. Összeállítottuk a tökéletes úti cél listát, ahova érdemes ellátogatni, mielőtt újra az otthon falai közé szorul a világ.

Nyugattól keletig, északtól délig, kishazánkban számtalan gyönyörű tájegység várja a kirándulni várókat, ezekből gyűjtöttük össze a legszebbeket.

U7 mielott bezar

Pilis és a szavasbőgés

Igazán kedvelt program a szavasbőgés túrák látogatása. Annak ellenére, hogy október vége felé járunk, nincs ok az aggodalomra, akkor sem, ha még nem jutottunk el a várva várt túrára. Októberben zajlik ugyanis a dámszarvasok barcogása, amit a muflonok berregése követ, majd a vaddisznók búgásával zárul az erdei nagyvadak őszi-téli szaporodásának időszaka.

A Pilisi Parkerdőben élő öt nagy vadfajból négynek az őszi és a kora téli hónapok jelentik a szerelem időszakát. A sort a gímszarvasok kezdik szeptemberben, leginkább az esti és a hajnali szürkületben hallható bőgésükkel jelezve, hogy itt a nász ideje. Bár a szarvasbőgés már lezajlott, a szerelemnek még sincs vége a Parkerdőben, ugyanis a gímszarvasok után a dámszarvasok nászidőszaka veszi kezdetét, amit barcogásnak neveznek, majd a muflonok utódokról gondoskodó berregése következik, végül pedig a vaddisznók búgásával zárul az erdei nagy vadfajok szaporodásának mozgalmas időszaka – tájékoztatott a Pilisi Parkerdő Zrt.

Irány a Pilis teteje: Boldog Özséb-kilátó

Fantasztikus kilátás tárul az ember szeme elé a 756 méter magas Prédikálószéki-kilátóból, ami a Pilis-tetőn, a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján álló, több mint 17 méter magas Boldog Özséb-kilátó egy itt álló geodéziai torony átépítésével jött létre. A magasba végeláthatatlanul sok falépcső vezet, ellenben megéri a fáradozás, mert a kilátó falai üvegből készültek, így gyönyörű pilisi körpanoráma fokozatosan tárul fel a kirándulók előtt.

Kisgyermekkel, kutyával, családdal, egyedül vagy edzés gyanánt is kiváló úti cél, amit még télen, a hófödte vidéket bejárva is érdemes meglátogatni.

Prédikálószéki-kilátó, távcső a Pilis lelkébe

A csodálatos panorámája miatt népszerű kilátó, a Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán található. A kilátó 2016-ban nyitotta meg kapuit a nyilvánosság felé. A Pilisi Parkerdő leírása szerint a beton alapon álló, 12 méter magas, 70 négyzetméter bruttó alapterületű fa építmény három, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák.

Az új kilátó a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat is nyújt a látogatóknak: tetején két webkamerát helyeztek el, és környékén ingyenes Wi-Fi kapcsolat is elérhető. A kilátó mellett tűzrakóhely, valamint padok és asztalok is várják az ide látogatókat.

Forrás: Pilisi Parkerdő