Barion Pixel Milyen bóknak örülünk? – Coloré

Milyen bóknak örülünk?

2021. 03. 01.

Bókolni annyit tesz, mint megdicsérni a másik fél valamely szívünkek kedves tulajdonságát. A bókolásnak már világnapja is van, március elsején tartják, vagyis ma. De melyiknek örülünk jobban, ha bókolnak vagy ha megdicsérnek?

bók
Forrás: Pexels

A bókolás világnapját a kétezres évek elején indította útjára Hans Poortvliet, akinek az volt a célja, hogy március elseje az év legpozitívabb napja legyen. Poortvliet szerint ha világszerte mindenki venné a fáradságot, hogy ezen a napon legalább három, számára kedves embernek bókolna őszintén, akkor teljesíthetővé válna ez a cél.

Egymás teljesítményének megdicsérése fontos dolog, ám a bók kicsit különbözik ettől, hiszen legtöbbször valamilyen külső tulajdonságra vagy értékre vonatkozik. Dicséret az, ha elmondjuk, „Nagyon jól sikerült a prezentációd”, viszont a „De jól áll neked ez a blúz!” már bók. Megkérdeztünk pár embert ebben a témában, és látszik, hogy sokszor elmosódnak a határok a két fogalom között.

Timi úgy gondolja, hogy „biztos egyéni, hogy kinek mi esik jól. Nekem az ha a nevemet becézi a párom, meg a főztömet dicséri. Fú, azt nagyon szeretem, főleg azért, mert ő nem gyakori bókoló”.

Ági szerint nem csak a nők kiváltsága, ha bókolnak nekik, mert mindkét nemnek jól eshet. „Én jobban szeretem, ha nem a személyemre vonatkozóan érkezik a bók, hanem például a főztömre, vagy arra, ha szép a lakás. De az is bók nekem,  ha valamit átalakítottam otthon, és a másik észreveszi, és megdicséri, hogy jobban néz így ki. A dicséret fontosabb, mert az a tetteimre, eredményeimre vonatkozik”.

bók
Forrás: Pexels

Ha bókról van szó, számomra jobb, ha az az eszemre vonatkozik a külsőm helyett” – mesélte Emma – „Valamiért ha szépnek hívnak, elsőként az ugrik be, hogy remélem, az illető tudja, hogy okos is vagyok! Örülni szoktam még annak is, ha egy olyan ruhadarabomra jegyzik meg, hogy jól áll, amit amúgy is szeretek„.

Balázs szerint a jó bók „személyes, olyan dolgot dicsér, amit a másik fontosnak tart. Örömet okoz, és kreatív. Például én annak örülök, amikor a barátnőm azt mondja, hogy annyira szereti az agyamat„.

Bókolni persze nem csak a hagyományos formában szoktak, sokszor olyan mondatok is elhangzanak, amit más körülmények között furcsának vagy sértőnek találhatnánk – mivel azonban a kedveskedés volt a célja, nem vesszük rossz néven. A Redditen egész aloldalakat szenteltek a szokatlan bókoknak, ezekből szemezgettünk:

Tetszik, ahogy mozgatod a könyöködet!”

Olyan vagy, mint egy rajzfilm. De jó értelemben!

Valaki pár éve az utcán kis fehér galambnak hívott.

‘”A tüsszentésednek fahéj illata van!