Barion Pixel Cannes-i Filmfesztivál 2023: Johnny Depp visszatér, de Scorsese új filmje miatt is érdemes követni a rendezvényt – Coloré

Cannes-i Filmfesztivál 2023: Johnny Depp visszatér, de Scorsese új filmje miatt is érdemes követni a rendezvényt

2023. 04. 11.

Igazi sztárdömping várható az idei Cannes-i Filmfesztiválon, hiszen a tékozló fiú, Johnny Depp visszatérése mellett a filmszakma további nagyjai is képviseltetik magukat a rendezvényen: Martin Scorsese legújabb alkotásának (Killers of the Flower Moon) főszereplői, Leonardo DiCaprio és Robert de Niro is várhatóan megjelennek majd május végén a francia vörös szőnyegen.

Várhatóan Johnny Depp új, Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi filmjének díszbemutatója lesz a Cannes-i Filmfesztivál 2023-as nyitánya, – írja az MTI. A 76. alkalommal megrendezett esemény azonban nemcsak a tékozló fiú visszatérése miatt lehet érdekes, hiszen a fesztiválon mutatják be Martin Scorsese új, Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) című filmjét is, amely az 1920-as évek Oklahomájában játszódik, s főhőse egy olyan sorozatgyilkos, akinek őslakos indiánok az áldozatai. 

Cannes-i Filmfesztivál 2023: visszatér a tékozló fiú, Johnny Depp

Kosztümös francia filmdrámával tér vissza a filmkészítők elit körébe Johnny Depp. (A színész az utóbbi időben leginkább volt feleségével, Amber Hearddel való jogi procedúra, semmint alakításai kapcsán került a figyelem középpontjába.) A 46 éves francia színész-rendező, Maiwenn által készített film XV. Lajos francia király utolsó, hivatalos szeretőjének életéről, felemelkedéséről és bukásáról szól. A rendezőnek ez a hatodik alkotása, s ő játssza majd a film címszerepét is. 

Maiwenn és Depp mellett olyan, neves színészek bukkannak még fel az alkotásban, mint Pierre RichardBenjamin LavernheMelvil Poupaud vagy India Hair. A filmet eredeti helyszíneken, többek között a versailles-i kastélyban forgatták. 

Az 59 éves Depp nem először vonul majd végig a Cannes-i vörös szőnyegen: korábban a Félelem és reszketés Las VegasbanA Karib-tenger kalózai széria és A halál ára című alkotások kapcsán tette tiszteletét a rendezvényen. Az idei alkalom az első, amikor egy francia film főszereplőjeként lép majd az érdeklődők elé. 

Játszd újra, Scorsese!

Nemcsak Depp visszatérésétől hangos a sajtó, hiszen a nyolcvanadik születésnapját tavaly ünneplő filmrendező, Martin Scorsese is új alkotással jelentkezik idén: a Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) volt az első alkotás, amelynek bemutatóját bejelentették a  Cannes-i Filmfesztivál szervezői. 

Martin Scorsese, Cannes 2023, Cannes-i Filmfesztivál 2023
Scorsese utoljára zsűriként vett részt a Cannes-i Filmfesztiválon. Kép forrása: Laurent Koffer/Getty Images

Úgy fest, legújabb alkotásában Scorsese visszatér a gyökerekhez, már ami a színészválasztását illeti, hiszen a Taxisofőr után újra együtt dolgozik Robert de Niróval, aki mellett ezúttal Leonardo DiCaprio is feltűnik majd a filmvásznon. (Érdekesség, hogy Scorsese ezzel a filmmel nyerte el 1976-ban a Cannes-i Filmfesztivál fődíjának számító Arany Pálmát, s noha rendszeresen megjelenik a nívós filmszemlén, 1986 óta nem szerepelt egyetlen alkotása sem a programban.) 

„Martin Scorsese életét a hetedik művészetnek szentelte, és ebben a cannes-i filmfesztivál számos alkalommal társa volt” – idézi az MTI a fesztivál közleményét. Az Apple TV által készített film várhatóan októberben érkezik majd a mozikba, mielőtt felkerül majd a streaming-szolgáltató oldalára. 

A Cannes-i Filmfesztivál elnöke idén Ruben Östlund, kétszeres Arany Pálma-díjas rendező lesz, az eseményt május 16. és 27. között rendezik meg Franciaországban. A rendezvény pontos menetrendjét április közepén teszik majd közzé. 

Források: MTIMTI
Borítókép forrása: Jean Baptiste/Getty Images