Itt vannak a Magyar Mozgókép Fesztivál nyertesei – örülhetett Hámori Gabriella és Kulka János is

A június 9. és 12. között lezajlott Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepi záróeseményén húsz kategóriában osztottak ki elismeréseket tegnap este Veszprémben.

Alaposan megünnepelték az elmúlt napokban a hazai filmezést, ugyanis a második Magyar Mozgókép Fesztivált június 9 és 12-e között rendezték meg Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi városokban, ahol összesen kilenc helyszínen százhoz közeli magyar filmet tekinthettek meg az érdeklődők.

Mozgokep Vasarnap 109
Forrás: Rockstar Photographers

A záróeseményre a a veszprémi Petőfi Színházban került sor, a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazáson választották ki a nyerteseket húsz kategóriában. Nézzük, kik váltották a jelölést díjakra:

 • A legjobb nagyjátékfilm a Külön falka lett, melyet Kis Hajni rendezett.
 • A legjobb rendező díját Enyedi Ildikónak ítélték oda A feleségem története című filmért.
 • Kis Hajni lett a legjobb elsőfilmes rendező.
 • A legjobb női főszereplő kategóriában Hámori Gabriella győzött (Legjobb tudomásom szerint című dráma), és ő vihette haza a legjobb mellékszereplő díját is (A játszma, A vizsga c. film folytatása).
magyar mozgókép fesztivál hámori gabriella
Forrás: Rockstar Photographers
 • A legjobb férfi főszereplő Kulka János lett (A játszma).
 • Rév Marcell lett a legjobb operatőr (A feleségem története), a legjobb forgatókönyv díját Szántó Fanni és Kis Hajni kapta meg (Külön falka), A játszmáért pedig Balázs Gábor vihette haza a legjobb hangmérnöknek járó elismerést.
 • Szirtes Edina „Mókus” (Korai menyegző) kapta a legjobb zeneszerző díját, Szalai Károly H. S. E. (A feleségem története) a legjobb vágónak bizonyult, az említett film stábjából elismeréssel tért még haza Flesch Andrea – legjobb jelmez – és Kreuzer Barbara – legjobb maszk – is. Ezzel A feleségem története lett a legdíjazottabb alkotás a fesztiválon.
 • Az Ida regénye (Goda Krisztina rendezésében) lett a legjobb tévéfilm, a legjobb egészestés dokumentumfilm a Filmakadémia tagsága szerint az Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires) volt.
 • A Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László) lett a legjobb tévésorozat a díjátadón, a legjobb animációs film kategóriát pedig Glaser Kati Legendás családja nyerte.
 • A legjobb rövid dokumentumfilm díját a Jankovicsok című alkotásnak ítélték oda (Szabó Szonja rendezése), a legjobb kisjátékfilm kategóriában az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert) győzedelmeskedett.
 • Közönségdíjas lett a Nagykarácsony, az első magyar karácsonyi mozi, melynek rendezőjével, Tiszeker Dániellel mi is beszélgettünk korábban.

A győztesek által hazavitt díjakat Kelemen Zénó, Munkácsy-díjas szobrászművész tervezte, itt pedig egy kis ízelítőt láthatunk a Magyar Mozgókép Fesztivál tegnap esti gálájából.

Gratulálunk mindenkinek!

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A 3 legbájosabb csillagjegy az asztrológusok szerint