Barion Pixel A dicséret ereje: miért érdemes bókolni a párunknak? – Coloré

A dicséret ereje: miért érdemes bókolni a párunknak?

2021. 07. 01.

Elcsépeltnek tűnhet a dicséret fontosságát hangsúlyozni, pedig a hosszú és boldog párkapcsolat, házasság szempontjából ez nagyon is fontos. Tetszésünk kifejezése sokszor nem egyszerű feladat, ugyanakkor egy jól irányzott bókkal a legszürkébb hétköznapot is könnyen varázslatossá tehetjük a másik számára.

A dicséret, bárkinek is szóljon, mindenképp mély kapcsolatot feltételez. Általa olyan külső vagy belső tulajdonságra világítunk rá, ami elkerülheti a felszínes megfigyelő figyelmét. Egy ritkán látott, csak nekünk tartogatott arckifejezés, egy testi jellegzetesség, vagy akár egy tökéletesen méretre igazított zakó is az elismerésünk tágyává válhat. 

A dicséret – a büntetés negatív jellegével összehasonlítva –  a tanítás pozitív formája. A nevelés során a szakemberek három fajtáját különböztetik meg: az ösztönző, az értékelő-minősítő és a kontrollként alkalmazott jutalmat. 

Mi fán terem a jó dicséret?

A dicséret önmagában nem nehéz műfaj, jól dicsérni viszont nem egyszerű! 

A jó bók őszinte. A hazugság azonnal kiszúrható, hiszen az ember szinte ösztönösen megérzi, ha hamisan méltatják. Megnyilvánulásunk előtt ezért érdemes egy pillanatra megállni és elgondolkodni: valóban jogos a másiknak szánt bók? 

A jó dicséret egyszerű. Nem érdemes túlgondolni és túlmagyarázni, barokkos körmondatokkal taglalni. Minél szerényebb a bók, annál jobban célba ér. 

Happy,couple,,family,holding,hands,,showing,love,and,sympathy.,lovers
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A megfelelő bóknál ajánlatos mellékneveket használni. Ahelyett, hogy azt mondjuk: “szép a nyakkendőd”, egészítsük ki a mondatot néhány szóval: “nagyon tetszik a kék színű nyakkendőd, jól megy a szemed színéhez.” 

Főleg párkapcsolati fronton ajánlatos végiggondolnunk, miért is értékeljük a másik megdicsért tulajdonságát. Talán azért, mert az belőlünk hiányzik? Vagy tudjuk, hogy a másiknak mennyi befektetett munkája van benne? Ezek a kérdések és a megszületendő válaszok nem csak a párkapcsolatunkat emelik magasabb szintre, hanem önismeretünket is. 

Miért dicsérj?

Azon kívül, hogy pozitív energiával látod el kedvesedet, a dicséret segít rávilágítani a másik erősségeire. A kellemes tulajdonságok beazonosítása, és az azokra eső fókusz miatt, még ha csak egy pillanatra is, de elhalványulnak a hétköznapok kellemetlenségei. 

A bók magabiztosabbá teszi párodat, ami hosszú távon kihat a párkapcsolatotokra is. Ezzel lényegében megalapozod a köztetek lévő békés hangulatot.

Mit tükröz a bók?

A dicsérettel elsősorban elismerésünket fejezzük ki a másik becsülendő tulajdonsága iránt. 

Ahogy a nevelés során a jutalmazással, úgy a párkapcsolatban a bókokkal megerősíthetünk bizonyos kívánt viselkedésmintákat. Ha tehát a párunk nem a székre helyezi le a használt zoknit, hanem sikerül beletalálnia a szennyestartóba, mindenképp dicsérjük meg! 

A bók miatt kedvesünk számára nyilvánvalóvá válik, hogy odafigyelünk rá. A másik pozitív tulajdonságainak ilyesfajta ünneplése, még ha rövid időre is, de olyan glóriát von a két ember közé, aminél értékesebbet csak nagyon ritkán látni. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix