Barion Pixel A bálna – Brendan Fraser összetört szíve a miénket sem kímélte – Coloré

A bálna – Brendan Fraser összetört szíve a miénket sem kímélte

2023. 02. 13.

Lehetséges, hogy valaki halálra eszi magát a gyász miatt? Meddig van esélyed jó apának lenni? Aki kövér egy filmben, az már egyből gonosz is? Megnéztem a Brendan Fraser főszereplésével készült A bálnát, és a sírás befejeztével leírom, milyen volt.

Brendan Frasert az 1997-es Az őserdő hőse (George Of The Jungle) című vígjátékban fedeztem fel magamnak és szerettem meg, majd jöttek a Múmia-filmek és egyszer csak azon kaptam magam, hogy már nem látom őt a filmvásznakon. Sok viszontagság – sérülések, szexuális zaklatás és magánéleti tragédiák – után azonban úgy tűnik, hogy újra helyet kapott Hollywood soraiban, és én ettől nagyon boldog lettem. Persze nem hülyéskedni, jópofáskodni jött vissza, mint ahogy karrierje elején megszokhattuk tőle, hanem egyből gonoszként indított 2021-ben a Semmi hirtelen mozdulat (No Sudden Move) c. Sodenbergh-filmben. Ugyanebben az évben belengették azt is, hogy szerepet kapott Martin Scorsese Megfojtott virágok (Killers Of The Flower Moon) névre hallgató projektjében, ami a hírek szerint idén érkezik, és olyan nagy nevek szerepelnek majd benne, mint Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, John Lithgow és Jesse Plemons.

Brendan Fraser
A Critics’ Choice Awards-on is jutalmazták játékáért a színészt. Forrás: Northfoto

Brendan Fraser visszatérése – spoilerek következhetnek!

Ha ez nem lett volna elég, 2021-ben leforgatta Darren Aronofsky (Rekviem egy álomért, Fekete hattyú, Anyám!) rendezésében A bálnát, melynek premierjén, a tavaly szeptemberi Velencei Filmfesztiválon Fraser hatperces vastapsot kapott. A Samuel D. Hunter színdarabjából készült mozifilm végig a főszereplő lakásában játszódik, csupán néhány jelenet erejéig tekintünk ki onnan, és akkor is csak a bejáratig jutunk.

A film most kerül a hazai mozikba, története pedig egy Charlie nevű irodalomtanárról szól, aki annyira elhízott, hogy felállni is nehezére esik kanapéjából. Hízásának oka nem véletlen, ugyanis egy hozzá közel álló személy halála miatt kezdett el egyre többet és többet enni. A majdnem 190 centis Brendan Fraser a szerep kedvéért magára szedett pár kilót, de a közel háromszáz kilós testet alapvetően egy speciális jelmezzel, „fat suit”-tal alakították ki, melyet naponta több órába telt a színészre applikálni. „Ahhoz, hogy el tudj játszani egy ekkora embert, fizikailag és mentálisan is nagyon erősnek kell lenned” – nyilatkozta, majd hozzátette, hogy Charlie szerepe miatt együtt tudott érezni azokkal, akik valójában ilyen testben élnek.

Frasernek sikerült elérnie, hogy a filmekben használt, sok esetben mulatságos „kövérruha” A bálnában cseppet sem volt vicces vagy komikus, az elhízott Charlie-n nem akartunk nevetni, csak szántuk, sajnáltuk őt. Aronofsky is megvédte a filmet azon kritikus hangoktól, miszerint A bálna kövérellenes lenne.

Az elhízott embereket általában rosszfiúkként vagy poénforrásként írják bele a filmekbe. Mi egy teljesen kidolgozott, többrétű karaktert akartunk létrehozni, akinek vannak rossz és jó tulajdonságai is; Charlie nagyon önző, de tele van szeretettel és megbocsátást keres. Szóval felháborodás számomra értelmetlen.

A bálna központi konfliktusát az adja, hogy Charlie egy ponton felveszi a kapcsolatot kamasz lányával, a Sadie Sink alakította Ellie-vel, akit édesanyja nevel, mivel a férfi jó pár éve otthagyta a családot. Hogy miért pont akkor szeretne jó apa lenni, amikor túlsúlya már az életét veszélyezteti, arra választ adhat a film vége felé történő kifakadása:

Tudnom kell, hogy legalább egy dolgot jól csináltam az életemben!

Az ember torkát (na jó, az enyémet legalábbis mindenképp) a film során szinte végig szorongatja valami, hol a sírás, hol a szomorúság, hol a keserűség és sajnálat, és érdekes módon az undor csak nagyon rövid ideig. Aronofsky pedig, többi filmjéhez hasonlóan most is elérte, hogy a néző kellemetlenül, feszengve üljön a székében, hiszen Charlie a túlsúly miatti szinte folyamatosan zihál, a tüdeje sípol és izzad.

Brendan Fraser
Darren Aronofsky, Hong Chau, Sadie Sink és Brendan Fraser a film premierjén Velencében. Forrás: Northfoto

A helyzete ellenére is jólelkű, másokat inspirálni vágyó és az emberekről alapvetően pozitívan gondolkodó Charlie lenyűgöző alakításáért Brendan Fraser több díjat is kapott, sőt, Oscar-díjra is jelölték. Március 12-én kiderül majd, hogy megkapja-e a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskát – én nagyon szorítok! Addig is nézze meg mindenki A bálnát, mert sokat tanulhatunk belőle.

Borítókép forrása: Youtube