Barion Pixel Dübörög a Squid Game-hatás: 10 érdekes tény Dél-Koreáról – Coloré

Dübörög a Squid Game-hatás: 10 érdekes tény Dél-Koreáról

2021. 11. 05.

A Squid Game (Nyerd meg az életed) menetelése óta az egész világ nagy érdeklődést mutat a dél-koreai kultúra iránt. A sorozat sikere kapcsán összegyűjtöttünk néhány meglepő érdekességet az országról.

A dél-koreaiak egyévesen születnek

Az egyik, általában széles körben ismert tény Dél-Koreáról, hogy az ország lakói automatikusan egyévesek lesznek megszületésükkor. Ennek többféle magyarázata létezik, az egyik, hogy mivel a gyermek az édesanyja hasában már eltölt 9 hónapot (ami nagyjából egy évnek felel meg) így megszületésekor be is tölti az első életévét. Az ebből fakadó számolások viszont meglehetősen bonyolult fordulatot vehetnek egy szimpla beszélgetés során is, így a „Hány éves vagy?” kérdést általában leegyszerűsítve válaszolják meg: megadják a születési évüket. 

Valentin napon a férfiakat ajándékozzák meg

Bizony, február 14-én a férfiak kapnak ajándékokat kedvesüktől. Ugyanakkor pont egy hónappal később (március 14-én) az úgynevezett „white day” (fehér nap) alkalmával fordul a kocka: ilyenkor a hölgyek örülhetnek az ajándék édességeknek.

Multi Colored,lanterns,with,messages,for,korean,valentine's,day,on,the
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Nem ciki a másik vércsoportja iránt érdeklődni

Ha már a párválasztás szóba jött: Dél-Koreában teljesen normális az első randin a másik vércsoportja iránt érdeklődni. Úgy tartják, hogy a B vércsoportú hölgyeknek mindenképp  nullás vagy AB vércsoportú férfit illik találniuk, és érdemes távol tartani magukat egy A-s férfitól. A babona valamennyire orvosi alapokon nyugszik, hiszen például ha vérátömlesztésre kerülne a sor, egy A-s vércsoportú férj nem adhatna B-s feleségének vért és fordítva. Noha nem minden koreai hisz a vércsoport általi elrendeltetésben, vidéken a mai napig tartja magát ez a rigid hozzáállás. 

A karácsonyt barátokkal, a szilvesztert a családjukkal töltik a fiatalok

A keresztény kultúra egyik legnagyobb ünnepe Krisztus születésének napja. Míg az európai kultúrkörben Jézus születésének évfordulóját általában családi körben töltjük, addig a dél-koreaiaknál ez nem egészen így van: a karácsonyt a fiatal párok általában kettesben vagy a barátaikkal töltik, a szilvesztert pedig szent és sérthetetlen családi ünnepként tartják számon. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a többi ázsiai országhoz hasonlóan Dél-Koreában is inkább a Holdújévet tartják az év legfontosabb ünnepének, ilyenkor többen utaznak haza vidéken élő családjukhoz, mint karácsonykor vagy szilveszterkor. 

Busan,,south,korea, ,december,31,,2016:,many,people,shopping
Busan városa karácsonykor Dél-KoreábanKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A dél-koreaiak általában a rangjukon, semmint a neveiken szólítják egymást

A Squid Game-ben is tökéletes példát látunk erre, amikor a pakisztáni bevándorló, Ali többször is uramnak szólítja meg Sang-woot. A jelenség nem egyedi, hiszen Dél-Korea kollektivista társadalma szigorú hierarchiára épül, melyet egyrészt a kor, másrészt a betöltött munkahelyi pozíció határoz meg. A rang megnevezése egyébként nem csak a társas környezetben, hanem a családon belül is ugyanolyan fontos: komoly problémákra enged következtetni, ha a família valakit a keresztnevén szólít. 

Tartanak a négyes számtól

Nem véletlen, hogy a sorozat főszereplője, Jung-jae a 456-os sorszámot kapta a játékban, mivel a dél-koreaiak (a többi ázsiai országhoz hasonlóan) rettegnek a négyes számtól. A babona onnan gyökerezik, hogy a koreai nyelvben megegyezik a „halál” és a „négyes” szavak kiejtése, csupán írásjegyük különbözteti meg őket egymástól. Ezért, ha az ember egy szöuli épület gyomrában liftezik, a harmadik emeletet általában F jelzésű szint követi a szerencsétlen négyes szám helyett. 

Nyerd Meg Az Eleted
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

WC papírt az új fészekbe!

Az új lakásba való beköltözés mindenki számára meghatározó élmény, így ezt a legtöbb kultúrkörben házavatóval ünnepelik meg. Nincs ez másként Dél-Koreában sem, ahol a vendégek gyakran lepik meg a házigazdákat WC-papírral, például egy üveg bor helyett. Pozitívum, hogy így legalább nem kell agyalni a megfelelő, alkalomhoz illő ajándékon! 

Látványosságok helyett plasztika-turizmus

Noha Dél-Korea természeti kincsei és látnivalói önmagukban elég indokként szolgálhatnak a látogatásra, a legtöbb turista mégsem ezért, hanem a kiváló minőségű plasztikai sebészeti központokért keresi fel az országot. Nem csoda, hogy a világon egyébként itt a legmagasabb az egy főre jutó plasztikai sebészeti kezelések száma. 

Komolyan veszik az ételkiszállítást

A koronavírus-járványnak „köszönhetően” hazánkban is felélénkült az ételrendelések iránti kereslet, Dél-Koreában viszont nagy hagyománya van a házhozszállításnak. Az ételek általában két keréken, motoron érkeznek, ám az érdekesség az, hogy étkezés után a koreaiak a keletkezett hulladékot kiteszik az ajtójuk elé, mert ugyanaz a futár fogja összegyűjteni a szemetet, aki az ételt házhoz szállította. 

Seoul,,south,korea, ,circa,may,,2017:,man,drive,mcdonald's
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A férfiak és a nők is sminkelik magukat

Az ázsiai ország lakói számára rendkívül fontos a megfelelő, precíz munkavégzés, miközben igyekeznek mindig a legjobb arcukat mutatni munkáltatójuk felé. Ebből kifolyólag nemcsak a nők, hanem gyakran a férfiak is sminkelik magukat. A jelenséghez hozzátartozik, hogy Dél-Koreában nagyon gyakori az alvásmegvonás, hiszen a folyamatos munkavégzés miatt maximum 6 órát alszanak éjszakánként, így nem csoda, ha másnap a férfiak is igyekeznek egy kis sminkkel elfedni a szemük alatti lila karikákat. 

Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix