Barion Pixel Itt a Coloré nagy Himnusz kvíze: mit énekeltünk előtte, s mik a keletkezésének körülményei? – Coloré

Itt a Coloré nagy Himnusz kvíze: mit énekeltünk előtte, s mik a keletkezésének körülményei?

2023. 01. 22.

Január 22-e különleges jelentőséggel bír a magyarok számára, hiszen 1989 óta ekkor ünnepeljük a magyar kultúra napját annak apropóján, hogy pontosan kétszáz évvel korábban épp ezen a napon tisztázta le a Himnusz utolsó kéziratát annak írója, Kölcsey Ferenc.

A legendárium szerint a reformkor egyik legnagyobb alakja, Kölcsey Ferenc 1823-ban, azaz pontosan 200 éve írta meg a magyar himnuszt, amely hat évvel később az Aurora című folyóiratban jelent meg először. A megzenésítés ugyanakkor még váratott magára, hiszen Erkel Ferenc csak 1844-ben komponálta meg hozzá az aláfestést, a Kölcsey versének megzenésítésére kiírt pályázat apropóján. 

Dióhéjban nagyjából ezeket az alapvető információkat tudjuk Kölcsey alkotásáról, amely az Alkotmányban rögzített adatok szerint (hivatalosan 1989-től) kezdve Magyarország hivatalos himnusza. (Ez a nap egyébként azóta a magyar kultúra napja.) Érdekesség, hogy egészen addig nem volt a magyarságnak közös, fennkölt dala: a különböző vallások, így például a katolikusok és a reformátusok is saját néphimnuszukat ünnepelték a jeles eseményeken. 

A Himnusz körül azonban számos érdekes mendemonda és különlegesség kering, így érdemes tesztelni, vajon mennyire emlékszünk ezekből.