Barion Pixel A 100 legrátermettebb: lassacskán átveszik az uralmat a dél-koreai reality-k a figyelmünkért folyó küzdelemben – Coloré

A 100 legrátermettebb: lassacskán átveszik az uralmat a dél-koreai reality-k a figyelmünkért folyó küzdelemben

2023. 03. 03.

A Netflix nemrég debütált blockbusterében különböző háttérrel és edzettséggel rendelkező, dél-koreai atléták küzdenek a „legszebb test” cím elnyeréséért. Az erőfitogtatás közben azonban sokkal többről tesznek tanúbizonyságot: emberek maradnak akkor is, ha épp egy százkilós golyót tartanak a vállukon két órán keresztül.

„Még egy órát tudtam volna tartani” – nyilatkozta nevetve A 100 legrátermettebb (Physical 100) című dél-koreai reality egyik döntőse, Kim Min-Cheol, miután több mint fél órát töltött szabad kézzel egy kötélen lógva. Nem ő az egyetlen, akinek elképesztő fizikai teljesítménye sokkolóan hat: a kilenc részes sorozat során száz válogatott atléta feszegeti fizikai határait, hogy emberfeletti teljesítményükkel beírják magukat a történelembe. No meg a rajongók szívébe. 

Dél-koreai emberkísérlet új köntösben 

Ritka, hogy egy emberkísérletnek legyünk szemtanúi egy streaming-szolgáltató platformján, A 100 legrátermettebb című sorozatnak viszont sikerült átvágnia a tudomány és a szórakoztatás között feszülő ősi ellentétet. A műsor inspirációja egyébként a legváratlanabb helyről érkezett – Jang Ho-gi rendező alapötlete ugyanis az általa gyakran látogatott fitneszközpontból indult, ahol a legjobb test és a hónap férfija díjazottja apropóján feltette magának a kérdést –; vajon milyen a tökéletes test? 

Persze, kár lenne tagadni, hogy a Nyerd meg az életed (Squid Game) is erőteljesen befolyásolta a rendező témaválasztását, de nyugodtak lehetünk: A 100 legrátermettebben nem halnak meg a kiesők, mindössze veszítenek sportolói presztízsükből, amely – a sorozatot végignézve – egyeseknek nagyobb érvágás, mint a biztos halál.

A 100 legrátermettebb atléta

A kilenc részes sorozat első perceiben száz, csúcsformában lévő atlétát ismerhetünk meg. Színes a paletta, hiszen birkózók, olimpiai érmes atléták, futók, biciklisták, testépítők, cross fitterek, táncosok stb. szállnak ringbe nemtől és származástól függetlenül. (Nemcsak dél-koreai, hanem néhány külföldi versenyző is részt vesz a megmérettetésen: a rendező elmondása szerint igyekezett minél vegyesebb társaságot összeválogatni.)  

Noha a sportolók neveit meglehetősen nehéz (magyar fejjel) megjegyezni, néhány szereplőt azonnal a szívünkbe zárunk. Félreértés ne essék, nem feltétlenül a fizikumuk miatt, sokkal inkább a kihívások kezelése teszi izgalmassá a karaktereket. Legtöbben ugyanis korántsem a díjért (300 millió von, nagyjából 80 millió forint) szállnak ringbe, inkább a kíváncsiság hajtja őket: tudni szeretnék, mit tudnak kihozni a testükből, hogyan tudnak alkalmazkodni a változó kihívásokhoz, esetleg népszerűsíteni szeretnék az elhanyagolt sportágukat. 

Az egyéni megmérettetések (például függeszkedés, egy az egy ellen küzdelem) mellett azonban csapatban is meg kell állniuk a helyüket, s itt kezdődik a magyar néző számára az igazi döbbenet: olyan közösségépítésnek lehetünk szemtanúi, amely mindannyiunk becsületére válna. Nem is csoda, hiszen másképp nehezen tudna eltolni egy tíz főből álló csapat egy két tonnás hajót.

Érdekesség, hogy a show nemcsak hazánkban, hanem külföldön is óriási népszerűségnek örvend. A Netflixen január 24-én debütált reality ugyanis mostanára a világ legnézettebb, nem angol nyelvű műsora: ez az első valóságshow, amely elfoglalta ezt az előkelő helyet. Nem véletlen, hogy a készítőknek feltett szándéka a terjeszkedés: Jang Ho-gi bízik abban, hogy a dél-koreai vetélkedő után újabb és újabb országokba exportálhatja majd a műsort, hogy a végén kiderüljön, kié a legelképesztőbb testalkat a világon.

Források: ITT és ITT
Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix