A gyerekek ideális reggeli rutinja nem a reggelivel kezdődik

Rengeteget olvashatunk arról, milyen fontos, hogy mivel töltjük az időt, miután kikászálódtunk az ágyból – a rossz reggeli rutin akár az egész napra rányomhatja a bélgyegét, így a gyerekek számára ugyanolyan fontos, hogy jól induljon a reggel, és kellő önbizalommal vágjanak neki a napnak.

A Medium Thrive Global blog szerzője, Benjamin Hardy és felesége három örökbefogadott gyermeket nevel – de elmondása szerint hosszú évek munkájába telt, mire rájött, mi a megfelelő reggeli rutin titka a kicsik számára. Posztjában mesélt a tapasztalatairól, valamint ismertette azt a négy tényezőt, amire szerinte minden gyereknek szüksége van még a reggeli elfogyasztása előtt.

Egy nagy pohár friss víz

A hosszú éjszakai alvás igencsak kimeríti a szervezet folyadéktartalékait – legyen szó felnőttekről vagy gyerekekről –, ezért elengedhetetlen egy nagy pohár friss vízzel indítani a reggelt. Az ébredés után, éhgyomorra elfogyasztott hideg, tiszta víz energialöketként hat a szervezetre, hidratál, és ezáltal elűzi a fáradtságot, valamint az anyagcserét is serkenti – a gyerekek fejlődésben lévő teste és elméje számára mindez különös fontosságú.

Kislany Iszik
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Egy hosszú ölelés

Pszichológusok szerint azok a gyerekek, akik érzik a törődést, és tudják, hogy mindig számíthatnak szüleikre, nagyobb önbizalommal, fejlettebb szociális készségekkel és kevesebb viselkedési zavarral indítják életüket azokhoz képest, akiknek ezt nélkülözniük kell. Mindemellett mára számos kutatás is bizonyította, hogy a szülői törődés, odafigyelés a legegyszerűbben egy hosszú öleléssel fejezhető ki, a fizikai kontaktus ugyanis sokkal ösztönösebben hat a szavaknál. A szerző szerint egy legalább harminc másodpercig tartó ölelés nem csupán mosolyt csal a legkisebbek arcára, de egyúttal biztosítja őket arról, hogy szüleik számára ők jelentik a legtöbbet a világon.

Pozitív megerősítő gondolatok ébredés után

A szakemberek megállapítása szerint az önbizalom folyamatosan változik, azaz épül és leépül, melyet az aktuális körülmények, az adott személy által tapasztalt pozitív és negatív hatások befolyásolnak – amennyiben sikereket érünk el, úgy érezzük, miénk a világ, ellenben, ha egész nap kudarcot vallunk, könnyen megcsappan saját magunkba vetett hitünk. Ezért érdemes a reggelt pozitív, megerősítő gondolatokkal indítani – szülőnek és gyermeknek egyaránt. A kicsik számára ilyen lehet egy jól elvégzett feladat – például ha szépen beágyaznak, felöltöznek, idősebb korban pedig egy egyszerűbb reggeli elkészítése és feltálalása – utáni dicséret. Vagyis minden olyasmi, ami bizonyítja, hogy képesek megcsinálni mindazon munkákat, amit a szülők rájuk bíztak.

Szülői dicséret

Bár a legutoljára hagyta, Hardy szerint a négy dolog közül a legfontosabb mégis az, hogy szülőként rendszeresen adjunk pozitív visszajelzést a gyerekeknek, növelve ezzel az önbizalmukat: mindig dicsérjük meg őket, ha sikeresen elvégezték az előző pontban említett reggeli feladatokat. A hála és a köszönet segítségével könnyen elsajátítják majd a jó szokásokat – például, hogy egy a pohár tiszta vízzel kezdjék a napot –, melyek hosszú távon is pozitív változásokat eredményeznek, és egész életükre kihathatnak.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!